Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał:

To taki inverter 3kW byłby i ciebie w sam raz. Z ciekawości możesz gdzieś tam zadzwonić i zapytać o instalację z magazynem taka 2kW w solarach i 2-4kW inverter z funkcją pracy off-grid plus w razie większego zapotrzebowania pobieranie mocy z sieci.

Myślę, że przy rachunkach rzędu 3 tys za prąd rocznie jest się przy czym zakręcić, jak miałbyś miejsce na kilka paneli. A jak są, to i wodę można podgrzać i inne rzeczy wykombinować.

Na wodę to mam piec a zresztą ile tej wody ciepłej idzie, 4 osoby w domu a nie wszyscy codziennie się "pluskają". I jeszcze tendencja zużycia w perspektywie czasu coraz to mniejsza bo domowników nie będzie przybywać tylko odwrotnie.

10 minut temu, malaczarna napisał:

Ja się zmieściłam w 2 tysiącach w zeszłym roku. Nie widzę dalej sensu zakładania fotowoltaiki. Nie wierzę w bezawaryjność i długi żywot tych paneli. Za półrocze w tym roku 1062 zł zapłaciłam.

Tu się właśnie zgadzam - z sieci jest święty spokój. I też nie wierzę, że jest to super bezawaryjne i czy szlag tego nie trafi po paru latach.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ciapek102 napisał:

Nie warto tyle dać za coś co max 10 lat  wytrzyma, podobnie jak  falownik. Same panele są sporo żywotniejszeale to pikuś.

Cóż, zobaczymy za kilka lat, jak komuniści z Brukseli przycisną z elektrycznością - samochody, narzędzia itp tylko elektryczne, żadnych spalinowych. Oj wtedy wiele osób zacznie inaczej śpiewać.

Powiem wam tak - 35 lat temu tak samo ludzie się dziwowali na instalacje gazowe w autach. A po co to, a może wybuchnąć, a auto się psuje. A na benzynie też się jeździ

Dopiszę tylko, że w perspektywie 2 lat żaden producent narzędzi nie będzie na rynku europejskim oferował spalinowych. Makita na przykład ma już tylko w ofercie narzędzia elektryczne i akumulatorowe.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, szymon09875 napisał:

Tyle to u mnie wiosna za dwa miesiące było i nie wiem co mi tyle prądu zzarlo... 

Jak co?

Prostownik ładujący aku w ursusach😁

12 minut temu, malaczarna napisał:

Pralka to minimum 1 na dzień no mamy 1 telewizor bo ja nie znoszę tv.

I ja bym nie znosił. Choć obecnie są lżejsze to jednak gabaryt konkretny i żadna przyjemność go nosić w te i nazad czy w te i we w te😜

Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

Cóż, zobaczymy za kilka lat, jak komuniści z Brukseli przycisną z elektrycznością - samochody, narzędzia itp tylko elektryczne, żadnych spalinowych. Oj wtedy wiele osób zacznie inaczej śpiewać.

Powiem wam tak - 35 lat temu tak samo ludzie się dziwowali na instalacje gazowe w autach. A po co to, a może wybuchnąć, a auto się psuje. A na benzynie też się jeździ

Dopiszę tylko, że w perspektywie 2 lat żaden producent narzędzi nie będzie na rynku europejskim oferował spalinowych. Makita na przykład ma już tylko w ofercie narzędzia elektryczne i akumulatorowe.

Wszystko kwestia czego używasz i tyle. Zanim zmuszą do samochodów to już człowiek dawno w trumnie może leżeć. A narzędzia czy sprzęty? Nie dla każdego ma to znaczenie. 

Opublikowano
jacus napisał:

32 minuty temu, slawek74 napisał: tu się możesz mylić...   ja tam myślę o małej biogazowni... 😎   u nas tez mysleli o paru- sprawa konczy sie na protestach okolicznych mieszkancow

kto i o co ma protestować? taka mała niemal najmniejsza z możliwych. ....

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Jak co?

Prostownik ładujący aku w ursusach😁

I ja bym nie znosił. Choć obecnie są lżejsze to jednak gabaryt konkretny i żadna przyjemność go nosić w te i nazad czy w te i we w te😜

W sypialni brak tv. Stoi w salonie. Sama nie przeniose mało poręczny. 

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

1 minutę temu, Agrest napisał:

A weż, kolega mi pokazał i ze łba nie mogę sobie tego wygonić.

To weź łeb obetnij 😁

weż przestań...

jahooo napisał:

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Za nagabywanie przez tel na fotovoltaike ostatnio dostali za***iste kary od  UOKiK .

U szwagra na wsi dwa tygodnie temu 8 miesięczna instalacja poszła z dymem i budynek też🤔 

to się zdarza - dlatego jak się ma budynek  z panelami na dachu - to sie go obowiązkowo ubezpiecza

dodaj że to ubezpieczenie tanie nie jest...

Opublikowano
12 minut temu, malaczarna napisał:

Racja w sypialni można robić ciekawsze rzeczy niż oglądanie tv

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, jahooo napisał:

To nie jest ani najtańsza, ani najlepsza oferta, po prostu pierwsza z brzegu

Produkt podrobiony, chińska tandeta ma zatarte numery seryjne zaklejone naklejką VOBMAT, sprawa zgłoszona do prokuratury Z kk
zatarte numery seryjne, produkt chiński, używany, fałszywa marką

jedna z opinii, raczej najgorsza oferta

Edytowane przez witejus
Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał:

patrzyłem na Polsacie to w koło pada ma dziś tylko nie dzis

Padało u ciebie coś? U mnie nic 

2 godziny temu, lukasz20 napisał:

Kurba niby niedaleko, ale u nas coś trochę popadało od czasu do czasu. Choć sucho jest, patrząc w notatki od 3 lat co roku 100mm mniej opadu...

Szła dziś czarna chmura i znów minęło 0 deszczu.

Opublikowano
23 minuty temu, malaczarna napisał:

To co tam robicie jak telewizora nie oglądacie?

Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

Co ci się dzieje?pochlałeś?

Że ja 🤔

Ciche dni 

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Byłem  beczką kupony wykorzystać, za 200l. 1160zł.

IMG_20230717_203527.jpg

Ja tankuje u konkurencji bez tych ich zasranych dopłat 

Opublikowano
6465 napisał:

3 godziny temu, wojtal24 napisał:

patrzyłem na Polsacie to w koło pada ma dziś tylko nie dzis

Padało u ciebie coś? U mnie nic 

2 godziny temu, lukasz20 napisał:

Kurba niby niedaleko, ale u nas coś trochę popadało od czasu do czasu. Choć sucho jest, patrząc w notatki od 3 lat co roku 100mm mniej opadu...

Szła dziś czarna chmura i znów minęło 0 deszczu.

u mnie też nic ja wczoraj rzepak wykosiłem 6.8% wilgotności masakra jakaś z tymi opadami

dzisiaj też nic

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v