Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry  

4 l nakapalo w nocy do deszczmierza 

Zaczyna wiać sobie wiatr 

13 minut temu, Qwazi napisał:

Siemanko. 8°, znowu nadzieja że nie będzie padać. 

"Zarzucany"🤔

Najgorsze było ugniatanie tych kartofli z parnika razem z plewami albo śrutowanym sianem...

Mariusz motyka w rekę była i heja.

Za młodego to nieraz się czekało aż ojciec parnik uparuje bo obierało się gorącego ziemniaka i sól do tego 😋 

Ach kiedyś to było 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Całą noc padało i pada dale.Nie mocno ale o polu można zapomnieć.8*.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
9 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Z Yary w tym roku na 4ha spróbowałem Kompleksu zobaczymy a tak normalnie to sól.Droga jak chol.....w tym roku

Ja 3400 płaciłem za tonę.

Na gospodarstwie 8,2 stopnia pokazywało. A teraz 80km od domu deszcz pada

Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał:

Ja 3400 płaciłem za tonę.

Na gospodarstwie 8,2 stopnia pokazywało. A teraz 80km od domu deszcz pada

3650 płaciłem tylko nie wiem za co.Pamietam ja sól po 700 zł była przed wejściem do tej jeb....UE.Mialy być sadzeniakowe dożynki w tym  tygodniu i powoli nie realne szanse na to się robią

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Jutro deszcz

A POtem 2 tyg słońca 

I cyk suszowe

suszowe to będzie tylko w kieszeni 🤭 🙋‍♂️ witajcie 😉

stempos1980 napisał:

Dzień Dobry  

Zaczyna wiać sobie wiatr 

13 minut temu, Qwazi napisał:

"Zarzucany"🤔

Najgorsze było ugniatanie tych kartofli z parnika razem z plewami albo śrutowanym sianem...

Za młodego to nieraz się czekało aż ojciec parnik uparuje bo obierało się gorącego ziemniaka i sól do tego 😋 

Ach kiedyś to było 😁

nie motyka tylko jakiś ,,tłuk,, a potem siekacz...

• Haha 1
Opublikowano

@malaczarna ile obornika dajecie pod ziemniaki,pisalas ze jesienią i wiosną. Tak sie złożyło ze zawsze wiosną dawalem ale teraz dalem na jesień i sie zastanawiam czy jest sens teraz dac jeden rozrzutnik chociaz, niewiele bo 10ar ma byc ziemniaków.

Opublikowano
28 minut temu, marcin19071980 napisał:

3650 płaciłem tylko nie wiem za co.Pamietam ja sól po 700 zł była przed wejściem do tej jeb....UE.

A jaka ziemia była wtedy tania. I popytu prawie żadnego na nią. 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

A jaka ziemia była wtedy tania. I popytu prawie żadnego na nią. 

Akurat u nas to zawsze była cena na ziemię i popyt przewyższa podaż od kiedy tylko pamiętam.

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Dzień Dobry  

Zaczyna wiać sobie wiatr 

Ach kiedyś to było 😁

Oj było. Ile trzeba było tych wiader dla świń na mokro zatargać. Też odbierałam ziemniaki z parnika 😋

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

"Zarzucany"🤔

Plewy były 

Dziadka zajęcie to było, głównie on miał świnie 

Ojciec tyle co prosiakami handlował, maciory mu się nie szykowały 

Sm na próbnym 11 17 21 22

Jak by była pryzma sianokiszonka to było by lepiej 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Łolek napisał:

I cyk jeden rządek już obsłużony jeszcze 3 i ja śniadanko dostanę 

Przed UE taki rządek utrzymał całą rodzinę i gospodarstwo 

IMG_20230418_071049.jpg

i cała rodzina zajęcie .   a weż tyle siana nakoś ,widlami poprzewracaj ,pograb ,na kopki ,na wóz ,i widłami na oborę . Jak nastały dmuchawy ,i przewracarki konne to luksus ,a jak samozbierki ,to już prawie kobitek na sianie nie było , pierwszą trawokiszonkę  samozbierką na okolicę robiłem ech.

Edytowane przez kizak
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

A teraz?

A teraz trzy i pół rządka, tylko nasze wymagania i jakość życia też się trochę zmieniły 

Jak Marcin pisał o świniach to mi się przypomniały czasy ja w garażu przerobiłem  porodówki dla 6macior i kilku tuczników i rączkami gnój na kupę po 50m się pchało żeby się odbić z bidy i człowiek nie narzekał 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Belaruss820 napisał:

@malaczarna ile obornika dajecie pod ziemniaki,pisalas ze jesienią i wiosną. Tak sie złożyło ze zawsze wiosną dawalem ale teraz dalem na jesień i sie zastanawiam czy jest sens teraz dac jeden rozrzutnik chociaz, niewiele bo 10ar ma byc ziemniaków.

Ładuj bez zastanawiania. Co roku tak robię 

18 minut temu, Łolek napisał:

I cyk jeden rządek już obsłużony jeszcze 3 i ja śniadanko dostanę 

IMG_20230418_071049.jpg

Nas było pięcioro. Ojciec miał 5 krów, ok 15-20 świń i 2 do 4 koni, 8ha. Utrzymał rodzinę i się rozwinął.

Na marginesie wiązało ktoś z Was słomę po maszynie omłotowej ręcznie🤔 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Łolek napisał:

A teraz trzy i pół rządka, tylko nasze wymagania i jakość życia też się trochę zmieniły 

Jak Marcin pisał o świniach to mi się przypomniały czasy ja w garażu przerobiłem  porodówki dla 6macior i kilku tuczników i rączkami gnój na kupę po 50m się pchało żeby się odbić z bidy i człowiek nie narzekał 

No widzisz.Samo życie.Jaki ja byłem szczęśliwy jak się tych świń pozbyłem.Dobrze mi to szło ale co mi dorosły to cena w dół.I tak parę razy było.W końcu się wk...m i koniec nastał.Maciory ostatnie po 2,80 sprzedałem pamiętam jak dziś.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

a tez dostawaly kiedy tyle dodatków do paszy? a i weterynarz był rzaedziej niz teraz? 

Opublikowano

Ja nie wiązałem, ojciec wiązał, między czasie odstawiał worki

Ale kiedy to było 

W 96 ostatni raz użyta swoja snopowiązałka, w 97 r kosił wujo 

A młocka maszyną to pewnie w 98 ostatni raz

• Like 1
Opublikowano

Łolek napisał:

Teraz też myślę że by utrzymał, chyba że zmieniła się waga domowników, problem by był z budynkami 😉

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Ja nie wiązałem, ojciec wiązał, między czasie odstawiał worki

Ale kiedy to było 

W 96 ostatni raz użyta swoja snopowiązałka, w 97 r kosił wujo 

A młocka maszyną to pewnie w 98 ostatni raz

Ja też coś koło tego ostatnie przygody z tym sprzętem. No może trochę wcześniej, bo gdzieś w połowie szkoły średniej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v