Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Za co?

Za notoryczny spam.

Opublikowano
10 godzin temu, gregor1284 napisał:

Kupiłbym tych kaczek ale się boję że mogę nieświadomie zjeść czarnininę

Asystuj przy uboju i dopilnuj aby krwi nie spuścili do miski. Przecie piszesz, że ciągle coś "nadzorujesz".

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Ja też nie mam Fendta i raczej nie będę miał. A mój rozwój miał taki cel, żeby z tego gospodarstwa swobodnie żyć. I to osiągnąłem. Następny cel to, żeby pracować możliwie najmniej i najwygodniej jak tylko się da. Jak opatrzność pozwoli, też się osiągnie. Starym ursusem, w obecnych czasach i przy obecnych zjawiskach pogodowych, to się można pokołysać na, powiedzmy, 10ha. I wygodne ani lekkie też to nie będzie, bo czas na wykonanie prac jest krótki. Jak sobie przypomnę koszenie łąk siuntką to aż mi się nie chce, pomimo, że dopiero luty. A jeszcze wcześniej kosiłem ciapkiem 🙆

Seria ciężka pomyślana była do PGR, miało się do tego zapiać dużą maszynę. Zabieg miał być robiony w małej prędkości za to na raz miało być brane "dużo". Dojazd na pola nie stanowił problemu tak samo zawracanie. Stąd w tych ciągnikach przy zawracaniu trzeba majdać dwoma dźwigniami. To nie są złe ciągniki ale trzeba je odpowiednio wpasować do swoich możliwości. U mnie 80 była głównym koniem do orki i transportu. Tyle że nie był to czysto seryjny ciągnik. 

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Zapomniałem o ziemniakach do podkiełkowania😕

Denar już tak podkiełkowany, że wnet można sadzić a nie ma mowy nawet po połowie marca póki co patrząc na to co wróżą. 

6mm za noc, 73mm w lutym.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Hiacyntów i dwa rzuty były.

Ale zapach zbyt mocny, aż dusi.

W ogrodzie krokusy przebiśniegi już kwitną, a prymule to nawet nie przestały z jesieni

Przebiśniegi u mnie wystartowały, na krokusy trzeba poczekać. Dziś deszcz ale miałem się przejść ze szpadlem w pole po świeży chrzan do jutrzejszego barszczu. Trochę szaleje ta pogoda z tym że u mnie "cały czas" pochmurnie więc i rośliny specjalnie się nie budzą. 

Opublikowano
hubertb napisał:

1 minutę temu, Baks00 napisał:

Widziałeś jak zrobili eksperyment z Magdą Gessler?😂😂😂z jej rewolucjami

Nie? Generalnie Okrasę jako jedynego lubię obejrzeć. 

Jakubiaka lubię też oglądać

Opublikowano

A Ja tam od lat kupuję chrzan Polonaise. Bardzo smaczny

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Podobno spam w cenach pszenicy

To powód oficjalny, tak jak by za ten temat zaczęli karać. To forum trzeba by zamknąć. W pszenicy to i polityka wjeżdżała. Zresztą tam pełno rozgoryczonych ceną. 

2 minuty temu, Agrest napisał:

A Ja tam od lat kupuję chrzan Polonaise. Bardzo smaczny

Ja jeśli mogę ucieram sam. Daje mniej octu tylko tyle żeby nie sczerniał. Ma bardzo mocny smak.  

Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał:

Siema . Deszczyk mży nie patrzyłem ile wczoraj naleciało. @gregor1284 to nie wpływa miasto na kolegę tylko zmieniły mu się priorytety.

@Leszy u nas też radna wsadziła córkę do gminy no i kupiła bardzo dobrze 1,40ha pola za 20tys które teraz zabrali w 70% na autostradę

Opublikowano
9 minut temu, hubertb napisał:

Seria ciężka pomyślana była do PGR, miało się do tego zapiać dużą maszynę. Zabieg miał być robiony w małej prędkości za to na raz miało być brane "dużo". Dojazd na pola nie stanowił problemu tak samo zawracanie. Stąd w tych ciągnikach przy zawracaniu trzeba majdać dwoma dźwigniami. To nie są złe ciągniki ale trzeba je odpowiednio wpasować do swoich możliwości. U mnie 80 była głównym koniem do orki i transportu. Tyle że nie był to czysto seryjny ciągnik. 

