Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

W grudniu wymieniałem olej w passacie i jeszcze 2 tys i wymiana następna 😁 

Bierz się za robotę a nie tylko będziesz dyrygował.

Gdyby nie Merlin to ty byś leżał i kwiczał😁🤭

Niekoniecznie. No Bierz się za robotę jak tu trzeba planować, nadzorować i uzgadniac szczegóły. Odprawiłem delegatów z grupy azoty, teraz czekam na przedstawiciela ubojni a jeszcze gość ma po rarytasy przyjechać to z 500zł od niego wpadnie. Na ten kieliszek chleba to sobie upracuje bez nadwyrężania się. Z tego miejsca pragnę podziękować za pomoc koledze @radekz200 . Właśnie po to jest forum żeby sobie czasami pomóc, coś podpowiedzieć itp. Tego Radka nie lubicie a to człowiek o wielkim sercu... jeszcze raz dziękuję za pomoc kolego Radosławie. 

20230330_091323.jpg

Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Niekoniecznie. No Bierz się za robotę jak tu trzeba planować, nadzorować i uzgadniac szczegóły. Odprawiłem delegatów z grupy azoty, teraz czekam na przedstawiciela ubojni a jeszcze gość ma po rarytasy przyjechać to z 500zł od niego wpadnie. Na ten kieliszek chleba to sobie upracuje bez nadwyrężania się. Z tego miejsca pragnę podziękować za pomoc koledze @radekz200 . Właśnie po to jest forum żeby sobie czasami pomóc, coś podpowiedzieć itp. Tego Radka nie lubicie a to człowiek o wielkim sercu... jeszcze raz dziękuję za pomoc kolego Radosławie. 

20230330_091323.jpg

Ale o co chodzi?

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, gregor1284 napisał:

20230330_091323.jpg

Bajkopisarz 😁

Opublikowano

Tyle robot a Ha W dime siedze I dzieciaka bawię.  @Belarus820 a ty co porabiasz? 

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

O i nadodatek skromny. Radek na prezydenta! 

Czemu?

Prędzej bym się tam spodziewał sołtysa atlasem niż Radka 😂

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, 6465 napisał:

Tyle robot a Ha W dime siedze I dzieciaka bawię.  @Belarus820 a ty co porabiasz?  

Widłuję npk od cielaków bo nie wjade ładowarką. Jedyne miejsce w oborze. Jeszcze 2 kursy i po sprawie. Dzisiaj żona z dziecmi, mlody 3 dni pochodzil i znowu temperatura

Edytowane przez Belaruss820
Dodanie
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas niektórzy to brali jak mieli na przykład z 20 kur i jednego świniaka a pola z pół hektara. Teraz ze względu na ceny to zamarło, każdy od siebie wywozi ile tam nazbiera.

Tam nikt nic nie hoduje. To są typowi działkowicze, a działki po 500m2 i wszystkie ogrodzone. Dobre jest w tym tylko to, że tych działek na które sprzedaję ten gnój jest chyba z 15 i są tak porobione ogrodzenia, że między poszczególnymi działkami jest coś na kształt bramy i oni to otwierają, więc można w miarę jakoś sensownie tym rozrzutnikiem pojeździć, chociaż i tak kręcenia dużo. Gdyby nie te bramy, to nawet za 1000 zł bym nie zawiózł. A wokoło sami grubsi gospodarze i nikt nie ma małego rozrzutnika. Kiedyś tam pracowałem i jeden z właścicieli tych działek mnie wynękał o ten gnój dla siebie i dwóch sąsiednich działek. Potem z roku na rok przybywało kolejnych chętnych. Tam każdy ma jakąś redlinkę ziemniaka, ogórka, pomidora, marchewki, rzodkiewki i innych takich, dla własnego wykorzystania

51 minut temu, gregor1284 napisał:

20230330_091323.jpg

Oj Mietek figlarzu🤭

Opublikowano
3 godziny temu, marulekk napisał:

O dziwo umaszczenie ma HF ale on w brąz popada trochę i powiem ci że grubej kości jest także to nie jest jakiś mleczak typowy 

Wiem...posiadam😉. Co prawda łeb inny, ale...

