Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, oniak napisał:

Co do cen mleka: "Rząd jednak uspokaja. Podczas debaty w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi Lech Kołakowski przypominał, że spadki cen nie są tak dotkliwe jak opisują rolnicy."  

Wiecej tu https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/ceny-mleka-spadaja-rolnicy-obawiaja-sie-krachu,127486.html

Temu Kołakowskiemu niech z miesiąca na miesiąc obetną wypłatę o 10 % , za luty również 10% i zobaczymy jak wtedy będzie mówił. Nie ma to jak usiąść w wygodnym fotelu i zaprzeczać rzeczywistości. Najgorszy typ człowieka. Jak można coś takiego powiedzieć ,,spadki cen mleka nie są tak dotkliwe jak opisują rolnicy ''. I to mowi człowiek który de facto jest związany z rolnictwem. Chociaż po tych wypowiedzianych w to wątpię. To tak jakby on dostał 200 zł premii i jakiś emeryt z boku by powiedział ,,premia za miesiąc grudzień dla pana Kołakowskiego nie jest wcale taka niska jak ją opisuję ''. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak się ma dobrą posadę i wypłatę to można takie głupoty pleść. A dla emeryta te 200 zł to bardzo dużo. Człowiek który w jakimś sensie odpowiada i reprezentuje polskie rolnictwo powinien robić aktualnie  raban za te obniżki cen mleka. A on każe rolnikom nie przesadzać bo ważne że nam płacą. I wtedy  sieci handlowe widząc że nawet ministerstwo z wiceministrem na czele ma to wszystko w nosie będą dalej grały na obniżanie cen za produkty z mleczarni. A mleczarnia oczywiście nam. Mam nadzieję że wyborcy panu ładnie podziękują przy następnych wyborach 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 10
  • Thanks 1
Opublikowano

Myślę, że to coś jak niepiśmienny debil. Zobaczył np taką fakturę z mlekovity z udziałem 35 groszy odjął 25 zapowiedzianego spadku to wyszło mu jeszcze 10gr podwyżki.

W razie czego wszystkim będzie udowadniał, że tak jest 

• Like 1
Opublikowano

Ale to obniżki nie dotycza tylko mleka. Tak samo spada cena żywca wołowego czy też zbóż. Teraz w cenie są tylko jajka... Od lat tak było że rok góra dwa lata coś w miare płaciło a potem cena znów pikowała do dołu...

Opublikowano

Jarek zgadza się że tak było, tylko koszta do niedawna rosły bardzo powoli. O parę procent do góry rok do roku. A w ciągu ostatniego roku poszły 80-100% do góry. I dlatego każdy się burzy czemu obniżki jak koszta prawie X2 takie . Wszędzie drożyzna i coraz drożej a my mamy sprzedawać taniej. Idziesz do sklepu i co miesiąc do tych samych artykułów trzeba dopłacać 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Dream1990 napisał:

Ciekawe co dalej jak pełne mleko w przerzucie nie przekracza 1,40 zł. W ofertach HoReCa ser import po 17 zł w sprzedaży i masło po 20 zł. Cofamy się do cen z początku 2021r. Tylko kto nam koszty obniży do tamtego poziomu....

A skąd bierze się taka cena jak 1,40 zł jak po obniżkach cena za mleka jest powyżej 2,50 zł? 

Opublikowano
2 minuty temu, Jan1972 napisał:

A skąd bierze się taka cena jak 1,40 zł jak po obniżkach cena za mleka jest powyżej 2,50 zł? 

Przezutowcy płacą jeszcze ponad 2zl to wątpię żeby sprzedawali po 1,5

• Like 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Jarek zgadza się że tak było, tylko koszta do niedawna rosły bardzo powoli. O parę procent do góry rok do roku. A w ciągu ostatniego roku poszły 80-100% do góry. I dlatego każdy się burzy czemu obniżki jak koszta prawie X2 takie . Wszędzie drożyzna i coraz drożej a my mamy sprzedawać taniej. Idziesz do sklepu i co miesiąc do tych samych artykułów trzeba dopłacać 

Ja to rozumiem. Mam bydło opasowe oraz sprzedaje zboże i tak samo koszty rosną a ceny naszych surowców spadają.

Opublikowano
Dnia 18.01.2023 o 15:49, Krowiarka napisał:

W Sierpcu mleka ogólnie jest mało jak kiedyś dzwoniłam do skupu o za niską cenę dla rolników to powiedzieli. że droga wolna mogę przenosić się do Mlekowity. Teraz już było tłumaczenie, że dużo rolników co złożyło wypowiedzenia to je wycofuje, bo w dobie kryzysu lepiej być w dobrej, stabilnej mleczarni...

Sierpc uj***l 35 gr za styczeń, płacąc i tak słabiej jak mlekovita, która uj***la 25 gr. No stabilna spółdzielnia w ch*j. Stabilna to jest piątnica bo jeśli oni nie ujebia to różnica między sierpcem a piatnica to będzie 60-70 gr a może i więcej.

Ba no skończyło się sierpcowi dobre bo kiedyś to był tylko rotr konkurencja 

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Ja to rozumiem. Mam bydło opasowe oraz sprzedaje zboże i tak samo koszty rosną a ceny naszych surowców spadają.

