Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Niedobrze, bo parametry mleka wiele mówią o krowach. Z tego, co napisałeś, moim zdaniem masz za mało lizyny w dawce. Młoda trawa "rozcieńcza" wszystko i stąd wyjadanie słomy i wylizywanie wszystkiego, łącznie z tym żużlem. Ale ja nie widzę Twoich krów ani ich odchodów, ani nie czuję zapachów z Twojej obory, więc nie bierz tego za jedynie słuszne

Srają raczej nie rzadko zęby się lało, a jaki parametr najważniejszy by był.

Opublikowano
8 godzin temu, Karol6130 napisał:

20230901_133614.jpg

Bardziej chiński plastik

rezerwuję jak zajeździsz

6 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Tu już był kiedyś taki konkurs z pojedynkiem na szlifierki, nawet brałem w nim udział.

IMG_20230901_155802_086.jpg

z wkrętarkami i tak nie wygrałbyś 

5 godzin temu, malaczarna napisał:

Ratunku

IMG_20230901_155946.jpg

raczej smacznego pasztetu

Opublikowano (edytowane)

@StrongmanNajważniejsze jest białko i tłuszcz. Dobrze też znać mocznik. Ale białko i tłusz już mnóstwo mówią o żywieniu. Tutaj konsystencja odchodów jeszcze pewnie jest w normie, bo zwierzaki same szukają tego, czego im brak. Wyrównują słomą.  Ja, na noc, w okresie wypasu daję między dwie krowy tyle słomy, ile jestem w stanie wziąć na widły. Do rana niewiele zostaje. W słomie jest lizyna, czyli włókno. Jak dałbyś troszkę przerośniętą trawę, przestaną szukać słomy. Najlepsza słoma ze zbóż ozimych, bo jednocześnie stymuluje kosmki żwaczowe

Edytowane przez Qwazi
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Najważniejsze jest białko i tłuszcz. Dobrze też znać mocznik. Ale białko i tłusz już mnóstwo mówią o żywieniu. Tutaj konsystencja odchodów jeszcze pewnie jest w normie, bo zwierzaki same szukają tego, czego im brak. Wyrównują słomą.  Ja, na noc, w okresie wypasu daję między dwie krowy tyle słomy, ile jestem w stanie wziąć na widły. Do rana niewiele zostaje. W słomie jest lizyna, czyli włókno. Jak dałbyś troszkę przerośniętą trawę, przestaną szukać słomy. Najlepsza słoma ze zbóż ozimych, bo jednocześnie stymuluje kosmki żwaczowe

masz racię bo czym starsze siano tym żrą lepiej, ostatnio człowiek rzucił dzierżawę i skosiłem pierwszy pokos przed żniwami i te paździory tak wpierniczają a dobrego jeść nie chcą , poszukam lizyny w premiksie bo ze słomy mleka nie będzie a tak poremiks i może siano czy kiszonkę będą jeść, miałem kiedyś baksy po lizynie to takie śmierdzące byli.

• Like 1
Opublikowano

Taka fizjologia krowy. Wszystko musi mieć zbilansowane. I na tym polega sztuka w hodowli. Stąd też wzięli się żywieniowcy. Trzeba pamiętać, że im młodsza trawa, czy to świeża, czy w formie sianokiszonki lub siana, tym mniej w niej włókna

Opublikowano
13 minut temu, konteno napisał:

wkrętarkami i tak nie wygrałbyś 

Mam tylko dwie Hitachi i klucz udarowy tej samej firmy oraz wiertarkę udarową też Hitachi 

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał:

Taka fizjologia krowy. Wszystko musi mieć zbilansowane. I na tym polega sztuka w hodowli. Stąd też wzięli się żywieniowcy. Trzeba pamiętać, że im młodsza trawa, czy to świeża, czy w formie sianokiszonki lub siana, tym mniej w niej włókna

Ale znowu co z tym mocznikiem bo jak dlamnie on kojarzy się z nawozem,ludzie dodają nawuz krowom do jedzenia,ja sam zacząłem trzymać krowy I nikt jakiej tam wiedzy mi nie przekazał.

5 minut temu, danielhaker napisał:

Raczej normalnie, kto ma do orania to wozi gnój i orze

Umnie gliny a opady takie raczej na kurz niż przemocyć i nikt nie orzę bo twardo tylko na piaskach robią bo tam pług wejdzie.

