Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Alkoholicy tak mają że każdy powód dobry 

Wiem - mi już powodu nie potrzeba.

1 minutę temu, Popier96 napisał:

A byłem u pszczół przed chwilą, z nadzieją że coś nawłoci w nadstawkach jest ale d*pa. Nic ni ma. Za to gniazda zalane. Zwęziłem co się dało i po 5kg na rodzinę cukru jeszcze zapodam i wsio. Zima tuż tuż.

My nawłoci nie mamy i dobrze, że nie mamy. To pożytek za bardzo problematyczny. Wolę mieć z rodziny 10 czy 15kg miodu na rok bez spadzi i nawłoci niż 30 ale z większości spadzi i nawłoci. 

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

My nawłoci nie mamy i dobrze, że nie mamy. To pożytek za bardzo problematyczny. Wolę mieć z rodziny 10 czy 15kg miodu na rok bez spadzi i nawłoci niż 30 ale z większości spadzi i nawłoci. 

Czemu problematyczny? Super miód. W niektórych rejonach robi się głównym pożytkiem w roku, a i ludziom smakuje. Dzisiaj nieco spróbowałem to bajka smak- cytrusowy można powiedzieć, coś zupełnie innego.

Opublikowano

U nas ci u których nawłoć jest głównym pożytkiem robią tak - przeznaczają parę rodzin i leją w nie syrop. Potem zabierają ramki z żarciem. Jak przychodzi nawłoć to ogołacają wszystko z nawłoci i wkładają te gotowe ramki z pokarmem. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie nauczyli tak- izolujesz na lipę, leczysz po lipie, podkarmiasz na rozczerwienie po izolacji, jak pogoda sprzyja to nadstawki w połowie sierpnia siup, jak naniosą do 5-10 września to im odbierasz, jak nie naniosą to karmisz na zimę i tyle filozofii. Na nawłoci pszczoły super siły dostają.

Edytowane przez Popier96
Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Mnie nauczyli tak- izolujesz na lipę, leczysz po lipie, podkarmiasz na rozczerwienie po izolacji, jak pogoda sprzyja to nadstawki w połowie sierpnia siup, jak naniosą do 5-10 września to im odbierasz, jak nie naniosą to karmisz na zimę i tyle filozofii. Na nawłoci pszczoły super siły dostają.

Izolowałem na lipę kiedyś - bez sensu na naszych pożytkach. Zaizolowałem w środę, paski dostały po lipie, ostatnie dni września odymię i dziękuję. Jak będzie ciepło to początkiem listopada druga tabletka, jak chłodno to nie.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas ci u których nawłoć jest głównym pożytkiem robią tak - przeznaczają parę rodzin i leją w nie syrop. Potem zabierają ramki z żarciem. Jak przychodzi nawłoć to ogołacają wszystko z nawłoci i wkładają te gotowe ramki z pokarmem. 

Ja od przyszłego roku planuję rozpocząć rotacyjną hodowlę pszczół. Robię odkłady w maju na nowych matkach, z każdego ula po 1 odkładzie- taki jednoramkowy ( na luzie dochodzi do siły i zakarmi się nawłocią), a rodziny produkcyjne spracowuje do zera i rozwiązuje stare rodziny.

Opublikowano
13 minut temu, gregor1284 napisał:

Alkoholicy tak mają że każdy powód dobry 

Alkoholicy piją bez powodu...muszą mieć powód, żeby...się nie napić...i to konkretny...

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Qwazi napisał:

Co Ci Marcinku🤔...

Szkoda gadać , serce 

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Szkoda gadać , serce 

Ale powiedziała Ci wprost, że koniec z Wami? Czy poprostu dała do zrozumienia że bez mieszkania w mieście ten związek nie ma sensu?

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Baks00 napisał:

No dzięki 😔

Toć Ty chyba nie alkoholik?

13 minut temu, Qwazi napisał:

Alkoholicy piją bez powodu...muszą mieć powód, żeby...się nie napić...i to konkretny...

U was to wszystko inne nawet alkoholicy

10 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Szkoda gadać , serce 

Mam takiego znajomego kardiologa ze wschodu 

8 minut temu, Qwazi napisał:

Nie nakręcaj się za bardzo...nie ma sensu...za trochę jej przejdzie...takie już są kobiety...

Oby to już nie był jego problem

Opublikowano
24 minuty temu, Popier96 napisał:

Tak, ja też już nie chcę więcej niż mam. Nie mam czasu na więcej. Chciałbym jeszcze zacząć działać na jednej pszczole.

Matki zapasowe w tak małych ulikach jak mini plus to też niewypał. Dobre ale na lato, w sierpniu jeden ranek i z nie zostało nic, nawet matki na dennicy nie było. Dobre przechować matkę na chwilę w maju - czerwcu, do początków lipca.

21 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Szkoda gadać , serce 

Powinno ci służyć zgodnie z przeznaczeniem - do pompowania krwi i niczego innego. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Łolek napisał:

Właśnie 👍😋

Startuj z obrządkami,i rozpakuje prezenty...

Zdrówka dla was, już teraz z górki 🤭....😉

Edytowane przez Baks00
  • Thanks 1
Opublikowano

u nas teraz najlepszy miodek. 

kwiatki bagienne i wrzosy. ciemny, aromatyczny i nie tak słodki 

Opublikowano
7 godzin temu, bratrolnika napisał:

Marek bogatszy jak ja, i to pewnie kilkukrotnie, to ta koperta w drugą stronę powinna iść 😋

Pojedziesz do Łodzi, to tak jakbyś się cofnął w czasie, poważnie mówię 

Jadziem tam??? Jak będą z kościoła wracać to się jaką bramę zrobi

Jutro tam będę memtezetem

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Co tam znów zakupiłeś???

Ja bogaty to chyba w doświadczenia życiowe 

4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Jutro tam będę memtezetem

W moich okolicach będziesz 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v