Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a mnie dziwi że on jakiekolwiek poparcie miał po tamtych wyborach. mnóstwo ludzi blokował do ostatniego dnia by ogłosić rezygnację 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Krzysztof81 napisał:

A duzi co robią? Sąsiad ma około 3 tys hektarów, wszystko w ekologii, podzielone na kilkanaście osób. Sieje jakieś soczewice, krzyce, orkisz czy inne chujostwo. Czasami nawet nie kosi tylko wszystko idzie pod talerzówke. Ten to co produkuje? - nic. Rysiek chociaż w Polsce zostawia kase w polskich podatkach. On nawet złotówki nie wyda w PL bo pomieszkuje za granicą.

Dlatego dopłaty powinny być do produkcji a nie do ha ... Ewentualnie jakiś współczynnik korygujący w zależności od klas gleby w gospodarstwie.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Co do dopłat to muszą zostać jak jest albo wcale

To wcale najlepsze 

Na co mógł by pozwolić sobie 100 ha zbożowiec i 100 ha krowiarz z ilością sztuk dojnych 50

Obaj sieli by zboże a który by więcej zarobił to wiadomo 

Co do Ryśka 

Przecież on miał trzodę 

Teraz to zbożowiec 

To jak pierdzi w tapczan i bierze socjal 

Nawet uprawy ubezpiecza 

A po socjale każdy łapy wyciąga bo chce odzyskać to co mu ukradziono 

Teraz nawet germańcem zarobkuje 

• Like 2
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Bardziej pasował by do Biedronia bo wyruchał tylu chłopów a na koniec wszedł bez wazeliny w Tuska dupe.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Teraz nawet germańcem zarobkuje 

A fakturkę jakąś wystawia ?? Bo jak nie to Vateusz z PiSdy powinien się za niego wziąć ??

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

🤣

U mnie też bezorkowo, siew poznaniakiem

Posiane musi być do 20 września max

Szymek no co się śmiejesz 🙄

Muszę zwiększyć zyski z roślinności , bo w opasie nie jest źle teraz jadą byczki po 20 miesięcy i waga 800+

Ja żyto sieje około 180 kg i tak przełom września i października , bez pk , w tym roku pierwszy raz dałem fungi w życie 

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A fakturkę jakąś wystawia ?? Bo jak nie to Vateusz z PiSdy powinien się za niego wziąć ??

A Ty wystawiasz że uważasz że powinien 

NajWięcej w sprawie fv płaczą vatowcy ale sami to już plus marża 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Karol6130 napisał:

Usług nie swiadzcze a na towary sprzedawane z własnego gospodarstwa wystawiam normalnie faktury, gdyby nie zerowy VAT to odprowadziłbym w tym roku około 40.000 z tytułu VAT od sprzedaży. A największy strach w oczach to mają ryczałtowcy jak ktoś na Broniszach chce im RRke wystawić xD

Opublikowano
54 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

A duzi co robią? Sąsiad ma około 3 tys hektarów, wszystko w ekologii, podzielone na kilkanaście osób. Sieje jakieś soczewice, krzyce, orkisz czy inne chujostwo. Czasami nawet nie kosi tylko wszystko idzie pod talerzówke. Ten to co produkuje? - nic. Rysiek chociaż w Polsce zostawia kase w polskich podatkach. On nawet złotówki nie wyda w PL bo pomieszkuje za granicą.

Zysk się liczy a nie przewalanie 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Pamiętajcie co mówił przydupas kołodziejczyka

Małe gospodarstwa to szkodniki rolnictwa bo nie dają siė rozwijać dużym tylko biorą dopłaty. 

i tak bym nie oddał ziemi tu mnie nikomu , zadnej kurwiee, wolał niech lezy i chabazie rosną 

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Qwazi napisał:

Ale bezalkoholowej wódeczki się napijem...😉

Ja stawiam...tylko masz mnie nie ganiać🤭...

Nie wiadomo jak się gadka potoczy. Zaduzo będziesz chciał wiedzieć to Cie drapne. 

42 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Kurba ooo

16921771697943744876816024170194.jpg

O sapien. Będziesz się w zimę nudził to dawaj do lasu 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

7 minut temu, Karol6130 napisał:

Usług nie swiadzcze a na towary sprzedawane z własnego gospodarstwa wystawiam normalnie faktury, gdyby nie zerowy VAT to odprowadziłbym w tym roku około 40.000 z tytułu VAT od sprzedaży. A największy strach w oczach to mają ryczałtowcy jak ktoś na Broniszach chce im RRke wystawić xD

z tymi rr to tak jest tylko w zeszłym roku mieli pełne pory jak przy suszowym chcieli...🤭

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

miałem tu owies+perz 😐 , dwa lata temu poszedł glifosat i w tym roku znów łąka

Bo za rzadkie zboże, jak gdzieś jest słaby łan to zaraz perz się wda.

Niby teraz ten glifosat tani ale co raz przesiać kukurydzą i opryskać środkiem który bierze perz i nie trzeba nawet glifosatu żeby go się pozbyć.Tylko odpowiedni płodozmian.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
30 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopaki @soltys48 @Agrest @6465 @szymon09875 @Łolek @wojtal24 @Desperado +inni i @Pafnucy12 co robić żeby nie było perzu , miałem tu owies+perz 😐 , dwa lata temu poszedł glifosat i w tym roku znów łąka 🤷 

IMG_20230816_105247_092_HDR.jpg

Sprzedaj pole razem z perzem, i po kłopocie 

12 minut temu, Agrest napisał:

Nie ma mnie w pracy, wziąłem wolne😁

Jantar?? To Bananka tam szukaj, też miał tam jechać, chyba jutro 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v