Więc wiesz że każde obniżki nie są mile widziane.  A też pewnie wiesz ile przy krowach jest pracy. Więc jak już ktoś chce przy tym charowac to wypadałoby godziwie zapłacić. Każda praca jest ciężka ale gorszej jak przy krowach to chyba nie ma. Jakbym miał łąki na gruntach ornych a nie torfach to ciekawe jak by to z tymi krowami wyglądała sytuacja 

Opublikowano
10 godzin temu, Dream1990 napisał:

Ciekawe co dalej jak pełne mleko w przerzucie nie przekracza 1,40 zł. W ofertach HoReCa ser import po 17 zł w sprzedaży i masło po 20 zł. Cofamy się do cen z początku 2021r. Tylko kto nam koszty obniży do tamtego poziomu....

Gdzie te mleko po 1,4? 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

43 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Więc wiesz że każde obniżki nie są mile widziane.  A też pewnie wiesz ile przy krowach jest pracy. Więc jak już ktoś chce przy tym charowac to wypadałoby godziwie zapłacić. Każda praca jest ciężka ale gorszej jak przy krowach to chyba nie ma. Jakbym miał łąki na gruntach ornych a nie torfach to ciekawe jak by to z tymi krowami wyglądała sytuacja 

Wiem bo były kiedyś u nas krowy mleczne. Były też tuczniki w cyklu zamkniętym ale też już ich nie ma. Teraz mam w planie jeszcze jeden pomysł ale narazie to tylko plany.

Opublikowano

Mleko przerzutowe to jest tylko hasło dla spekulantów.Jaka część z całości skupowanego mleka w PL jest mlekiem przerzutowym?5 %??

I te KILKA % kształtuje cenę w kraju??

Ta nazwa mi się kojarzy tylko z przerzucaniem odpowiedzialności za obniżki

• Like 8
Opublikowano
3 godziny temu, vodz napisał:

Sierpc uj***l 35 gr za styczeń, płacąc i tak słabiej jak mlekovita, która uj***la 25 gr. No stabilna spółdzielnia w ch*j. Stabilna to jest piątnica bo jeśli oni nie ujebia to różnica między sierpcem a piatnica to będzie 60-70 gr a może i więcej.

a co się stało z produktem flagowym jakim był ser królewski ? to już nie ten sam ser co kiedyś , teraz jest nieraz ponizej ceny innych serów stracił sporo na swoich walorach kulinarnych 

Opublikowano
jarecki napisał:

3 godziny temu, vodz napisał:

a co się stało z produktem flagowym jakim był ser królewski ? to już nie ten sam ser co kiedyś , teraz jest nieraz ponizej ceny innych serów stracił sporo na swoich walorach kulinarnych 

Rycki edam kupuj 🤭😀

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tomekskw napisał:

Mleko przerzutowe to jest tylko hasło dla spekulantów.Jaka część z całości skupowanego mleka w PL jest mlekiem przerzutowym?5 %??

I te KILKA % kształtuje cenę w kraju??

Ta nazwa mi się kojarzy tylko z przerzucaniem odpowiedzialności za obniżki

Na cenę mleka w skupie największy wpływ ma  cena odtłuszczonego mleka w proszku. Tzw mleko przerzutowe tanieje wtedy gdy są obniżki produktów mleczarskich.

2 godziny temu, michalcium napisał:

Gdzie te mleko po 1,4? 

Zadzwoń do pierwszej lepszej firmy handlującej nabiałem, sprzedadzą Ci.

Opublikowano

Wypisując różne nowości sami stajecie się spekulantami i nic dobrego z tego nie wychodzi .podobno to a podobno tamto.jesli niema potwierdzenia na 100% niemozna nic pisać o obniżkach .narzekanie jeszcze nikomu w niczym nie pomogło 

Opublikowano
Zenio23 napisał:

2 godziny temu, michalcium napisał: Gdzie te mleko po 1,4?  Zadzwoń do pierwszej lepszej firmy handlującej nabiałem, sprzedadzą Ci.

tak odrazu 🙆‍♂️🤦‍♂️ cena 1.4 to za nadwyżki co komuś nagle zbywa bo awaria w zakładzie a ci co tylko skupują mają umowy z zakladami i tam sprzedają w ,,normalnych,, cenach nie siej pofermentu 🤪

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

Wysłać tych odpowiedzialnych za produkcję do producenta Filipka na praktyki. I mówię serio, dobry ser robią to i Rospuda się podniosła z ceną.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, niesamowity90 napisał:

Uderz w stół, a Bogdan czuwa 😃

Bo dobro trza promować 

Ja jak jadę do rodziny w Polskę to bez kartonu sera i masła z rospudy nie chcą mnie wpuszczać... 🤣🤣🤣

• Haha 3
Opublikowano
michalcium napisał:

10 godzin temu, Dream1990 napisał:

Gdzie te mleko po 1,4? 

Zapytajcie np. w Giżycku po ile przerzut sprzedają teraz? Albo w Grudziądzkim Polmleku ile śmietany już z niemiec przywieźli? Sieci już piszą o obniżki... Zaklinajcie rzeczywistość dalej, że dużych obniżek na nabiale nie będzie. Może akurat chińczykom się odwidzi i zaczną brać towar. A nieee, sorry oni też czytają i analizują sytuacje. Poczekają jeszcze 2 mce i nasi potentaci z pocałowaniem w rękę będą im wysyłać UHT za 2 zł/litr.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v