Miałem możliwość pracy ursusem c385A. Nie mam najlepszych wrażeń. Ten ciągnik w pełni zasługuje na ksywkę, jaką ma w moich stronach cała seria ciężka, czyli "muł"

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał:

Ja też nie mam Fendta i raczej nie będę miał. A mój rozwój miał taki cel, żeby z tego gospodarstwa swobodnie żyć. I to osiągnąłem. Następny cel to, żeby pracować możliwie najmniej i najwygodniej jak tylko się da. Jak opatrzność pozwoli, też się osiągnie. Starym ursusem, w obecnych czasach i przy obecnych zjawiskach pogodowych, to się można pokołysać na, powiedzmy, 10ha. I wygodne ani lekkie też to nie będzie, bo czas na wykonanie prac jest krótki. Jak sobie przypomnę koszenie łąk siuntką to aż mi się nie chce, pomimo, że dopiero luty. A jeszcze wcześniej kosiłem ciapkiem 🙆

Tylko żeby poprawić wydajność pracy to potrzebne są pieniądze , bo można i c 385 kosić tylko że trzeba większą kosiarkę dyskową czepić do niego 🤷 . A Tu dziur tyle że nie wiadomo na co wydawać 💰, a rotacyjną też nie idzie źle,ja kosze około 2 ha na raz to idzie na momencie, suszę 2-3 dni , później jeden dzień zbiór i owijanie i dopiero zaczynam następne kosić 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Miałem możliwość pracy ursusem c385A. Nie mam najlepszych wrażeń. Ten ciągnik w pełni zasługuje na ksywkę, jaką ma w moich stronach cała seria ciężka, czyli "muł"

1614 już mułem nie jest ;)

4 bez turbo z napędem to jest nie wypal i tego zdania nie zmienię. To nie ma siły tymi 4 kołami wogole kręcić. 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Ten ciągnik w pełni zasługuje na ksywkę, jaką ma w moich stronach cała seria ciężka, czyli "muł"

Zależy jak ustawiona jest pompa, ale te silniki maja taką charakterystykę nie wolno spaść poniżej 1400obr/min. 

Opublikowano
47 minut temu, szymon09875 napisał:

Cieluny poszczepic, w psiukaczu dysze wymienić i założyć rozwadniacz i światła i to jakbym zrobił to był bym zadowolony 😉 

Miałem jechać do stolicy ale jednak odpuszczam, w kwietniu/maju pewnie już mnie to nie minie:o

Aż do kwietnia Paulina w Warszawie zostanie to uschniesz człowieku 

Opublikowano
19 minut temu, hubertb napisał:

Ja po obejrzeniu kilku chyba zrezygnuje z tego na rzecz Zetor 7711 albo coś podobnego , do takiego prase zaczepie , 3 ug pociągnie , agregat , może w przyszłości jaką kosiarkę dyskową,

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Zależy jak ustawiona jest pompa, ale te silniki maja taką charakterystykę nie wolno spaść poniżej 1400obr/min. 

Nawet nie tyle o moc mi chodzi, chociaż też. Ale zwrotność, widoczność to tam jest mega. Zanim coś zobaczysz, zanim zwrócisz...to nie dla mnie

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

bo można i c 385 kosić tylko że trzeba większą kosiarkę dyskową czepić do niego 🤷 .

c-385 na szybkiej skrzyni+ kosiarka 1,65m hektar kosiłem nawet i poniżej godziny. Podobny czas robię 7211. Spalanie 60, zetora i 80 przy takiej czynności różni się minimalnie. 

Opublikowano
50 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek Ale w hodowli mlecznej udało się wam pomóc , kuźwa jest mleka 🙂 

A reszta no cóż nie ciągnie mnie do rozwoju na poziomie jaki wy obraliście 

Nie podniecaj się o pełnym sukcesie pogadamy za 3mce zdrowotność, rozród itp 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja po obejrzeniu kilku chyba zrezygnuje z tego na rzecz Zetor 7711 albo coś podobnego , do takiego prase zaczepie , 3 ug pociągnie , agregat , może w przyszłości jaką kosiarkę dyskową,

Już Ci dawno pisałem. Goń ursusy i za nie drugiego Zetora z przodem

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v