Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Racja. Tak samo, jak leczenie odwodnionego cielaka antybiotykiem na płuca. Szkoda klawiatury

Sławek słoma jest lekka. Żeby zrobić taką wagę, trzeba jej w tą bele napchać. Sipmą łańcuchową, a tym bardziej bez zamków mechanicznych się po prostu nie da. Inżynierowie pozbawili tą prasę tzw dokręcania i ona tylko napycha do pewnego momentu a nie zwija. Jak zaczyna zwijać, to ciągnik jęczy, a komora zaczyna się unosić i już nic nie dopchasz. Taka prawda. Te z zamkami trochę lepsze, ale niewiele. Jeśli komora zwijania jest stała i kręci się że stałą prędkością to nic tu nie poradzisz

Tak bo jak raz się nie napił mleka to był odwodniony 

Opublikowano
32 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Łolek Marek i co z tego że się złączyły , zestaw  54 sztuki ważyły 10 ton  . Ja będę kupował pasową bo widzę belki ile ważą , Twoje pięknie wyglądają , po vikonce 150 waży powyżej 300 kg . A za Mariuszkiem tak nie strój murem , bo moja ze stodoły 163 kg , Mariusz twierdzi że jego 50 % więcej , to ile Ci wychodzi ? @soltys48 Przemek ma porządną prase i ma 250 kg to jak to się ma do Włoszki @Qwazi 🤔 . Po co ludzie kupujecie te pasowe , wystarczy kupić to co Mariusz 🤷

To chyba też sporo zależy od operatora i materiału. Prasuje u jednego to mówił że po mojej hesstonce mu sianokiszonki starcza na tyle samo czasu co po niestarej jd gdzie belą większą 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, radekz200 napisał:

kupiłeś unie 🍎

Tak od razu?

Na następny sezon...

Opublikowano
31 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Łolek Marek i co z tego że się złączyły , zestaw  54 sztuki ważyły 10 ton  . Ja będę kupował pasową bo widzę belki ile ważą , Twoje pięknie wyglądają , po vikonce 150 waży powyżej 300 kg . A za Mariuszkiem tak nie strój murem , bo moja ze stodoły 163 kg , Mariusz twierdzi że jego 50 % więcej , to ile Ci wychodzi ? @soltys48 Przemek ma porządną prase i ma 250 kg to jak to się ma do Włoszki @Qwazi 🤔 . Po co ludzie kupujecie te pasowe , wystarczy kupić to co Mariusz 🤷

Nie widziałem Mariusza bel ani prasy tylko po co ta dyskusja jeśli ty swojej jeszcze nie sprzedajesz to tak jak byś myślał o sprzedaży cielaka a dopiero krowę pokryłeś, próżne gadanie 

Ja taki temat załatwiam w trzech krokach 

Wystawiam do sprzedania w tym czasie szukam, pytam o opinię na temat różnych maszyn 

Sprzedaje 

Jeżdżę i oglądam to czym jestem zainteresowany, decyzja i kupno 

A nie czcze gadki na rok przed transakcją 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Racja. Tak samo, jak leczenie odwodnionego cielaka antybiotykiem na płuca. Szkoda klawiatury

Sławek słoma jest lekka. Żeby zrobić taką wagę, trzeba jej w tą bele napchać. Sipmą łańcuchową, a tym bardziej bez zamków mechanicznych się po prostu nie da. Inżynierowie pozbawili tą prasę tzw dokręcania i ona tylko napycha do pewnego momentu a nie zwija. Jak zaczyna zwijać, to ciągnik jęczy, a komora zaczyna się unosić i już nic nie dopchasz. Taka prawda. Te z zamkami trochę lepsze, ale niewiele. Jeśli komora zwijania jest stała i kręci się że stałą prędkością to nic tu nie poradzisz

Dopchaj więcej ,a się to rozdupcy . Ja tam nie wiem ,jak siłowniki dobrze trzymają pomimo że bez zamków ,u mnie w ursusie ,jak się zapomnę ,to przy ciśnieniu prawie 200 na zegarze ,100 koni zaczyna flakami rzucać .  To sianokiszonka . Słomę każą robić max 130 bar . Jak dojdzie do 150 ,to belę wyrzucasz ,a przy suchej słomie pszenżytniej to już siatka po belach strzela . Słoma to jest kat dla prasy 

• Like 1
Opublikowano

No wiem, na Ciebie zawsze można liczyć....no prawie zawsze....

