Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

🤔

ty gorszy od niemca....

I temu mój  syn ma teraz 55ha a ja 35 ha ..A ty dalej 3 ha a syn nic ...trza wiedzieć jak się rozwijać 🤭🤣🤣🤣🤣🤣🤣

wieczny dzierżawca nigdy niczego nie będzie miał bo on czapko po ziemi zamiata przed właścicielami żeby mu dzierzawy nie wymówili ...🤭

Opublikowano
41 minut temu, slawek74 napisał:

Ale ty durny.... nie każdy lubi w śmieciach grzebać czy za pachołka na magazynie robić.... nie będę więcej tłumaczył ale dla mnie jesteś śmiedzoncy trol...

są jeszcze inni ale ty ich nie znasz...

Te dojenie mamutów też nie kolorowe. Przy śmieciach śmierdzi ale i tu nie pachnie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Co masz napisane na tym wezwaniu? Chodzi mi o fragment: "o przestępstwo/czyn z art....."

Nic niema,tylko kto oskarżony a takich ludzi nieznam, już jestem idę zobaczę  ale fajnie w tym Radzyniu mają jest kościół i przez drogę sond,między Bogiem a prawdą. 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
15 minut temu, Bogdan_ja napisał:

I temu mój  syn ma teraz 55ha a ja 35 ha ..A ty dalej 3 ha a syn nic ...trza wiedzieć jak się rozwijać 🤭🤣🤣🤣🤣🤣🤣

wieczny dzierżawca nigdy niczego nie będzie miał bo on czapko po ziemi zamiata przed właścicielami żeby mu dzierzawy nie wymówili ...🤭

I z czego tu się śmiać nie każdy ma tyle własnej ziemi co ty. A dzierżawy nie są przymusowe zam rzuciłem.    4 ha bo mi co roku podwyższał teraz robię tylko na swoich 13 ha. 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Ja to twierdzę że trzeba na wsi w odpowiednim momencie się urodzić.

Kiedyś ziemię za darmo sprzedawali i kto kupował ten ma,ale jak ktoś był kiedyś małym dzieckiem to jak mógł kupić,a teraz niema gdzie kupić a jak jest to za cenę kosmos i tak to jest,jak ktoś trafił wiekiem że akurat był młody zaczął gospodarzyć i trafił na dobry czas to i ma.

• Like 6
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Ale ty durny.... nie każdy lubi w śmieciach grzebać czy za pachołka na magazynie robić.... nie będę więcej tłumaczył ale dla mnie jesteś śmiedzoncy trol..

Czasy że tylko najglupsi zostawali na wsi widać po twojej ortografii.

Bez odbioru krowi parobku

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
36 minut temu, Leszy napisał:

w sumie są dwa typy ludzi na wsiach. Ci co gonią do roboty swe potomstwo ponad normę, i tacy co pier**lą aby się zawijali stad, bo to kierat i obóz pracy tylko. Z takim nastawieniem, to ciężko o chętnych do współpracy. 

Wiesz jak u nas to wygląda? Widzą jak mają ich rówieśnicy jak sobie pójdą gdzieś do pracy. Nie muszą łazić przy bykach albo rozwijać małych gospodarstw po parę hektarów. A ta garstka dużych w większości też nie ma następców, a jeśli nawet potencjalnie ma to nie wiadomo czy im nie przejdzie. Na przykład jeden z dwóch krowiarzy u nas - ma dwóch synów, obaj się ożenili, wybudowali domy, najwyżej przyjadą pomóc w żniwa a stary już powoli kończy zabawę w gnoju. Drugi to jeszcze młodszy bo 30 parę lat i dzieci małe plus rodzice na chodzie. A reszta? Świnie praktycznie wymarły, co najwyżej wróci z roboty i pole obrobi, jeśli się mu chce. Jeden gość, już po 70, ma syna i wnuka u siebie, dopóki stary żyje to jest parę uli, 2 krowy, byczki i resztki świń, pola ponad 30ha. Jak on przestanie deptać to młody powiedział, że nie będzie przy zwierzynie zap*erdalał, zasiać, zebrać i tyle. Jak wiosną czy jesienią przejedziesz się po polach to więcej ludzi 50+ widać niż takich do 40. Oczywiście jest garstka młodych zapaleńców na paru hektarach, niedaleko mnie jeszcze 3 takich, nikt z nich nie ma więcej niż 5ha. 

I cyk, pierwszy poród w 2023 odebrany. 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Strongman napisał:

Ja to twierdzę że trzeba na wsi w odpowiednim momencie się urodzić.

Kiedyś ziemię za darmo sprzedawali i kto kupował ten ma,ale jak ktoś był kiedyś małym dzieckiem to jak mógł kupić,a teraz niema gdzie kupić a jak jest to za cenę kosmos i tak to jest,jak ktoś trafił wiekiem że akurat był młody zaczął gospodarzyć i trafił na dobry czas to i ma.

