Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Warmiak napisał:

Dobrze o tym wiem. Mało który klient zastanawia się co go czeka za kilkanaście lat. Zresztą skąd ma wiedzieć co jest eko a co nie. Wierzyć na słowo, czy nadzorować cały proces u rolnika? Liczy się tu i teraz. Ma być tanio i ładne. Dlatego też idąc na większą skalę w uprawę bobu będę robił po Twojemu. Jednak swoją rodzinę będę karmił produktami 100%eko i nigdy nie kupię żadnej marchewki na stoisku. Dziwi mnie tylko, że doszukujesz się w oborniku resztek paszy i antybiotyków a lekceważąco podchodzisz do środków, które potrafią spalić żywy organizm jakim jest roślina ( chwast) i który jest dopuszczony do użytku aby nie wywołać buntu rolników i była możliwość zaspokojenia głodu na świecie. Ot mniejsze zło. 

Ja się doszukuje?To chore przepisy się tego doszukują.Jak była możliwość to nawet kurzyniec z padlina na pola woziłem ale źródełko się wyczerpało.Wczoraj z 52ar wykopałem 32 Tony ogulnego po przesortowaniu będzie ok 29 handlowego dla wielu to magia dla mnie lekko powyżej normy.Ale ja nie twierdzę że ten który wykopie 20z hektara jest głupi tylko poprostu nie ma właściwej agrotechniki przy tym przebiegu pogody.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
3 minuty temu, PAN88 napisał:

Nie mondra o tym wspominać. 

Tłumacz mi panie tego co to za kartofel ten irys. 55zl worek 15kg w sklepie a chłop na małą wagę goni to jeszcze drożej 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Oho, to nie dla mnie. Pewnie liczenia, przeliczania.

Nie

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Tłumacz mi panie tego co to za kartofel ten irys. 55zl worek 15kg w sklepie a chłop na małą wagę goni to jeszcze drożej 

Białe wczesne mało wydajne chyba że jest czym podlać.  Ja to 3zł/kg sprzedaje a worek 40zl/15kg. 

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Długo by tłumaczyć ale nie 

Mietek, ja tam nie wnikam...postępuj se jak Ci odpowiada, ale swoje zdanie na temat polityki i polityków mam...widziałem w życiu wiele i wszystko potwierdza to, co wcześniej napisałem...to jest jeden wielki show z ciągle tymi samymi aktorami, którzy są sterowani na różne sposoby...i na pewno nie oni sprawują rządy, tylko oni są rządzeni...

I na tym zakończę te wywody🤷...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, superfarmer02 napisał:

I co tu powownywac. Tak jak Marcin nie może zrozumieć jak można mieć ziemniaki w zielsku tak wy nie zrozumiecie jak to jest gospodarzyć w takich warunkach. 

Nie nie to nie jest tak.Ja rozumiem że są tacy co lubią mieć zaj....pole ale to moim skromnym zdaniem mija się z celem bo chwasty wypijają całą dostępną wodę i jeszcze zjadają składniki pokarmowe.No ale jak ktoś lubi.Pomijam już to że z jednego za rok będzie 1000ąc.

Opublikowano
7 minut temu, superfarmer02 napisał:

@jacustak a propos tych twoich uprawek talerzówka. Sąsiad też tak kiedyś robił bezorkowo. Wzdłuż, w poprzek, na sage i wiesz co? I już mu nawet perz nie chcę rosnąć🤭

Może by z Tolmetem pogadać i jaką reklamę nagrać...na polu tego sąsiada🤔...toć to nowe zastosowanie talerzówki...zwalczanie perzu😉...

Opublikowano
15 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Panie to są dziwne istoty , raz już mówiła że koniec a za dwa tygodnie była taka szczęśliwa że nie odszedłem , kto to zrozumie 🤷

Od głupiej kobiety możesz dostać to co chcesz a od mądrej to na co zasługujesz. Amen 

5 minut temu, Qwazi napisał:

Mietek, ja tam nie wnikam...postępuj se jak Ci odpowiada, ale swoje zdanie na temat polityki i polityków mam...widziałem w życiu wiele i wszystko potwierdza to, co wcześniej napisałem...to jest jeden wielki show z ciągle tymi samymi aktorami, którzy są sterowani na różne sposoby...i na pewno nie oni sprawują rządy, tylko oni są rządzeni...

I na tym zakończę te wywody🤷...

Mogę podsumować? Może czasami brakuje Ci słów ale rób dalej żeby nigdy nie brakowało Ci własnego zdania 

6 minut temu, PAN88 napisał:

Białe wczesne mało wydajne chyba że jest czym podlać.  Ja to 3zł/kg sprzedaje a worek 40zl/15kg. 

Łe to nie podoba się to dla mnie 

• Like 1
Opublikowano

Mogę podsumować? Może czasami brakuje Ci słów ale rób dalej żeby nigdy nie brakowało Ci własnego zdania 

Niech tak się stanie... masz lajka 👍

4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Od głupiej kobiety możesz dostać to co chcesz a od mądrej to na co zasługujesz. Amen 

I za to też👍

Opublikowano
13 minut temu, PAN88 napisał:

Wrocław 25 dzisiaj.

Opublikowano
15 godzin temu, pedro2 napisał:

A ja nie. Mimo iż sam musiałem siostrę ssplacic. I w sumie nie musiałem bo mam za dożywocie rodziców przekazane wszystko, nie darowizna. 

