Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

4 minuty temu, Łolek napisał:

27 lat i jedyne 8200mth kurna nawet do kościoła nim nie jezdzili 

Kiedyś ludzie mniej robili traktorami...🤭

a więcej w konie😄😄😄😄

Opublikowano
Ulman napisał:

9 minut temu, rolnik34 napisał:

szwagier ma skode 2008 r diesel i ma 65 tys pierwszy wlasciciel

4 tys na rok, co jeden to lepszy....... 😆 Ja jakbym nie kombinował to nie chce być mniej jak 30- 35 tys na rok i do tego nikt oprócz mnie tym samochodem nie jeździ. 

Jest na forum @Roman176 co jeżdzi 100tys rocznie obrabia kilkadziesiąt ha, pracuje w kopalni i ma wszedzie  blisko  bo na śląsku mieszka. Ten to dopiero jest kozak🤣

sąsiad mój przez 5 lat nowym tiguanem 20tys machną 🤭😁

Opublikowano

Elegancko, miało być stoisko koła na dożynkach ale nie będzie, jadą do sąsiedniej gminy bo tam szychy mają być. I już nie trzeba w niedzielę nosa z chałupy wyściubiać. 

Słonecznie, słońce parzy ale choć wiatr wieje. Trzeba w ziemi pogrzebać i ziemniaków coś ukopać.

Opublikowano
40 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Ale narobiłem ambarasu 😂

IMG_20230825_160741.jpg

IMG_20230825_161336.jpg

Pierwszowojenny mauser tepolukowy widzę, rzadkość 

Przed chwilą, Strongman napisał:

To to maleństwo.Najgorsze są moździerze.

Chyba nie widziałeś skorupy od 155mm

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Po co mam na jaki targi jeździć, oglądam katalog dzwonię diler do mnie zajeżdża, uzgadniamy cenę przelew maszyna w podwórku 😉 🤷‍♂️

Kupujesz maszyny oglądając je tylko w katalogu? Tak to ja bym nawet zwykłego  grubera nie kupił.  Na targach wszystko w jednym miejscu, potentaci i mniejsze firmy, nowości i mnogość opcji do porównania.  Mozna zobaczyć jak maszyna jest pospawana, polakierowana, jakie materiały, gdzie są głupoty i jakie opcje nie maja sensu.  Nie znam nikogo poważnego kto by uważnie nie obejrzał maszyny  za co najmniej kilkadziesiąt tysięcy przed jej zakupem. 

2 godziny temu, jacus napisał:

onuca mieszka na zadupiu zadupia -wszedzie ma daleko wiec musi kilometry robic..tak naprawde to on nigdzie nie jezdzi 🤣,

U mnie po prostu jest rozpostarcie a nie małopolska bida z działeczkami po 15m i chałupami ściana w ścianę i okno w okno. U mnie pola po kilkaset ha na których by u ciebie pewnie ze 3 albo i 4 wsie się zmieściły.  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Ulman napisał:

Kupujesz maszyny oglądając je tylko w katalogu? Tak to ja bym nawet zwykłego  grubera nie kupił.  Na targach wszystko w jednym miejscu, potentaci i mniejsze firmy, nowości i mnogość opcji do porównania.  Mozna zobaczyć jak maszyna jest pospawana, polakierowana, jakie materiały, gdzie są głupoty i jakie opcje nie maja sensu.  Nie znam nikogo poważnego kto by uważnie nie obejrzał maszyny  za co najmniej kilkadziesiąt tysięcy przed jej zakupem. 

U mnie po prostu jest rozpostarcie a nie małopolska bida z działeczkami po 15m i chałupami ściana w ścianę i okno w okno. U mnie pola po kilkaset ha na których by u ciebie pewnie ze 3 albo i 4 wsie się zmieściły.  

Wypowiedź moja była trochę z przymrużeniem oka ale....

Może i ja jestem niepoważny są tu niektórzy co wiedzą jaki jestem , ale jak coś kupuje to oglądam to w polu u gospodarza i biorę pod uwagę jego zdanie a nie pizdryków na targach 

I jeszcze jedno ile tych maszyn kupujesz czy kupiłeś bo  tyle tysięcy kilometrów jeździsz po targach i wystawach 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

rosja jest wielka wiec onuca ma gdzie jezdzic 🤣

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Ale narobiłem ambarasu 😂

IMG_20230825_160741.jpg

IMG_20230825_161336.jpg

sasiad siostry czyscil row przydrozny-znalazl jakie sustrojstwo, przyjechal patrol saperski i wykopali -agregat od lodowki 🤣

35 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Elegancko, miało być stoisko koła na dożynkach ale nie będzie, jadą do sąsiedniej gminy bo tam szychy mają być. I już nie trzeba w niedzielę nosa z chałupy wyściubiać. 

Słonecznie, słońce parzy ale choć wiatr wieje. Trzeba w ziemi pogrzebać i ziemniaków coś ukopać.

brozka bedzie czy pies ?? u na skromnie -syn kierownika tuczarni swin i przydupas ministra.. minister byl miesiac wczesniej.