Ty nie licz tamtych pieniędzy a tych. Kiedyś za 100zl kupiłeś 33 paczki albatrosów a teraz za 100zl kupisz 6 paczek chesterfieldow 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Strongman napisał:

A wiadomo cy dziecko by chciało gospodarzyć. Jak juz dorosło to wiedziało że chce to robić.

No trza przewidywać takie sprawy ...Ale fakt że nie wiadomo ....mój  syn nie deklarował że będzie , skończył sggw i wręcz zapierał się ze nie ..A jadnak gospodarzy 🤷‍♂️

kobieta go sprowadziła na ziemie 🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
23 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

piszę do małej stopy który ma 3 ha i innych uczy jak nic nie mieć 🤭🤣🤣🤣

No 3ha to naprawde kiepsko jest się uzależnionym od dzierżaw. Mój ojciec zaczynał od 8 ha a 5 ha dokupił ale nie przy obecnej cenie bo teraz to ciężko. 

Opublikowano
2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

No to startujemy.Mam nadzieję że po podaniu drogiego nawozu ziemniaki bendą również drogie

IMG_20230320_082918_846.jpg

Tego Ci życzę. Ale jak pokazuje rynek nie zawsze tak jest. Nawóz drogi sypany a pszenica tanieje.

Co za odmiana?

Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wiesz jak u nas to wygląda? Widzą jak mają ich rówieśnicy jak sobie pójdą gdzieś do pracy. Nie muszą łazić przy bykach albo rozwijać małych gospodarstw po parę hektarów. A ta garstka dużych w większości też nie ma następców, a jeśli nawet potencjalnie ma to nie wiadomo czy im nie przejdzie. Na przykład jeden z dwóch krowiarzy u nas - ma dwóch synów, obaj się ożenili, wybudowali domy, najwyżej przyjadą pomóc w żniwa a stary już powoli kończy zabawę w gnoju. Drugi to jeszcze młodszy bo 30 parę lat i dzieci małe plus rodzice na chodzie. A reszta? Świnie praktycznie wymarły, co najwyżej wróci z roboty i pole obrobi, jeśli się mu chce. Jeden gość, już po 70, ma syna i wnuka u siebie, dopóki stary żyje to jest parę uli, 2 krowy, byczki i resztki świń, pola ponad 30ha. Jak on przestanie deptać to młody powiedział, że nie będzie przy zwierzynie zap*erdalał, zasiać, zebrać i tyle. Jak wiosną czy jesienią przejedziesz się po polach to więcej ludzi 50+ widać niż takich do 40. Oczywiście jest garstka młodych zapaleńców na paru hektarach, niedaleko mnie jeszcze 3 takich, nikt z nich nie ma więcej niż 5ha. 

I cyk, pierwszy poród w 2023 odebrany. 

Chyba w całej Polsce jest tak samo że większość rolników hodowców to jest już po 40,50 a nawet 60 lat. Młodzi uciekają na studia do miast do pracy. Ja jestem wyjątkiem i może jeszcze kilku się znajdzie. 

Opublikowano
3 minuty temu, Luki99 napisał:

Chyba w całej Polsce jest tak samo że większość rolników hodowców to jest już po 40,50 a nawet 60 lat. Młodzi uciekają na studia do miast do pracy. Ja jestem wyjątkiem i może jeszcze kilku się znajdzie. 

U nas wieś bardzo duża w porównaniu z tym co niektórzy piszą. Ale jak zawsze piszę - więcej u nas jest takich od 20-30a do 2ha niż tych powyżej 20-30ha. Na oko z 50% osób uprawiających ziemię jest emerytami, z 40% pracuje dodatkowo na etacie a reszta to tacy co tylko z ziemi żyją.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ty nie licz tamtych pieniędzy a tych. Kiedyś za 100zl kupiłeś 33 paczki albatrosów a teraz za 100zl kupisz 6 paczek chesterfieldow 

ZA 12 Ton ziemniaka mój stary kupił nówkę c330, płody rolne byli bardzo drogie.To teraz kup za12t nowy ciongnik 

Opublikowano

Ale te chłopy to marudne 

Dzwoni za cielakiem myśli że kupi jeszcze mokrego 

No bo się Panu nie opłaca bo mleko drogie 

A jak już suchy to żeby biżuterię zdjąć 

Dziś następny, no bo trochę przy drogo, ale się pyta czy nie będzi przeszkadzało że na handel 

Mi nie będzie, no ale zgłoszenie to zrobimy na kupca

No i to mi przeszkadza

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, PAN88 napisał:

Tego Ci życzę. Ale jak pokazuje rynek nie zawsze tak jest. Nawóz drogi sypany a pszenica tanieje.

Co za odmiana?

Lord.Aaa,już sam głupi jestem z tym wszystkim.Ja co prawda przenicy nie sieje ale ziemniaki też szału na ten moment nie robią.A coto miało nie być.A później taka ku....miastowa ci powie że ziemniak powinien być tani bo co to za filozofia zasadzić i poczekać aż urośnie.Tak ja w piątek słyszałem w Sieradzu jak w Kauflandzie w kolejce stałem.Ze chłopy płaczą ale po nawozy to kolejka się ustawia.

Edytowane przez marcin19071980
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v