Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

@soltys48 ooo to dla mnie ,bo ja bez tych gadżetów potrzebuję , aby zwijała 

ta będzie zwijała bez sterownika. to bliźniaczka mojej. jednak choćby kontrolkę, że owija sznurkiem warto mieć w kabinie. tak samo klawisz wymuszenia owijania sznurkiem też dobrze mieć pod ręką.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A nie da się ręcznie jakoś sterować 🤔

Czemu taka siatka dobra, przecież to drogo wychodzi , a jak mało zwijam to nie potrzebne

No, możesz sterować rurka podająca sznurek za pomocą gustownej plecionki że sznurka 🤭

2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nie wiem jak to działa , jeśli komputeryzacja potrzebna to nie chce jej

Czemu? Ja w swojej mam tylko pstryczek i chce zrobić jakiś sterownik ( automatyczne prowadzenie sznurka, kontrolka od zamknięcia klapy, licznik bel) ale jakoś się nie mogę zebrać 

Opublikowano

A nie da się ręcznie jakoś sterować 🤔 Czemu taka siatka dobra, przecież to drogo wychodzi , a jak mało zwijam to nie potrzebne

1. sterownik to pikuś, jeśli zna się mechanizm jego działania. 2. rotor i sznurki to niezbyt dobre połączenie. siatka utrzyma trawę pociętą na 5cm, sznurek nie bardzo.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

1. sterownik to pikuś, jeśli zna się mechanizm jego działania. 2. rotor i sznurki to niezbyt dobre połączenie. siatka utrzyma trawę pociętą na 5cm, sznurek nie bardzo.

Nie wiem jak to tam zbudowane ale jak rotor złapie sznurek to współczuję to odplątywac 

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

Ja w swojej mam tylko pstryczek i chce zrobić jakiś sterownik ( automatyczne prowadzenie sznurka, kontrolka od zamknięcia klapy, licznik bel) ale jakoś się nie mogę zebrać

kontrolki zamknięcia klapy czy podania sznurka nie nazwałbym aż tak szumnie. 😉 to nie sterownik

superfarmer02 napisał:

Nie wiem jak to tam zbudowane ale jak rotor złapie sznurek to współczuję to odplątywac

palnik, jak u Gienia na adapterze

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

Ale sterowanie owijaniem już chyba tak. prosta prasa to i cudów się nie zrobi 

u mnie wystarczy przez 2s podać sygnał na silnik podający sznurek i resztę wykona już prasa. a sterownika to ona nie ma

Opublikowano
58 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Skąd taki info 🤔 chociaż wątpię żeby z tego zrezygnowali . pan @Bogdan_ja jest biegły w przepisach to może coś słyszał o zawieszeniu w tym roku geac 6 ?

Nic nie wiem na ten temat ...Jak będzie pewne info to ktoś wstawi zapewne ...Ja za leniwy tera żeby to śledzić 😜

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Łolek @Qwazi @Karol6130 Chłopaki wychodzicie w jakieś ekoschematy ? Czas by złożyć wniosek , ale nic mi nie pasuje z tych eko...  , Musiał bym z trzy hektary łubinu  zasiać który nie przyniesie żadnego zysku prócz dopłaty ze zróżnicowanej struktury upraw i do bobowatych 🤷

🤭

Marcin, wcale nie musisz siać łubinu, możesz groch a potem na  paszę go. Przede wszystkim Excel, albo kartka, długopis i kalkulator i policzyć co potencjalnie wyjdzie korzystniej. Sama zróżnicowana to 3 punkty do wszystkich zgłoszonych ha, do tego za wysokobiałkowe i jeszcze jakiś obornik dojdzie, i może się okazać, że zarobisz więcej niż na pszenżycie, czy życie z tych 3 ha.

• Like 1
Opublikowano

I teraz powiedz mi czy gdybym zrobił zróżnicowaną na ornych to czy i do upraw sadowniczych dostałbym wyższą dopłatę?

Opublikowano
25 minut temu, Bananek napisał:

u mnie wystarczy przez 2s podać sygnał na silnik podający sznurek i resztę wykona już prasa. a sterownika to ona nie ma

U mnie trzeba trzymać. Owijanie na zwykłym siłowniku elektrycznym 

Opublikowano

Czyli do tuza zróżnicowanej nie dostanę , to żegnajcie ekoschematy 🙋

Opublikowano

Ja w ekoschematy też nie wchodzę. Nie uzbieram wymaganej minimalnej ilości punktów...

Opublikowano
37 minut temu, Bananek napisał:

Rotor tak ,ale bez noży będzie używany to sznurek jak najbardziej. Szwagier kupił jd bez sterownika , coś sam wykombinował i lata już któryś sezon 

Ciekawe czy jeszcze kupca znajdę na czerwoną sipme 🤔

1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Ja w ekoschematy też nie wchodzę. Nie uzbieram wymaganej minimalnej ilości punktów...

Sylwek dokładnie. jak bym pokombinował to coś by uzbierał ,ale co mam rezygnować z czegoś co przynosi zyski 🤷 np zmniejszyć pogłowie żeby dostać parę groszy z ekstensywnego użytkowania Tuz ... a do tego pewnie jak Adam wspominał jest się pod butem urzędnika

Opublikowano
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

do tuza możesz zrobić tuz ekstensywny o ile  masz nie więcej jak 2djp na ha tuz 🤷‍♂️

Tu masz 5 pk czyli szacunkowo 500zl dodatkowo ...

Opublikowano

37 minut temu, Bananek napisał:

Rotor tak ,ale bez noży będzie używany to sznurek jak najbardziej. Szwagier kupił jd bez sterownika , coś sam wykombinował i lata już któryś sezon 

1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Sylwek dokładnie. jak bym pokombinował to coś by uzbierał ,ale co mam rezygnować z czegoś co przynosi zyski 🤷 np zmniejszyć pogłowie żeby dostać parę groszy z ekstensywnego użytkowania Tuz ... a do tego pewnie jak Adam wspominał jest się pod butem urzędnika

No ja to jeszcze zwiększam obsadę, zmniejszanie mi nie w głowie. Słomy z glebą nie wymieszam bo wszystko zbieram i jeszcze dokupuje od ludzi, wywieźć i przyorać obornik w ciągu 12 godzin też u siebie tego nie widzę, nierealne... Piepsze te ich dodatkowe pare zł

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Jest pewny kupiec, skup złomu😝

potaniało teraz. 

także spadek wartości. 

Opublikowano
17 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nooo z tymi zyskami, to się tak nie rozpędzaj, bo patrząc w jakim kierunku to wszystko idzie, to może się okazać, że za rok dwa najbardziej dochodową będzie uprawa dopłat a nie jakakolwiek produkcja roślinna czy zwierzęca. A pod butem urzędnika jesteśmy cały czas, czy nam się to podoba, czy nie.

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Jeżeli chcesz się uwiązac i być pod batem urzedasa to bierz ekoschematy😁

Mi wyszło z tego co robie bez zmian jakichkolwiek i naciągania nie całe 100pkt 

Na nie całe 20 ornej to chyba dobrze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v