Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To by o to musiał dbać, potem workować, czyścić. To lepiej coś na zaoranie albo groch kurom. A później tego zostanie i znów zapas będzie na strychu leżał. 

Po co czyścić. Lepiej parę kg w polu zostawić i odwiany mieć już na przyczepie. Robota głupiego.

Opublikowano

Szukasz sobie już na siłę minusów zasiania zboża. Róbta co chceta, ale ja tak nie wierzę, że jest problem sprzedać parę ton na woreczki. Wiadomo, 100ton tak nie sprzedasz.

Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Znowu nawracanie Piotera na tapecie :o

A bo uparte toto.

Dobre, idę popaczać do os czy cosik nektaru z nawłoci przyniosły. 🐝

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

Szukasz sobie już na siłę minusów zasiania zboża. Róbta co chceta, ale ja tak nie wierzę, że jest problem sprzedać parę ton na woreczki. Wiadomo, 100ton tak nie sprzedasz.

A bo uparte toto.

Dobre, idę popaczać do os czy cosik nektaru z nawłoci przyniosły. 🐝

Osy to ja dziś ze 4 utluklem, rzeczywiście pełno tu tego :o

Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał:

Jakby sami przychodzili jak po ziemniaki, że zbyt pewny to warto a tu nic pewnego. Może kupią wszystko a może ze 200 kilo. Mam zamówione na razie 100 kilo grochu, zobaczę jak kury to będą żreć i nieść po tym, jak dobrze to dokupię z 200 kilo jeszcze i posieję. Urośnie to się zbierze, nie to zaorze.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Jakby sami przychodzili jak po ziemniaki, że zbyt pewny to warto a tu nic pewnego. Może kupią wszystko a może ze 200 kilo. Mam zamówione na razie 100 kilo grochu, zobaczę jak kury to będą żreć i nieść po tym, jak dobrze to dokupię z 200 kilo jeszcze i posieję. Urośnie to się zbierze, nie to zaorze.

Przychodzą, albo się podwiezie te 2-3km po parę woreczków. Jeszcze na piwo za fatygę z transportem dorzucą. Dopóki nie spróbujesz to się nie przekonasz. Jak pszczoły?

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Przychodzą, albo się podwiezie te 2-3km po parę woreczków. Jeszcze na piwo za fatygę z transportem dorzucą. Dopóki nie spróbujesz to się nie przekonasz. Jak pszczoły?

Nie widzę tego w moich stronach - mali na wymarciu powoli a duży i tak tego nie kupi. Teraz się tak zrobiło, że w promieniu kilometra zostanie raptem może 5 takich co zboże posieją, z czego największy ze 2ha a najmniejszy z 10a. Znajomy się bawił w takie coś, siał i sieje dalej pszenicy koło 2 hektarów, dobrze, że bykom śrutuje i kurom, bo mówi, że tak to nie miałby co z tym robić.

Pszczoły dobrze, za 2 tygodnie izolator i zakarmianie a teraz 2 razy w tygodniu po 0,5-0,7l syropu.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie widzę tego w moich stronach - mali na wymarciu powoli a duży i tak tego nie kupi

Na skup... Nie ma za co...

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Na skup... Nie ma za co...

Na pewno dwie czy trzy tony powieziesz na skup. Zresztą za te grosze co zapłacą to lepiej obsiać czymś na przyoranie. Weźmiesz ze 2 tysiące w najlepszym wypadku a jak przydziadować to z 1,5 i wielki mi grosz...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Na pewno dwie czy trzy tony powieziesz na skup

Oczywiście że tak... Niecałe 3 tony owsa na wiosnę woziłem...bo czemu nie? Zresztą ludzie przywożą ile mają i czym mają. Nie tylko jakieś duże ilości.

Szkoda że nie mam fotki z wczoraj...wszelkiego rodzaju pojazdy były. 

A pieniądz to pieniądz. Za jajka też kokosów nie masz...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
11 minut temu, Popier96 napisał:

Brat po warszawskich gołebiarzach co roku z 10 ton rozworkuje, i to z ceną x2 jak normalnie 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

Oczywiście że tak... Niecałe 3 tony owsa na wiosnę woziłem...bo czemu nie? Zresztą ludzie przywożą ile mają i czym mają. Nie tylko jakieś duże ilości.

Szkoda że nie mam fotki z wczoraj...wszelkiego rodzaju pojazdy były.

No, jak blisko macie... Od nas to chyba najbliżej gdzieś, pomijając mokrą kukurydzę to z 30km albo lepiej.

Opublikowano (edytowane)

No, jak blisko macie... Od nas to chyba najbliżej gdzieś, pomijając mokrą kukurydzę to z 30km albo lepiej.

A zboże?

A źle przeczytałem...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
57 minut temu, gregor1284 napisał:

Nigdzie nie startuje 

faflun jest do zrobienia na dozynkach, ale korci strasznie na kilka publicznych pytań 🤣

Opublikowano

No to zboże tak daleko. 

No już widzę... Trochę drogi jest...

Pszenicę to pewno gołębiarze by wybrali. Nie namawiam do siewu, tylko nie zgadzam się z Twym tłumaczeniem..

Opublikowano

To pewnie g*wno nie pieniądze płacą... Nie znam nikogo kto tam wozi. Za 600 czy 700zł sprzedawać to wolę nie siać wcale.

Czyli masz bliżej.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Czyli masz bliżej.

Ale to się nawet nie opłaci - zbierz ze 3 tony pszenicy na rok, sprzedaj za 1800 to lepiej wyjdzie kupić za 300 grochu, bez nawozów zasiać i zapomnieć albo ewentualnie prysnąć na chwasty. Uleci z tona to tyle mi starczy zamiast koncentratu kurom na dwa lata. Prawie się zużyje zapas a potem normalnie posiać już i zebrać na paszę dla siebie.

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Ale to się nawet nie opłaci -

Tak jak większość tego co robisz jako rolnik... Bez urazy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v