Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, grys napisał:

czyli w kolejnych latach wraca do stanu z przed głębosza ?

Nie ale, jeśli coś nie było robione 30 czy 40 lat to ten pierwszy raz będzie jak utrata dziewictwa, następne są już tylko powtórką. Łapiesz? 

Opublikowano
51 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Kupi się 5 bez problemu , ale największy problem to wybieg 🤨 , narazie czeka mnie robota jak do tej pory 

To wiatę postaw 😉 kawał dachu i bydło lepiej się chowa jak w oborze 😉

Opublikowano
6 minut temu, TheraRolnik napisał:

Myślisz że miesiąc różnicy w wieku zrobi różnice 🤔 starsze będą szkolić młodsze bo są młodsze i co one tam wiedzą ? 🤣🤣

Nie muszę doić to mi nie śpieszno 👍

Podział sztuk według wieku jest bardzo dobry. Może nie koniecznie różnice miesięczne, ale to powinno się robić moim zdaniem

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

Lepiej iść futru dać te pół godziny niż leżeć na pryczy całe południe  To jak dajesz dokładnie ? Byki tak ,ale krowa potrafi wpierniczyć

wolę poleżeć 🤭 a krowy mają dostać tyle by nie zjadły albo mało zostało 😀

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, TheraRolnik napisał:

Myślisz że miesiąc różnicy w wieku zrobi różnice 🤔 starsze będą szkolić młodsze bo są młodsze i co one tam wiedzą ? 🤣🤣

Nie muszę doić to mi nie śpieszno 👍

Tylko że potem jest problem przy sprzedaży, jak są równe to idzie cały kojec i spokój. Jak wybierzesz kilka sztuk, to potem na nowo hierarchie w stadzie się układa i zamiast przybierać to się tłuką.

Opublikowano
Leszy napisał:

2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

ak krowy wyjadą to zaraz wybijam drzwi w ścianie, robię wybieg przy oborze i bydło będzie luzem 

Te wasze krowy to już chyba kilka lat wyjeżdżają i nie mogą wyjechać. ;) 

może drzwi za male 🤔🤭

• Haha 1
Opublikowano

Ludziska ,ludzieeee ,słońce świeci i świeci, ech ,kolejny rok chcę zobaczyć w grudniu ,o kórej ,,pierwsza gwiazdka zaświeca'' wieczorem ,nijak nie idzie namierzyć ,zawsze zachmurzenie ,albo coś . Może dziś zerknę,choć to będzie niezbyt wiarygodne ,ale co tam przyśpieszę kilka minut . U mnie najpóżniej ,,zachodzą'' 7.05 ,      a i starlinków zimą nie widać . 🙆‍♀️

Opublikowano
16 minut temu, Qwazi napisał:

Podział sztuk według wieku jest bardzo dobry. Może nie koniecznie różnice miesięczne, ale to powinno się robić moim zdaniem

No wiadomo nie będzie się łączyć 5 miesięczne z rocznymi bo to bez sensu ale 2-3 miesiące to różnicy nie robi 

Opublikowano (edytowane)

Jak Sławek🤔toć on cały czas gnój wywozi🤷 myślisz, że ściemnia nam tutaj z tą wywózką🤔 a krowy kręgosłupy przy suficie i nie wyjdą drzwiami🤔🤦

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

@Bananek na tym twoim piecu co kupiłeś to była jakaś tabliczka z producentem/modelem?  wiem że to nie reguła ale zastanawiam się ile ten metal fach dłużej może wytrzymać niż fabryczna gwarancja na wymiennik i ile dają na to producenci?

Opublikowano
14 minut temu, TheraRolnik napisał:

No wiadomo nie będzie się łączyć 5 miesięczne z rocznymi bo to bez sensu ale 2-3 miesiące to różnicy nie robi 

Ja mam tak:

1.odpajane;

2. po odpojeniu do 6 m-cy;

3. od 6 do 12-13 m-cy;

4. reszta.

Z tym, że u mnie są jałówki i z kojca pt reszta te które są zacielone zabieram na łańcuch. I tak to idzie, można powiedzieć, w kółko

Opublikowano
14 minut temu, konteno napisał:

@Bananek na tym twoim piecu co kupiłeś to była jakaś tabliczka z producentem/modelem?  wiem że to nie reguła ale zastanawiam się ile ten metal fach dłużej może wytrzymać niż fabryczna gwarancja na wymiennik i ile dają na to producenci?

Sokół z metalfachu dobre 17 lat albo i lepiej u mamy wytrzymuje 

Opublikowano
49 minut temu, Łolek napisał:

1,6 i 13rok 

IMG_20230108_120229.jpg

kupili?

dasz sie kajtnąć?

Opublikowano
21 minut temu, szymon09875 napisał:

Ja nie muszę gleboszowac, moim zdaniem orać po gleboszu nie ma sensu. Ziemia jest ruszona to wystarczy uprawić i siać 

I znów tur jest prosty :D

IMG_20230108_140836.jpg

A co żeś połamał??

Jakoś długi on to i pewno wysoko podniesie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v