Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Szymek jak pracowałem to też było z czego dokładać 😉

to likwiduj ogony (przede wszystkim dojne) i na etat , bedzie z czego dokładać a jak zostanie ci mniej roboty/ obowiązków na gospodarstwie to może bedzie lepiej zrobiona i przyniesie wymierniejsze korzyści

Opublikowano

Chłopy. Pryskacie kukurydzę od vheasta przed wschodowo czy po? Ja pryskam ostatnie kilka lat po, bo sporo taniej wychodzi. Liczyliscie już koszta śor. Przed i po?

Opublikowano

@6465 lepiej pryskać po wschodach najlepszym środkiem jakim jest majster. A na cenę nie ma co patrzyć ważne że działa.

Opublikowano
29 minut temu, wojtal24 napisał:

piszesz i holiscie i podsiewaczu? dlaczego ja sypie holist dużo wcześniej przed siewem w zależności od warunków wilgoci a sąsiad w tym roku dal holist w podsiewacz

Tak. To ustrojstwo nie nadaje się w podsiewacz 

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

Chłopy. Pryskacie kukurydzę od vheasta przed wschodowo czy po? Ja pryskam ostatnie kilka lat po, bo sporo taniej wychodzi. Liczyliscie już koszta śor. Przed i po?

ja zawsze pryskam po

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał:

Tomek ja robię po cena 145 w moim przypadku wczoraj przy mnie gość brał chyba Adengo  to  na 260pln ha 

Opublikowano
soltys48 napisał:

29 minut temu, wojtal24 napisał:

piszesz i holiscie i podsiewaczu? dlaczego ja sypie holist dużo wcześniej przed siewem w zależności od warunków wilgoci a sąsiad w tym roku dal holist w podsiewacz

Tak. To ustrojstwo nie nadaje się w podsiewacz 

ale dlaczego? zapycha się? ja uważam że ten nawóz wolno się rozkłada przyswaja i dlatego jak go stosuje to zawsze dużo wcześniej przed siewem i w kukurydzy i w rzepaku

Łolek napisał:

9 minut temu, 6465 napisał:

Tomek ja robię po cena 145 w moim przypadku wczoraj przy mnie gość brał chyba Adengo  to  na 260pln ha 

na doglebowki muszą być dobre warunki sprzyjające wilgotna gleba itd

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

U mnie okolica poza 300 za Adengo wołają 

Co do kuku,w tym roku więksi na ziarno ładują Trifosgran w podsiewacz.

Opublikowano
19 minut temu, 6465 napisał:

Ja naprzemiennie ,w tym roku będzie po. Będzie tanio ,0,5 l nikosar + 1l juzan 

Opublikowano
8 minut temu, wojtal24 napisał:

ale dlaczego? zapycha się? ja uważam że ten nawóz wolno się rozkłada przyswaja i dlatego jak go stosuje to zawsze dużo wcześniej przed siewem i w kukurydzy i w rzepaku

na doglebowki muszą być dobre warunki sprzyjające wilgotna gleba itd

Raz że się mieli u zapycha lejki ,dwa kolokwialnie mówiąc jest na soli potasowej a ta nie jest zbyt dobra w podsiewacz.

Stosuję go pod pług na oziminy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@6465 Tomek koszt 91zl 

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
19 minut temu, 6465 napisał:

W tym roku jeszcze nie siałem. Jest plan na przyszły tydzień. Zawsze pryskałem powschodowo, a w ubiegłym roku rownież po siewie. I tutaj znowu mnie pewnie zlinczują bo pryskałem...Roundapem 🙆

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Widzę że Ty zięcia szukasz 

Chyba dobrze trafiłaś, chłop z dużą gospodarką, co chwila nowe maszyny, i to jeszcze jakie maszyny

I teść na państwowym chlebie, i to na tym najdroższym 

Zagaduj o numer chałupy i jedź na zapoznanie

Sama sobie męża znajdzie. Najlepiej miastowego.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, malaczarna napisał:

Marzę o tym żeby moja córa poszła do miasta. Ale to jeszcze bardzo bardzo długa droga 🙄

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Marzę o tym żeby moja córa poszła do miasta. Ale to jeszcze bardzo bardzo długa droga 🙄

U mnie też parę lat jeszcze ale mówi że na podwórku fajniej niż w bloku

Opublikowano
malaczarna napisał:

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Widzę że Ty zięcia szukasz 

Chyba dobrze trafiłaś, chłop z dużą gospodarką, co chwila nowe maszyny, i to jeszcze jakie maszyny

I teść na państwowym chlebie, i to na tym najdroższym 

Zagaduj o numer chałupy i jedź na zapoznanie

miastowy 🤦‍♂️😱😱

Opublikowano

Wczoraj przejechałem pół Polski od Świecką do Sieradza i można na palcach policzyć plantacje zbóż gdzie można powiedzieć że wszystko jest w porządku.W 85% widać braki prawdopodobnie wynikające z oszczędności a nie z zaniedbania.Oczywiscie wiem że to tylko ułamek upraw ale daje to już jakiś obraz.Zapewne za 2 miesiące usłyszymy o 10-12tonach z hektara

Opublikowano
2 minuty temu, logan3512 napisał:

Ja już z 10 lat doglebówka kukurydza nie konkuruje z chwastami

Też tak robiłem. Ale cenowo wychodziło 1,5 raza drożej niż po. A przy zapowiadanych cenach ziarna trzeba ciąć koszty.

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

A kto Was tam wie na kurpiach

Nic się nie stanie

Żebyś przypadkiem nie wpadł na pomysł dawać go w podsiewacz

nie nie , pod kultywator  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v