Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

A h...wie oco tam chodzi.W tym wszystkim jest tyle zagmatwania i grubej polityki że my tylko czubek tego wszystkiego widzimy.Medja też kręcą tym kołowrotkiem że zaraz kółko odpadnie a my słuchamy jak świnie grzmotu.Ten przywódca Wagnerowcow to przyjaciel Władka i jest na jego utrzymaniu więc głupi by był żeby gryźć rękę która go karmi 

Wydaje mi się że pewnie za słabo karmi bo apetyt rośnie w miarę jedzenia 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

🤔

Jam to sprawił 

Taaa dał by Ci 100 tyś za Ursusa .... 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Też sieję na rządce takiej jak pod ziemniaki. Robiłem samym kultywatorem, robiłem kultywatorem i potem spalinową glebogryzarką, robiłem samą glebogryzarką. Najlepiej się udała po przejechaniu kultywatorem i po glebogryzarce. Orałem na wiosnę pod ziemniaki u dwóch ludzi to ziemniaki lichota. Zresztą prawdę rzekłszy nie chce mi się podwójnej roboty robić. 

Ziemniaki to lichota przez cenę nawozów :D. Nie wiem, ja zauważyłem, że po prostu rośliny lepiej startują po orce wiosennej w przypadku jarzyn i pyry, czy kukurydzy na glińsku. Może błędne spostrzeżenia. Ale rodzi się, więcej mnie nie interesuje.

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Wydaje mi się że pewnie za słabo karmi bo apetyt rośnie w miarę jedzenia 

Za dużo to i świnia nie przeżre.Ja całe czas jestem zdania że zobaczymy w końcu rosnącego grzyba na wschodzie.

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

Ziemniaki to lichota przez cenę nawozów :D. Nie wiem, ja zauważyłem, że po prostu rośliny lepiej startują po orce wiosennej w przypadku jarzyn i pyry, czy kukurydzy na glińsku. Może błędne spostrzeżenia. Ale rodzi się, więcej mnie nie interesuje.

I tak mało kto cokolwiek pod te ziemniaki sypie a jak już to symbolicznie. Raz orałem wiosną ale mi się nie podobało. A po drugie nie chce mi się u siebie po prostu orać na zimę z obornikiem, wiosną znów to ruszać, orać, znów uprawiać. Podwójna robota.

Opublikowano
13 minut temu, szymon09875 napisał:

@Chłoporobotnik co żeś się Pjoter tak skrzywił ? Ja nie chcę sprzedać a oni pilnie chcą kupić to co poradzić. Jak @gregor1284wczoraj pisał że zarobił 200 zł praktycznie bez dotykania towaru to się tak nie krzywiles 😲

Jakie izolują o.o wiesz w jakiej silnej wspólnocie oni żyją ? Tam nie ma problemu żeby jeden drugiemu pomógł. Jakby rolnicy umieli się tak dogadywać to by wielu kryzysów można było uniknąć 

Ano silnej. Spaliła się niedaleko stodolo obora to przyjechali autobusem i przez cały czas budowy spali w namiotach 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I tak mało kto cokolwiek pod te ziemniaki sypie a jak już to symbolicznie. Raz orałem wiosną ale mi się nie podobało. A po drugie nie chce mi się u siebie po prostu orać na zimę z obornikiem, wiosną znów to ruszać, orać, znów uprawiać. Podwójna robota.

Ja oram na wiosnę z gnojem, bo nie mam co z nim robić do jesieni. Na glinie widzę fajne efekty. Dziadki zresztą też zawsze te ziemie traktowali wiosenną orką i gnojem do oporu. Wiadomo, zboża jare to padaka. Ale wszystko inne jest na plus przy takim rozkładzie prac.

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Ja oram na wiosnę z gnojem, bo nie mam co z nim robić do jesieni. Na glinie widzę fajne efekty. Dziadki zresztą też zawsze te ziemie traktowali wiosenną orką i gnojem do oporu. Wiadomo, zboża jare to padaka. Ale wszystko inne jest na plus przy takim rozkładzie prac.

Nie podoba mi się właśnie ten wiosenny gnój. Bo nie przyoram go tak głęboko żeby go potem nie wydrzeć. Dlatego jesienią jak pod pszenicę wywożę to tylko brony aby porównać i w to sieję bo po kultywatorze połowa na wierzchu. U mnie pod ziemniaki obornik zawsze jesienią szedł, chyba, że go brakło to wtedy wiosną poprawka, wiosną pod jęczmień albo owies ale i tak pod ziemniaki dla zasady orane było nawet jak bez obornika. Woziłem jednego roku wiosną i orałem ale to jakoś tak wyszło... W 2017 to było. Potem już jesienią a wiosną tylko kultywator i sadzić.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie podoba mi się właśnie ten wiosenny gnój. Bo nie przyoram go tak głęboko żeby go potem nie wydrzeć. Dlatego jesienią jak pod pszenicę wywożę to tylko brony aby porównać i w to sieję bo po kultywatorze połowa na wierzchu. U mnie pod ziemniaki obornik zawsze jesienią szedł, chyba, że go brakło to wtedy wiosną poprawka, wiosną pod jęczmień albo owies ale i tak pod ziemniaki dla zasady orane było nawet jak bez obornika. Woziłem jednego roku wiosną i orałem ale to jakoś tak wyszło... W 2017 to było. Potem już jesienią a wiosną tylko kultywator i sadzić.