IMG_20230322_071651_385.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, PAN88 napisał:

@Qwazi szkoda że daleko mam bo pomóglbym nieodpłatnie pozbyć się tej kupy obornika. Moje pole pod pyrki by lajka dało 😁

@Agrest na 3-4 klasie gliniastej jest już w miarę ok i pytanie siać jara pszenicę jak na sobotę i niedzielę deszcz 🤔 boję się żeby się nie zasklepilo później i braki w obsadzie.

Dzisiaj bez mrozu i słonecznie nawet

Nie ma na co czekać. Ja na twoim miejscu już w lutym miałbym posiane gdyby warunki pozwalały.

Będziesz miał obawy o skorupę to polecisz broną.

Ale u Ciebie wilgoci i opadów pewno nie braknie to sobie poradzi

No i ulało się majstrom.🤭

Pierwsza ekipa 6 lat temu a dzisiejsza to noc a dzień. Aż miło patrzeć jak robią.

I 110m² posadzki zalali w innym garażu👍

20230330_125019.jpg

3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Matko jedyna. I tak coś ostatnio mam wysuszoną skórę na dłoniach 

Dobra palcóweczka powinna na chwilę zaradzić.

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

Nie ma na co czekać. Ja na twoim miejscu już w lutym miałbym posiane gdyby warunki pozwalały.

Będziesz miał obawy o skorupę to polecisz broną.

Ale u Ciebie wilgoci i opadów pewno nie braknie to sobie poradzi

No i ulało się majstrom.🤭

Pierwsza ekipa 6 lat temu a dzisiejsza to noc a dzień. Aż miło patrzeć jak robią.

I 110m² posadzki zalali w innym garażu👍

20230330_125019.jpg

Dobra palcóweczka powinna na chwilę zaradzić.

Do 1 marca rś mnie trzymał. 

Opublikowano
47 minut temu, gregor1284 napisał:

Jak tak możesz pisać o tak dobrym człowieku.....

A czy jak coś źle o nim napisałem🤔

36 minut temu, Belaruss820 napisał:

Widłuję npk od cielaków bo nie wjade ładowarką. Jedyne miejsce w oborze. Jeszcze 2 kursy i po sprawie. Dzisiaj żona z dziecmi, mlody 3 dni pochodzil i znowu temperatura

Moja córka już chodzi 2 tydzień. Mam nadzieję że do świąt wytrzyma. 

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

20230330_091323.jpg

Toż to nie Radka dojcyk 

Te cwaniak dziada rżniesz  a nowego traktora masz oj się zgłosi odpowiednim organom 

12 minut temu, Agrest napisał:

Dobry operator każdą dziurę zaliczy🤣

20230330_105427.jpg

Pewno oczy zamknął żeby po ciemku było 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Tam nikt nic nie hoduje. To są typowi działkowicze, a działki po 500m2 i wszystkie ogrodzone. Dobre jest w tym tylko to, że tych działek na które sprzedaję ten gnój jest chyba z 15 i są tak porobione ogrodzenia, że między poszczególnymi działkami jest coś na kształt bramy i oni to otwierają, więc można w miarę jakoś sensownie tym rozrzutnikiem pojeździć, chociaż i tak kręcenia dużo. Gdyby nie te bramy, to nawet za 1000 zł bym nie zawiózł. A wokoło sami grubsi gospodarze i nikt nie ma małego rozrzutnika. Kiedyś tam pracowałem i jeden z właścicieli tych działek mnie wynękał o ten gnój dla siebie i dwóch sąsiednich działek. Potem z roku na rok przybywało kolejnych chętnych. Tam każdy ma jakąś redlinkę ziemniaka, ogórka, pomidora, marchewki, rzodkiewki i innych takich, dla własnego wykorzystania

Tacy też się u nas zdarzają ale raczej obornika nie kupują, jakiś tam kompost z trawy i resztek robią i to wywożą. Ale prędzej pola w dzierżawie, za pole trochę zboża, jakieś kury i spod tego wywożą na te parę metrów pod warzywa.

Całkiem nieźle na zewnątrz, dziś włochate owady na tapecie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v