Opublikowano

A łuparkę robił mój swagier nawet jej jeszcze nie widziałem ale kupił gdzieś jakąś masywną przekładnie i silnik elektryczny do tego i ta siekiera tak lata i przeciw ostrze jest,że to lepsze od hydraulicznej bo tamta wolna jest.

Opublikowano

Hydraulika mocniejsza wiadomo ale mu samorubka podpasowała jakąś taka masywna przekładnia jest i zwalnia z 40 razy od jakieś maszyny i szukał i kupił na olx i zrobił,wcześniej miał jakąś inną to nie zdawała egzaminu.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Strongman napisał:

Ale znowu co z tym mocznikiem bo jak dlamnie on kojarzy się z nawozem,ludzie dodają nawuz krowom do jedzenia,ja sam zacząłem trzymać krowy I nikt jakiej tam wiedzy mi nie przekazał

Mocznik też krową można podawać.To chodzi o zwiększenie ilości bakterii w układzie pokarmowym i przez to zwiększa się przyswajanie składników odżywczych.Uzywalem jak jeszcze miałem krowy.Z tym że ostrożnie z tym.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
6 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Mocznik też krową można podawać.To chodzi o zwiększenie ilości bakterii w układzie pokarmowym i przez to zwiększa się przyswajanie składników odżywczych.Uzywalem jak jeszcze miałem krowy.Z tym że ostrożnie z tym.

Mocznik to białko trawi one w jelicie 

@Strongmannie idź tą drogą

Qq zbierana podeschnieta i sianokicha dzisiaj koszona jutro zbierana  i dobra śruta zrobi robotę 

Siemanko kurna chyba zdechnę po 2 tygodniach antybiotyku napiłem się wczoraj trochę bimbru jprdl 🙆‍♂️🤕🤢

Opublikowano
7 godzin temu, Strongman napisał:

Ale znowu co z tym mocznikiem bo jak dlamnie on kojarzy się z nawozem,ludzie dodają nawuz krowom do jedzenia,ja sam zacząłem trzymać krowy I nikt jakiej tam wiedzy mi nie przekazał.

Traktuj mocznik jako parametr. Występuje też we krwi i w moczu. Na jego podstawie, obok tłuszczu i białka, można ocenić prawidłowość żywienia i modyfikować dawkę. Nawóz to nawóz. Niektórzy faktycznie podają go krowom, w pogoni za litrami, ale ja bym tego nie robił

Siemanko🙋...12°, słońce na niebie, ale mam dzisiaj leniaaaaaaa🙆...

Opublikowano
40 minut temu, Łolek napisał:

Mocznik to białko trawi one w jelicie 

@Strongmannie idź tą drogą

Qq zbierana podeschnieta i sianokicha dzisiaj koszona jutro zbierana  i dobra śruta zrobi robotę 

Siemanko kurna chyba zdechnę po 2 tygodniach antybiotyku napiłem się wczoraj trochę bimbru jprdl 🙆‍♂️🤕🤢

No tak ale azot z mocznika jest pożywką dla bakterii w układzie pokarmowym.

Opublikowano
7 minut temu, marcin19071980 napisał:

No tak ale azot z mocznika jest pożywką dla bakterii w układzie pokarmowym.

I pierwszym krokiem do kłopotów na stadzie 

Dobre trawy dobra qq i mocznik nie potrzebny 

Zamiast monika soia droższa ale zdrowsza 

W sumie to się nie znam 

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

W sumie to się nie znam 

Ja już nie pamiętam ale to odrobinka tego na sztukę było.W latach 90 trochę problemowy był dostęp do soi.Bylo minęło h....tam

Opublikowano
9 godzin temu, Qwazi napisał:

Mam jeszcze 10 ha do skoszenia...to może Ty byś mi skosił🤔...

Że ja, no gdzie

9 godzin temu, soltys48 napisał:

Wymień 

Nie podpowiadaj, jeszcze se przypomni że ja kiedyś coś mówiłem 

A ja żenić się nie chcę 

11 minut temu, Łolek napisał:

W sumie to się nie znam 

Gdy masz pryzmy mocznik jak najbardziej 

Bele absolutnie 

A soia też nie jest taka sama w zawartości 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v