Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To by musiały króliki zdechnąć, drób, musiało by nie być ziemniaków, pszenicy by musiało wcale nie być. Nierealne wszystko na raz w normalnych warunkach. Zresztą i tak by nie zapłakał nikt po mnie.

Nie przesadzaj.Co prawda jesteś trochę piepszniety ale da się wytrzymać.W razie czego moje kury się wsciekly i mają jajkomagedon więc bym cię poratował.

FB_IMG_1684306914148.jpg

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał:

oj przydała by ci sięxtaka zaprawa innaczej byś śpiewał i starszych szanował...

Nie byłeś, nie widziałeś ile się wiader ze zbożem albo słomy ładowało u ludzi. Niektórym to nawet dzień dobry nie warto mówić. 

1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Nie przesadzaj.Co prawda jesteś trochę piepszniety ale da się wytrzymać.W razie czego moje kury się wsiekly i mają jajkomagedon więc bym cię poratował.

FB_IMG_1684306914148.jpg

Ja jestem popie*dolony a nie pieprznięty. W tym roku zapowiada się, jak na razie, że niczego nie zabraknie. W końcu się z pszczołami odkułem. Zboża jak na razie kapitalne. Ziemniaki nieźle, kapusta ładna. Z głodu się nie zdechnie.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
21 minut temu, slawek74 napisał:

a nie

no chiba że Tyyy...

Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie byłeś, nie widziałeś ile się wiader ze zbożem albo słomy ładowało u ludzi.

a to ile np? tak z ciekawości...

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

a to ile np? tak z ciekawości...

A bywało na przykład na jeden raz u jednego ze trzy wozy. Potem u drugiego na przykład rozrzutnik i dwa wozy. Po 2, czasem 3 ludzi i wiadrami. U jednego była już technologia bo wystarczyło wiaderkami sypać do dmuchawy. Ze słomą różnie, dwóch takich starych kawalerów to zbierało po 2-3 hektary każdy. Na raz raczej nie szło wszystko. Reszta to drobnica. Najlżej to było sypać do worków jak ktoś inny odnosił. Gorzej jak samemu trzeba było na strychy tachać. Ale było za co traktor czy kombajn z kółka opłacić. Fajnie było. 

Opublikowano
4 godziny temu, 6465 napisał:

Kurde co przyjadę do domu to te majstry na coś namówią. To jeszcze tu kawałek by pasowało , to tam. I z 260m² kostki robi się 300🙆. I kto będzie za to płacił🤔

A bo firma robi, jakbyś robił tak jak ja to byś w drugą stronę kombinował, żeby tylko sobie roboty ująć 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A bywało na przykład na jeden raz u jednego ze trzy wozy. Potem u drugiego na przykład rozrzutnik i dwa wozy. Po 2, czasem 3 ludzi i wiadrami. U jednego była już technologia bo wystarczyło wiaderkami sypać do dmuchawy. Ze słomą różnie, dwóch takich starych kawalerów to zbierało po 2-3 hektary każdy. Na raz raczej nie szło wszystko. Reszta to drobnica. Najlżej to było sypać do worków jak ktoś inny odnosił. Gorzej jak samemu trzeba było na strychy tachać. Ale było za co traktor czy kombajn z kółka opłacić. Fajnie było. 

bo widzisz Piotr... bo dość często sobie to wszystko sam utrudniasz... nic mi do tego, ale można .lżej, prościej, łatwiej , szybciej... niemalże za te same pieniądze...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

A po co mi to wiedzieć? Ja nie budowlaniec, w życiu nic nie budowałem i budował nie będę bo dla kogo i po co?

ty naprawdę maruda jesteś i prawdziwej roboty nie znasz jak na ,,wozy,, przeliczasz 🤦‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

ty naprawdę maruda jesteś i prawdziwej roboty nie znasz jak na ,,wozy,, przeliczasz 🤦‍♂️

A kto to przeliczał na tony? Na zbiorniki z kombajnów to prędzej. Jeden siał zboża zawsze ze 4ha, to tych ton się może uzbierało z 15, wszystko na chałupę. Dobrze, że parterowa to schodów mało. 

4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

bo widzisz Piotr... bo dość często sobie to wszystko sam utrudniasz... nic mi do tego, ale można .lżej, prościej, łatwiej , szybciej... niemalże za te same pieniądze...

No raczej nie za te same... Własnej roboty to nigdy nie liczę... A czasem zamiast coś przerabiać to wolę zostawić jak było. Urobię się jeden czy dwa dni w roku a przy przerabianiu to zejdzie więcej roboty i nie myśli się, że potem będzie lżej bo się nie chce zmieniać i robić przy przeróbkach.

Opublikowano

kurna, nie odpisze... ale aż ciekaw jestem czy @jacus też na chałupę zboze kładzie...

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

kurna, nie odpisze... ale aż ciekaw jestem czy @jacus też na chałupę zboze kładzie...

Somsiad tak zboże z 2ha sypał do 2019. Ten co wyżej o nim piszę dalej sypie ale teraz dużo kukurydzy sieje i z pola sprzedaje... Może hektar pszenicy sieje a reszta kukurydza.

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

To by musiały króliki zdechnąć, drób, musiało by nie być ziemniaków, pszenicy by musiało wcale nie być. Nierealne wszystko na raz w normalnych warunkach. Zresztą i tak by nie zapłakał nikt po mnie.

A ja 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

A ja 

ale że w związku z początkiem, czy końcem...z ciekawości..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v