Opublikowano
5 godzin temu, Qwazi napisał:

Widzę Krzysiu, że jesteś...adorowany🤭...

A dej spokój...

5 godzin temu, bratrolnika napisał:

tyn to zawsze pierwszy w całym powiecie musi być

jak ktoś ma blisko do pracy...

wg. przebiegów to ja robię 10tys.km na 13 miesięcy, żona 11tys.km na 12 miesięcy, do tego motorem pyknę jeszcze z 3tys.km rocznie

były czasy co jeździłem samochodami po 2-3tys.zł, znam biedę, to że teraz mam jaki mam nic nie znaczy

Zawrotny areał 13ar, z czego mniejszą połowę wykopały dziki, nie było sądu tego dłużej trzymać 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Łolek napisał:

Może i ja jestem niepoważny, ale jak coś kupuje to oglądam to w polu u gospodarza i biorę pod uwagę jego zdanie a nie pizdryków na targach 

I jeszcze jedno ile tych maszyn kupujesz czy kupiłeś bo  tyle tysięcy kilometrów jeździsz po targach i wystawach 

Czyli jeździsz i oglądasz zanim kupisz,  a nie kupujesz z katalogu tak jak pisałeś  Zdanie gospodarza jest jakimś wyznacznikiem ale ja tego specjalnie pod uwagę nie biorę bo różne są gleby, pomysły na uprawę i wymagania.

Targi do Kielc najczęściej co roku, Bednary co 2-3 lata. Zawsze wpadną jakieś 1-3  dni pola w rejonach lubelskie podkarpackie lub mazowieckie.

Maszyny w ubiegłym roku dwie. Jedną oglądałem 120 km od chałupy, drugą ponad 600km. Zanim kupiłem tą drugą to przejeździłem jakieś 2 tys km oglądając potencjalnie interesujące klamoty. 

Opublikowano
33 minuty temu, Ulman napisał:

To Twoje gospodarstwo takie?

Opublikowano
45 minut temu, Strongman napisał:

To to maleństwo.Najgorsze są te naboje do moździerza.

To też było grane. Pod śliwką ebany leżał ale jakimś cudem ukrainiec siekierą mu nie przylał

45 minut temu, jahooo napisał:

Pierwszowojenny mauser tepolukowy widzę, rzadkość 

Chyba nie widziałeś skorupy od 155mm

Cały widziałem ale kiedyś to to inaczej rozwiązywali 😂

36 minut temu, Ulman napisał:

Te malowanie i spawania pomiędzy targami a tym co Ci przywiozą to fiu fiu 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał:

Czyli jeździsz i oglądasz zanim kupisz,  a nie kupujesz z katalogu tak jak pisałeś  Zdanie gospodarza jest jakimś wyznacznikiem ale ja tego specjalnie pod uwagę nie biorę bo różne są gleby, pomysły na uprawę i wymagania.

Targi do Kielc najczęściej co roku, Bednary co 2-3 lata. Zawsze wpadną jakieś 1-3  dni pola w rejonach lubelskie podkarpackie lub mazowieckie.

Maszyny w ubiegłym roku dwie. Jedną oglądałem 120 km od chałupy, drugą ponad 600km. Zanim kupiłem tą drugą to przejeździłem jakieś 2 tys km oglądając potencjalnie interesujące klamoty. 

Za traktorem to tak jeździłem ale za innymi sprzętami nie jeżdżę daleko bo to mija się z celem, nowe kupuje od sprawdzonych producentów a używane często od znajomych handlarzy 

Jak bylem młodszy to mnie bawiły takie imprezy teraz wolę domowe zacisze 

@PRIMOczy @Qwaziwiedzą jak to wygląda,

Zgrabiarkę kupiłem bez oglądania, Przemek zerknął tylko zadzwoniłem do handlarza i mówię że jak jest pewny że jest taka jak w opisie to może przywiezc jeśli nie to zabierze z powrotem 

I przywiózł 

A zresztą ja to mam skibe ziemi i dwie maszyny na krzyż to o czym tu mowa, ja bidny żuczek jeszcze jestem 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

To Twoje gospodarstwo takie?

Niestety nie aż takie😕 Po prostu mamy na kresach duże przestrzenie czego kolega urodzony w podkrakowskiej ciasnocie nie potrafi pojąć

Opublikowano (edytowane)

Marek, ja widziałem nawet agregat, co żeś go...nie kupił😉...

Przed chwilą, Ulman napisał:

Niestety nie aż takie😕 Po prostu mamy na kresach duże przestrzenie czego kolega urodzony w podkrakowskiej ciasnocie nie potrafi pojąć

Czemu niestety? To jakie duże chciałbyś mieć, a jakie masz?

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

Marek, ja widziałem nawet agregat, co żeś go...nie kupił😉...

Czemu niestety? To jakie duże chciałbyś mieć, a jakie masz?

No fakt ale zaraz wtedy przez telefon praktycznie zgodziłem ten który kupiłem wcale go nie oglądając 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v