Hm, to pług kiepsko wyregulowany. Ja się nie ceregielę to przepał idzie. z 25cm przeorane z gnojem pod pyrę. Wiadomo, zawsze coś się wyciągnie ale to jest ułamek tego.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, szymon09875 napisał:

A skąd wiesz że im oddaje a nie pakuje w skarpetę ?

Czasem mówi że wyjeżdża do Ameryki czy Australi na roboty jak to prawda,jak na miejscu ma kokosy z wykończeniówki ,zonka jeszcze pracuje a ziemię ma to by odrazu sprzedał jak ktoś by chciał kupić tylko cena trochę zawyzona ,jak by miał pieniądze to by nie sprzedawał a sam ją obrabia.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
20 minut temu, Strongman napisał:

Guzik prawda,to sekta, mam sonsiada na jednym ze siedlisk,pracowity majster,dużo się ceni ale talent ma i ludzie biorą,tyle co on zarabia a żyje ubogo jakby te wszystkie pieniądze im oddawał,syn też już w d*pie ma być jochowym i wogule nie słucha się rodziców chodzi z dziewczynami naszej wiary 

To zależy od człowieka jak żyje. Po co ma żyć na pokaz? Zaraz by przychodzili hajsu pożyczać...

19 minut temu, marcin19071980 napisał:

A h...wie oco tam chodzi.W tym wszystkim jest tyle zagmatwania i grubej polityki że my tylko czubek tego wszystkiego widzimy.Medja też kręcą tym kołowrotkiem że zaraz kółko odpadnie a my słuchamy jak świnie grzmotu.Ten przywódca Wagnerowcow to przyjaciel Władka i jest na jego utrzymaniu więc głupi by był żeby gryźć rękę która go karmi 

A wszystko się zaczęło od tego ze Władkowi nie po drodze z nwo. Pamiętacie jak Łukaszenko powiedział że jak Polacy chcą doraźnej pomocy w walce z covidem to im szybko pomogą? 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

To zależy od człowieka jak żyje. Po co ma żyć na pokaz? Zaraz by przychodzili hajsu pożyczać...

Nikt ci nie pożyczy w dzisiejszych czasach, banki przecież są od tego.

Opublikowano
5 minut temu, Popier96 napisał:

Hm, to pług kiepsko wyregulowany. Ja się nie ceregielę to przepał idzie. z 25cm przeorane z gnojem pod pyrę. Wiadomo, zawsze coś się wyciągnie ale to jest ułamek tego.

Przyjedź, zaorz C-330. Zresztą nie ukrywam, że nie jestem orłem z ustawiania - dla mnie aby było przykryte i w miarę równo. No i u mnie żadnego przepału. 1600 obrotów i się pyka, na czwórce nie idzie to trójką. 

Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Czasem mówi że wyjeżdża do Ameryki czy Australi na roboty jak to prawda,jak na miejscu ma kokosy a ziemię ma to by odrazu sprzedał jak ktoś by chciał kupić tylko cena trochę zawyzona ,jak by miał pieniądze to by nie sprzedawał a sam ją obrabia.

Nie dla każdego te babranie w ziemi jest szczytem marzeń. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Przyjedź, zaorz C-330. Zresztą nie ukrywam, że nie jestem orłem z ustawiania - dla mnie aby było przykryte i w miarę równo. No i u mnie żadnego przepału. 1600 obrotów i się pyka, na czwórce nie idzie to trójką. 

Łosialeli z cenami tych trupów wszelakich, bo sam bym coś kupił Jednak takie 50km do pługa 2 na glinie to minimum. Inaczej to męczarnia. 

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Łosialeli z cenami tych trupów wszelakich, bo sam bym coś kupił Jednak takie 50km do pługa 2 na glinie to minimum. Inaczej to męczarnia. 

Nie będę w to już inwestował. Na moje życie starczy. Mnie każdy plon zboża powyżej 3t/ha a ziemniaków powyżej 15-20t/ha satysfakcjonuje. Dla mnie starczy a nawet nadmiar jest. Teraz popadało, także jak się nic nie zepsuje to już niemal pewne, że w przyszłym roku ani kilograma zboża nie zasieję u siebie.

Opublikowano
51 minut temu, marcin19071980 napisał:

Znowu Jehowi łażą.Trzeci raz w tym miesiącu.Juz mnie wk....to zaczyna.U was też tak często się wluczą?

Powiedz że jak kaszankę zaczną jeść to do nich dołączysz 

52 minuty temu, szymon09875 napisał:

Ostatnie dwa razy częstowalem ich kaszanka i się uspokoili 

Żeś mnie wyprzedził 

51 minut temu, bratrolnika napisał:

Rozrzutniki Stare???

To ty trzy domy od @Bananek będziesz

Po mojemu to na A2, potem na S8, w Tykocinie w lewo i prosto na Suchowole lecisz 

Nie to maszyna zaczepiana na tuz 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v