Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

na tysiące to 87tys PLN tyle że to nie odda specyfiki lat 90, bo polonez kosztował 73 miliony by potem kosztować 25tys. 

Pamiętam że wówczas zboże było bardzo drogie.

Ojciec sprzedał zboże z paru ha, ziemniaki chyba 15 świń, oszczędności z mleka i pieniądze z paru arów truskawek i starczyło.

Opublikowano
16 minut temu, MonteChristo napisał:

Jak za mało u mnie we wsi chłop trzyma ok 70 sztuk bydła i kilkanaście macior ma 3 ciągniki 

Widocznie ma inną tą nowoczesną technologie uprawy 

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

Też zależy od maszyny. Są takie że jak mam je zapiać to już mnie telepie a są takie których zapięcie jest przysłowiową pestką. 

mnie telepie podczas podpinania rozsiewacza i opryskiwacza, ale to chyba każdego podpinającego do c-330

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Widocznie ma inną tą nowoczesną technologie uprawy 

Tak c-330 pronar i case 845 xl, kosi kosiarką rotacyjna, grabi 4 gwiazdami, i beluje sipmą z-279 

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Pamiętam że wówczas zboże było bardzo drogie.

Ojciec sprzedał zboże z paru ha, ziemniaki chyba 15 świń, oszczędności z mleka i pieniądze z paru arów truskawek i starczyło.

No i jebnołem się o zero przecież denominacja 10 000:1 więc 

87 000 000/10 000= 8 700 PLN. Co czyni Ursusa bardzo tanim i pokazuje jak nabrał wartości przez lata. Przy cenach pszenicy z tego lata na kupno ursusa wystarczył by dobry plon z hektara. 

Opublikowano

no może być ciężko ...ucho znaleźć

1 minutę temu, Leszy napisał:

Gorzej będzie im kolczyki pozakładać 😜 

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Pioter, zgłoszenie kur, to jeszcze nie koniec świata.

Koniec wszystkiego, bo jeszcze weterynaria się będzie d*pierdalać, króliki osobno, drób osobno, maty dezynfekcyjne i jeszcze może się przebierać przed każdym wejściem albo ewidencjonować kupno paru sztuk. Pożyjemy, zobaczymy, na razie brojlerów nie ma co zaklepywać.

Opublikowano
5 minut temu, MonteChristo napisał:

mnie telepie podczas podpinania rozsiewacza i opryskiwacza, ale to chyba każdego podpinającego do c-330

Mnie telepie jak mam zapiać np. brony bo są w takim miejscu że pomyłka 2cm przy cofaniu i nie zapniesz. 

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Gorzej będzie im kolczyki pozakładać 😜 

Może korale będzie łatwiej?🤭

Opublikowano

chyba trochę przesadzasz...

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Koniec wszystkiego, bo jeszcze weterynaria się będzie d*pierdalać, króliki osobno, drób osobno, maty dezynfekcyjne i jeszcze może się przebierać przed każdym wejściem albo ewidencjonować kupno paru sztuk. Pożyjemy, zobaczymy, na razie brojlerów nie ma co zaklepywać.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

a ktoś Cię podkabluje tam, że trzymasz bez zgłoszenia? 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

a ktoś Cię podkabluje tam, że trzymasz bez zgłoszenia? 

Nie bój się sami przyjdą, jak przychodzili do świń to się pytali czy sąsiad ma kury, ja mówię, że nie wiem to poszli sprawdzić

Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Nie bój się sami przyjdą, jak przychodzili do świń to się pytali czy sąsiad ma kury, ja mówię, że nie wiem to poszli sprawdzić

Lub, jeśli w pobliżu wystąpi ptasia grypa to wytropią bardzo szybko. 

Opublikowano

Lub, jeśli w pobliżu wystąpi ptasia grypa to wytropią bardzo szybko. 

Wczoraj wykryli z 15km od nas. Chcą cały powiat zagrożony robić. Choć tylko te tłuki twierdzą, że to faktycznie jakaś choroba ale jak z nimi wygrasz? Nijak.

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym roku mieszkałem na obszarze zapowietrzonym ptasią grypą, nie robili wielkich problemów. 

Opublikowano

W tym roku mieszkałem na obszarze zapowietrzonym ptasią grypą, nie robili wielkich problemów. 

My nie zgłaszaliśmy nigdy z sąsiadami, nawet jak blisko wykrywali. Jak chcą poszukać to niech pójdą do naszego weterynarza, tam sobie znajdą bo młoda robi przesłuchania jak się przyjdzie to ma dane.

Opublikowano
47 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ta sprzedam wszystkie mniejsze i czym będe robił w polu 

Marcin traktor bez napędu to nie traktor 30koni a z przodem 

Jeszcze kloc 90 czy 100 koni i bez napędu to w ogóle odpuść i zostaw tą 60 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wczoraj wykryli z 15km od nas.

Jeśli faktycznie 15km to zapowietrzenie masz do 3 zagrożenie do 10. Na początku robią spis, karzą nie wypuszczać z kurnika(i tego się trzymaj bo pilnują i chyba mogą ukarać). 

Opublikowano

i tego się trzymaj bo pilnują i chyba mogą ukarać). 

Mogą, ponoć były przypadki z 6 lat temu. Ale i tak się będzie wypuszczać z samego tyłu, za budynkiem. Odgrodzi się... Jak zamknięte to mi robią taką rozpierduchę, że szok. Wszystko zesrane. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v