Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a mnie dziwi że on jakiekolwiek poparcie miał po tamtych wyborach. mnóstwo ludzi blokował do ostatniego dnia by ogłosić rezygnację 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Krzysztof81 napisał:

A duzi co robią? Sąsiad ma około 3 tys hektarów, wszystko w ekologii, podzielone na kilkanaście osób. Sieje jakieś soczewice, krzyce, orkisz czy inne chujostwo. Czasami nawet nie kosi tylko wszystko idzie pod talerzówke. Ten to co produkuje? - nic. Rysiek chociaż w Polsce zostawia kase w polskich podatkach. On nawet złotówki nie wyda w PL bo pomieszkuje za granicą.

Dlatego dopłaty powinny być do produkcji a nie do ha ... Ewentualnie jakiś współczynnik korygujący w zależności od klas gleby w gospodarstwie.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Co do dopłat to muszą zostać jak jest albo wcale

To wcale najlepsze 

Na co mógł by pozwolić sobie 100 ha zbożowiec i 100 ha krowiarz z ilością sztuk dojnych 50

Obaj sieli by zboże a który by więcej zarobił to wiadomo 

Co do Ryśka 

Przecież on miał trzodę 

Teraz to zbożowiec 

To jak pierdzi w tapczan i bierze socjal 

Nawet uprawy ubezpiecza 

A po socjale każdy łapy wyciąga bo chce odzyskać to co mu ukradziono 

Teraz nawet germańcem zarobkuje 

• Like 2
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Bardziej pasował by do Biedronia bo wyruchał tylu chłopów a na koniec wszedł bez wazeliny w Tuska dupe.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Teraz nawet germańcem zarobkuje 

A fakturkę jakąś wystawia ?? Bo jak nie to Vateusz z PiSdy powinien się za niego wziąć ??

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

🤣

U mnie też bezorkowo, siew poznaniakiem

Posiane musi być do 20 września max

Szymek no co się śmiejesz 🙄

Muszę zwiększyć zyski z roślinności , bo w opasie nie jest źle teraz jadą byczki po 20 miesięcy i waga 800+

Ja żyto sieje około 180 kg i tak przełom września i października , bez pk , w tym roku pierwszy raz dałem fungi w życie 

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A fakturkę jakąś wystawia ?? Bo jak nie to Vateusz z PiSdy powinien się za niego wziąć ??

A Ty wystawiasz że uważasz że powinien 

NajWięcej w sprawie fv płaczą vatowcy ale sami to już plus marża 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Karol6130 napisał:

Usług nie swiadzcze a na towary sprzedawane z własnego gospodarstwa wystawiam normalnie faktury, gdyby nie zerowy VAT to odprowadziłbym w tym roku około 40.000 z tytułu VAT od sprzedaży. A największy strach w oczach to mają ryczałtowcy jak ktoś na Broniszach chce im RRke wystawić xD

Opublikowano
54 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

A duzi co robią? Sąsiad ma około 3 tys hektarów, wszystko w ekologii, podzielone na kilkanaście osób. Sieje jakieś soczewice, krzyce, orkisz czy inne chujostwo. Czasami nawet nie kosi tylko wszystko idzie pod talerzówke. Ten to co produkuje? - nic. Rysiek chociaż w Polsce zostawia kase w polskich podatkach. On nawet złotówki nie wyda w PL bo pomieszkuje za granicą.

Zysk się liczy a nie przewalanie 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Pamiętajcie co mówił przydupas kołodziejczyka

Małe gospodarstwa to szkodniki rolnictwa bo nie dają siė rozwijać dużym tylko biorą dopłaty. 

i tak bym nie oddał ziemi tu mnie nikomu , zadnej kurwiee, wolał niech lezy i chabazie rosną 

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Qwazi napisał:

Ale bezalkoholowej wódeczki się napijem...😉

Ja stawiam...tylko masz mnie nie ganiać🤭...

Nie wiadomo jak się gadka potoczy. Zaduzo będziesz chciał wiedzieć to Cie drapne. 

42 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Kurba ooo

16921771697943744876816024170194.jpg

O sapien. Będziesz się w zimę nudził to dawaj do lasu 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

7 minut temu, Karol6130 napisał:

Usług nie swiadzcze a na towary sprzedawane z własnego gospodarstwa wystawiam normalnie faktury, gdyby nie zerowy VAT to odprowadziłbym w tym roku około 40.000 z tytułu VAT od sprzedaży. A największy strach w oczach to mają ryczałtowcy jak ktoś na Broniszach chce im RRke wystawić xD

z tymi rr to tak jest tylko w zeszłym roku mieli pełne pory jak przy suszowym chcieli...🤭

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

miałem tu owies+perz 😐 , dwa lata temu poszedł glifosat i w tym roku znów łąka

Bo za rzadkie zboże, jak gdzieś jest słaby łan to zaraz perz się wda.

Niby teraz ten glifosat tani ale co raz przesiać kukurydzą i opryskać środkiem który bierze perz i nie trzeba nawet glifosatu żeby go się pozbyć.Tylko odpowiedni płodozmian.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
30 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopaki @soltys48 @Agrest @6465 @szymon09875 @Łolek @wojtal24 @Desperado +inni i @Pafnucy12 co robić żeby nie było perzu , miałem tu owies+perz 😐 , dwa lata temu poszedł glifosat i w tym roku znów łąka 🤷 

IMG_20230816_105247_092_HDR.jpg

Sprzedaj pole razem z perzem, i po kłopocie 

12 minut temu, Agrest napisał:

Nie ma mnie w pracy, wziąłem wolne😁

Jantar?? To Bananka tam szukaj, też miał tam jechać, chyba jutro 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v