Ale jakby nie było też się należy. Tak samo dziecko ojca i matki jak i ja, pomagała ile mogła. W 3 lata ponad pół miliona dostała +konstrukcja na dach i dechy. I nie żałuję ani centa choć sam w pałacu nie mieszkam. Przed notariuszem mówiłem żeby jej dać 5ha lasu i działkę pod dom, nie chciała bo się dogadamy. 

Były zgrzyty bo szwagierka wujkowie zaczęli go stroić i się panoszyć jak u siebie. Przez to wujkowie i szwagier dostali kopa w d*pę i nie pobudowali się obok i poszli do bloku. No i szwagierek stracił dzięki nim 80k za działkę bo musiał kupić. 

Ale z siostrą żyję jak z siostrą, w każdej chwili możemy na siebie liczyć. Było z czego to dałem. Chociaż sam przejąłem sprzęt i budynki ruina 

Ty siostrze 500k w 3 lata dałeś? I co jeszcze? 

Opublikowano
6 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Otóż to a nie dzieci mają kogoś spłacać 

Myślę że nikt nie przepisuje gospodarstwa małym dzieciom tylko osobom dorosłym. A jak oni się między sobą dogadują to ich indywidualna sprawa. 

3 godziny temu, wojtal24 napisał:

też tak uważam

Moim zdaniem to każda sprawa podziału wygląda inaczej. Ważne żeby wszystkie strony były zadowolone.

3 godziny temu, soltys48 napisał:

Się kopie się 🤭

IMG20230913102902.jpg

No Przemek muszę ci przyznać że plantacja czystsza niż u Marcina ziemniaczanego farmera😁

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Azor07 napisał:

A ja sobie jeszcze poczekam z wykopami pierwsze zdjęcie z 7.08 

IMG_20230807_095739.jpg

drugie 1.09 

IMG_20230901_171325.jpg

Uuuu .... coś tam nawalił?

10 minut temu, 6465 napisał:

No Przemek muszę ci przyznać że plantacja czystsza niż u Marcina ziemniaczanego farmera😁

Dzięki za uznanie 

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

2 godziny temu, wojtal24 napisał:

ckmhlopie to już przestaje być zabawne weź się za robotę idź orac obornik wyrzucać zajmij sobie czymś głowę jak powiedziała że koniec to uszanuj to jak prawdziwy facet i zacznij żyć na nowo

Panie to są dziwne istoty , raz już mówiła że koniec a za dwa tygodnie była taka szczęśliwa że nie odszedłem , kto to zrozumie 🤷

Bądź facetem i zostaw Ty ja to zejdzie na ziemie

Opublikowano
57 minut temu, marcin19071980 napisał:

Nie nie to nie jest tak.Ja rozumiem że są tacy co lubią mieć zaj....pole ale to moim skromnym zdaniem mija się z celem bo chwasty wypijają całą dostępną wodę i jeszcze zjadają składniki pokarmowe.No ale jak ktoś lubi.Pomijam już to że z jednego za rok będzie 1000ąc.

Po ziemniakach idzie przeważnie zboże. Moje koszty to sadzeniak, koło 2500zł/t wyszło, musiałbym zerknąć dokładnie, 30kg Polifoski, 25ml Coragenu, drożdże i buteleczka olejku z drzewa herbacianego. No i ropa, za sadzarkę ubity królik. Przy tym zebrane łącznie około 7,5t z 30a, razem z wczesnymi, kopanymi w czerwcu i lipcu. Dla mnie plon dobry. W zeszłym roku było więcej, o dobrą tonę mimo mniejszej ilości posadzonej. Pierwsze sprzedawane po 4zł, potem po 3 a teraz wszystko idzie i pójdzie po 2,50.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Po ziemniakach idzie przeważnie zboże. Moje koszty to sadzeniak, koło 2500zł/t wyszło, musiałbym zerknąć dokładnie, 30kg Polifoski, 25ml Coragenu, drożdże i buteleczka olejku z drzewa herbacianego. No i ropa, za sadzarkę ubity królik. Przy tym zebrane łącznie około 7,5t z 30a, razem z wczesnymi, kopanymi w czerwcu i lipcu. Dla mnie plon dobry. W zeszłym roku było więcej, o dobrą tonę mimo mniejszej ilości posadzonej. Pierwsze sprzedawane po 4zł, potem po 3 a teraz wszystko idzie i pójdzie po 2,50.

Skoro ci to wystarczy to OK.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, 6465 napisał:

Myślę że nikt nie przepisuje gospodarstwa małym dzieciom tylko osobom dorosłym. A jak oni się między sobą dogadują to ich indywidualna sprawa. 

Moim zdaniem to każda sprawa podziału wygląda inaczej. Ważne żeby wszystkie strony były zadowolone.

Trochę problemów z psianką mam ale to właśnie jest spowodowane zastosowaniem gnoju po gęsiach.Nigdy więcej.

O kurla padać chyba będzie jak tych dwóch wyżej się zgodziło ze sobą. Albo jaka inna katastrofa nadejdzie? Matko boska idę kury łapać 

Pjoter tuszki z królików po ile handlujesz?

Nie chcę się z nim i tym podobnymi dłużej jaźwic.I tak nie przekonam go ze spokojnie można więcej z tego wyciągnąć.13-14t  bez problemu.Ale h... tam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v