Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Kat. T to kurs, godziny jazdy i egzamin. Teoria z zasad ruchu drogowego i budowy pojazdu adekwatnie do zdawanej kategorii. Praktyka to na placu podpięcie i odpięcie przyczepy oraz przejazd po wyznaczonym torze. Nie pamiętam dokładnie co wchodzi w jego skład, ale na pewno jest cofanie po łuku, zwyżka i parkowanie równoległe. Praktyka na mieście to przejazd zgodnie z przepisami ruchu drogowego po trasie określanej przez egzaminatora ( tak jak przy kat. B ). Przyczepa to, w przypadku Sieradza 6 tonowy tandem. Nie wiem jak gdzie indziej, ale tradycyjnych przyczep już raczej nie ma. Ale myślę, że Ty Mieciu to doskonałe wiesz🤷. Problemem może być znalezienie ośrodka szkolenia, który takie kursy prowadzi. Przynajmniej u nas

Aby go z przepisów nie przepytali to jakoś to będzie 

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

Lubrykant mu poleć.

Albo wizytę kolegi ippon, zaślini mu pole , wystarczy że o doopie Maryni zagada🤣

Te Porzeczka lepiej zabieraj ten deszcz z czwartku bo Tobie potrzebny, a mi już na razie wystarczy 🙆

15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Na T cofanie z dwuosiówką z skrętnym dyszlem.

U nas już z 10 lat tandem stoi w Wordzie. Ja zdawałem jeszcze na zwykłej

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, pedro2 napisał:

U nas już z 10 lat tandem stoi w Wordzie. Ja zdawałem jeszcze na zwykłej

Te WORD-y co ja znam czyli Skierniewice, Łódź, Płock czy Warszawa to wszędzie dwuosiowa z skrętnym dyszlem.

2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Już  lepiej b+e i masz wtedy T wbijane.

Ale ten jego pracownik nie ma B ... Za T zapłaci gdzieś z egzaminami, kursem, lekarzem i plastikiem około 2.000 a zrobić B i potem E to przy obecnych cenach wyjdzie gdzieś około 5.000

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie powinno. To zupełnie inne uprawnienia. Kiedyś już była o tym dyskusja. Nie wiem, czy któryś Wydział Komunikacji jeszcze tak to wbija

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Już  lepiej b+e i masz wtedy T wbijane.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Nie wiem, czy któryś Wydział Komunikacji jeszcze tak to wbija

Niecałe pół roku temu robiłem B+E i mam wbite T ;) Więc WK Sochaczew nadal tak wbija. Dlatego też robiłem B+E a nie T, bo lokalne WORD-y to dwuosiówka z skrętnym dyszlem, więc łatwiej zdać na samochodzie z przyczepką, a masz jeszcze więcej uprawnień. A kosztowo dołożenie E wychodziło jakieś 200-300zł drożej niż T.

Opublikowano (edytowane)

To widocznie większość WK w tym kraju nie działa zgodnie z prawem xD Patrz, tyle lat i żadnego szkolenia tym paniom z WK nie zrobili, że już T nie można wbijać, a jak się rozporządzenie w sprawie badań lekarskich zmieniło i w związku z tym zmienił się druczek badania lekarskiego to tego samego dnia wiedziały ...

Opublikowano

Ten, który Ci wbił na pewno. Nie można nadać wyższych uprawnień bez egzaminu, a w zakresie ciągnika rolniczego kat. T jest kategorią wyższą i główną w odniesieniu do kat. B, E , która jest tzw. zamiennikiem

Opublikowano

Tylko posiadanie B+E daje ci więcej uprawnień niż samo T. B+E>T, bo B+E pozwala na to samo co T i jeszcze więcej. I czy wbiją to T w prawo jazdy czy nie to na terenie RP nie robi jakiejkolwiek różnicy.

Opublikowano

Robi. Weź sobie ustawę i zobacz co można ciągnąć ciągnikiem rolniczym mając kat. T, a mając kat. B,E. Albo sobie poszukaj w pogodzie z zeszłego roku, bo pisaliśmy tutaj o tym. Takie rozumowanie jak wyżej napisałeś mają pewnie te panie w Twoim WK

Opublikowano (edytowane)

Można ciągnąć dokładnie to samo xD Kuzyn ma B+E, pół roku temu w czasie żniw kukurydzianych miał kontrolę, ciągnik 8t + 2x12t na haku i policjant go puścił bez problemu ;) I nie ma wbitego T bo wtedy nie wbijali.

Opublikowano

Więc policjant był niedouczony, jak wielu policjantów. Pomyśl na logikę zdajesz sobie egzaminem malutkim pojazdem z malutką przyczepą, a potem masz uprawnienia do prowadzenia wielkiego byka z ogromną przyczepą. Jeśli podczas kontroli niedouczony policjant Cię puści, Twoje szczęście, jeśli nie to masz karę. Ale jeśli spowodujesz tym bykiem wypadek to kara będzie jeszcze większa. I tam nie będą zdarzenia badać tacy, co są niedouczeni. Nie można ciągać tego samego. Teraz już się kładę, ale jeśli chcesz się mocno przekonać jakie są przepisy w tej kwestii, bo podejrzewam, że nie umiesz ich przeczytać, to jutro mogę Ci to rozłożyć na części pierwsze

Wypadek, a kolizja to dwie różne rzeczy- tak dla jasności. Bo możesz to inaczej odebrać. Przy kolizji i takim policjancie, co puścił Twojego kuzyna, jeszcze może się udać 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Patrz, zdawałem małym Yaris'em na kat B a mogę jeździć po ulicy kombajnem zbożowym ... Taka sama zasada jest z B+E a jazdą ciągnikiem rolniczym z przyczepami ...

Nie musisz mi rozkładać przepisów, podaj konkretne artykuły prawne które mówią, że nie mogę jeździć takim samym zestawem na B+E co na T ;) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bananek napisał:

Szczerze powiedziawszy to wybierałem pomiędzy tą, a viconem na 4 bębny. Vicon w lepszym stanie od pronarke, ale tez starszy kilka lat.

myślałem że te Corto rozważasz bo dużo pisałeś o niej

Edytowane przez konteno
Opublikowano
33 minuty temu, szymon09875 napisał:

Idzie przymrozek znowu :o

no nic trza jechać trochę pospac bo jutro zaś trasa :o

U mnie to Mróz jest.

Teraz -3 i tak trzyma od  ósmej wieczorem 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Patrz, zdawałem małym Yaris'em na kat B a mogę jeździć po ulicy kombajnem zbożowym ... Taka sama zasada jest z B+E a jazdą ciągnikiem rolniczym z przyczepami ...

Nie musisz mi rozkładać przepisów, podaj konkretne artykuły prawne które mówią, że nie mogę jeździć takim samym zestawem na B+E co na T ;) 

C+E to wbijali  z automatu T ale kategoria b jest trochę za krótka względem C

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jak bezprawne do dlaczego tak wbijają ?? Chyba, że jakiś pajac wyrabiając PKK zaznaczy i B+E i T to wtedy mu T z automatu nie wbiją ;) 

Mam b+e i nie wbijają T przynajmniej w moim powiecie 

Siemanerro 🙋‍♂️

Kurła zimno choć nie wieje 

Edytowane przez Łolek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v