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Nie widziałem Mariusza bel ani prasy tylko po co ta dyskusja jeśli ty swojej jeszcze nie sprzedajesz to tak jak byś myślał o sprzedaży cielaka a dopiero krowę pokryłeś, próżne gadanie 

Wystawiam do sprzedania w tym czasie szukam, pytam o opinię na temat różnych maszyn 

Sprzedaje 

Ja to najpierw kupuję ,a póżniej sprzedaję . Albo i nie sprzedaję .  

Opublikowano
15 minut temu, kizak napisał:

widzę jak prasują prasami sobie i na zarobek ,i różnica jest .   Ale widząc trawę ,słabą trawę , i prasują sobie ,a bel że ho ho . Chyba po to by ludzie widzieli że mam .

.

a może żeby się krowy nadchodzącą zimą się nie stresowały 🤔

Opublikowano
14 minut temu, radekz200 napisał:

jakby co to zawsze służę radą 😛

No tutaj muszę powiedzieć że dałeś mi kiedyś namiar na dobrego sprzedawcę 

Ale z beczką zaleciałeś w..... 

14 minut temu, kizak napisał:

Ja to najpierw kupuję ,a póżniej sprzedaję . Albo i nie sprzedaję .  

Staram się tak nie robić bo trzymaj potem np dwie prasy albo 5 przyczep 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

No tutaj muszę powiedzieć że dałeś mi kiedyś namiar na dobrego sprzedawcę 

Ale z beczką zaleciałeś w..... 

Lolek a jakby była nie dobra a ja powiedziałbym ze dobra i potem miałbyś żale dlatego się nie bawię w takie rzeczy 😛 

udalo się kupić bez 23%? 

Przed chwilą, Qwazi napisał:

Jakaś nowa ideologia chyba🤭. Radzio, wiesz coś na ten temat 🤔

IMG_20230521_162900_400.jpg

no ostatnio kierowca mieszalni pasz był w koszulce batman wiec zabiliśmy piątkę 😂

Opublikowano
28 minut temu, soltys48 napisał:

A no by padało. Przy tej wilgotności będzie ciężko o deszcz a jutro na dodatek mróz 

No widziałem, myślisz że oprysk woda coś pomoże ? Myślałem żeby w groch i kukurydzę wjechać koło 5 bo 5-6 ma być przymrozek 

Opublikowano
25 minut temu, superfarmer02 napisał:

To chyba też sporo zależy od operatora i materiału. Prasuje u jednego to mówił że po mojej hesstonce mu sianokiszonki starcza na tyle samo czasu co po niestarej jd gdzie belą większą 

Krzysztof w sedno ,ja jeżdżę bardzo wolno,i ciągnik ma mieć obroty do spodu kręcę 2450

Opublikowano

4 minuty temu, Łolek napisał:

Staram się tak nie robić bo trzymaj potem np dwie prasy albo 5 przyczep 

Ja to z rodzaju  ,,błogosławiony w ręku trzymający'' ,i sprzedaję jak już mam zastępstwo

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Łolek napisał:

Sprzedaje 

Marku racja , ciebie to jednak lubię

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Krzysztof w sedno ,ja jeżdżę bardzo wolno,i ciągnik ma mieć obroty do spodu kręcę 2450

A ja szybko i sipma robiła takie jak twoje.

@Aktywnyrolnik7245 na jakim polu puszczasz sznurek?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Po co pytam 

Prasa ma mieć na wałku ok 540 obr

Reszta to wypalanie paliwa i wy***rdala ie prasy 

1 minutę temu, konteno napisał:

u radka na krowich grzbietach to logo pewnie wypalone 

Myślisz że Radek to zrobił 

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

@radekz200nie miałbym żalu, ale trzeba było prosto to powiedzieć nie ściemniać, nie lubię ściemniaczy

A wtedy bez i cena poniżej tej netto 

łolek a cenę w polmleku można mieć wyższa niz podajesz 😛 za mało dzwonisz 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v