Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
radekz200 napisał:

Kurła wczoraj mi się urodził byczek SM ale rekord wielkości pewno ponad 50 kg 

To kiedy być po niego? Dam tyle co zawsze płacę za byczki. Ewentualnie mogę te 50 zł dorzucić.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jeszcze nie ale dvpa boli od chłostów za głupie decyzje

Nie przejmuj się.Czasem się zdarza.Ja kiedyś kupiłem maszyne z małym uszkodzeniem a później okazało się że naprawa kosztowała 80% jej wartości.Mam więcej jak ty a paliwa na zapas nie kupuje.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Dziadkowy sierp

Pewnie nie handlarz kupił

Widziałeś ty kiedy cielaka 50kg🤔

Oooj Sołtys ty bombaryło może zdjecie tego nie oddaje ale serio tyle ma, przyjedź zważymy 

Opublikowano
soltys48 napisał:

Radziu ważyłem nie jednego cieluna SM po urodzeniu

Przemek, ja po urodzeniu to z rok nie chodziłem i srałem w pieluchy, a Ty już się od razu za ważenie bydła brał? Masz to we krwi jednak. 😉

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, radekz200 napisał:

To dawaj 1200 i przyjeżdżaj 

Radosław muszę Cię przywołać do porządku, za takie pieniądze się czerwonego Sima nie sprzedaje 😡

2 minuty temu, radekz200 napisał:

I ile miał?

Nie wiesz, jaką średnią wagę mają cielaki🤔...a wiesz ile mleka powinien wypić cielak🤔...to jak Ty je poisz🤔

3 minuty temu, robi57362 napisał:

1200 to leciutko za takiego można zapłacić aby tylko karencja mu wyszla

Szczerze to dla mnie osobiście nie bardzo mądry gospodarz, co tak czerwonego Sima sprzeda...ale to moje zdanie🤷

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, radekz200 napisał:

Kurła wczoraj mi się urodził byczek SM ale rekord wielkości pewno ponad 50 kg 

Wyciągnąłem kiedyś 60 kg, to krowa po tym porodzie przez dwa tygodnie chodziła jak pijana....  

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

Wygląda na to, że ja w tym roku mądrzejszy od Ciebie. Ropy mam dopiero tylko tyle co w bakach. 😉

🤝 Jo tyż👍...jednak nie bez przyczyny nam te owłosienie zdezerterowało🤭

• Haha 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

🤝 Jo tyż👍...jednak nie bez przyczyny nam te owłosienie zdezerterowało🤭

Jak dojdzie do ceny co kupowałem w tamtym roku (5.30), to znów kupię na zapas 1500 litrów.

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

10 minut temu, slawek74 napisał:

wszystko z a2a2 i minimum 140pf

Zacząłeś dopiero zabawę z A2A2, czy już masz trochę krów?

12 minut temu, gregor1284 napisał:

Dam Ci go w prezencie. Dołożę ciasto z kartofli 

Mam swojego diabła czarnego. On nie lubi konkurencji, więc lepi nie😉

badałem geny jałówek to zdevydowana przewaga a2a2 ród , a1a1 do likwidacji

Opublikowano

U mnie 13 krów na 15 z genotypem A2A2. Może jaką mleczarnie założymy do spółki🤔...tylko Mietka za prezesa nie bierzemy, bo jakie uszczelki będzie znowu po taniości kupował...na szrocie🤭

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, 6465 napisał:

@Pafnucy12 kiedy jedzieta ze śwagrem?

No jak tylko zaproszenie wpłynie.

Kurna do tych furgusonow to muszą te oleje takie drogie być?🙆‍♂️

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
7 godzin temu, damian303 napisał:

Czemu nie aronia. Masz tyle ziemi z 4-6 ha mógłbyś przeznaczyć (chyba, że brak zbytu). Mniej roboty niż w zbożu, trochę lepsze pieniądze, (może jakaś górka?). I kombajn odpowiedni.

To może pomidora. Za Asię, albo jeden z ciągników mógłbyś nabyć całkiem przyzwoitą używkę do zbioru. Podejrzewam, że zakład gdzie oddaje z miłą chęcią by ci zakontraktował. Wszystkie zakłady zwiększyły produkcję, bo tak się stało, że nasz pomidor stał się konkurencyjny(mimo klimatu). W tym przypadku Stany z Chinami więcej łączy niż dzieli.

Miałem I dziękuję.  Nawet na 3klasie zbierało się rodzynki. Wzrost w 7 roku 3m.  Na piachu wzrost ok i owoce dla ptaków na zimę. A nawadniać nie będę bo ewentualne działki daleko od domu.

Choć w tym roku sieczkarnia ścięła dziesiątki ha aronii i pewno zakłady będą chciały pobudzić rynek w tym lub przyszłym roku.

O pomidorze były plany lata temu. Przetestowałem 0,2ha na próbę.

Tylko że młodszy nie jestem, a siedzieć 18h dziennie w polu mi się nie uśmiecha. Zwiększałem areał zbòż by mieć stabilną pensję. Na razie się sprawdza. Choć wiadomo że będzie gorzej, bo sami chłopi pieją że tak być nie może by żyć z kilkunastu ha zboża którym poświęca się kilka dni w roku.

W tym roku różnica na sprzedaży zboża wrzesień a dziś to podejrzewam że maksymalny możliwy zysk do osiągnięcia w kolejnych latach. Rok był wybitnie dobry i to usypia czujność, ale skakał na inne uprawy już nie będę. Kręgosłup nawet po kilku godzinach w wygodnym ciągniku odmawia posłuszeństwa.

Opublikowano
49 minut temu, Qwazi napisał:

Radosław muszę Cię przywołać do porządku, za takie pieniądze się czerwonego Sima nie sprzedaje 😡

Nie wiesz, jaką średnią wagę mają cielaki🤔...a wiesz ile mleka powinien wypić cielak🤔...to jak Ty je poisz🤔

Szczerze to dla mnie osobiście nie bardzo mądry gospodarz, co tak czerwonego Sima sprzeda...ale to moje zdanie🤷

Za takiego mokrego cielaka ? Dla mnie on 300 zł nie wart 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Za takiego mokrego cielaka ? Dla mnie on 300 zł nie wart 

Gdzie za mokrego🙆...tak też się nie sprzedaje czerwonego Sima🤷

Dla mnie mokry nic nie wart🤷

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v