Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Leszy napisał:

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

U niego przecież genetyka genetyka i jeszcze raz genetyka! 

Wysokowydajne krowy i przy okazji świetna mięsność 😁 nikt takich nie ma 😉

Mięsa może i nie ma, ale HF to pierwotnie była rasa dużego bydła. Kilka linii potem było które zadrobniały, ale są takie gabarytowo duże. Więc waga jak najbardziej może być. Szczególnie jak nie wypadnie po dwóch laktacjach. 

ndjlepiej jak ktoś nie doczyta i się wypowiada u mbie chodziło o krowę 75% nrf do tego po hf która była ,,grubej,, kości.. ogólnie nie miałem nigdy sztuki powyżej 950kg raz coś było powyżej 900 ale dokładnie nie wiem jaki dolew czego krowa holenderka z dolewem dużym bs z 5 albo więcej laktacji ...

Opublikowano
14 godzin temu, Bercik92 napisał:

Siales monstera? Masz jakieś foto? Kws kentos też lipa w tym roku

Monster fajny rośnie ale te kolby to nie powalają,u mnie w galerii zdjęcia z poprzedniego sezonu 

Opublikowano
Dnia 31.10.2023 o 10:15, slawek74 napisał:

650 co to za krowa ... sprzedałem karzełka nrf to 707 ważyła i upaść już się nie dało 5.5tys wyszła..

Sławciu każdy mówi o tej wypowiedzi Twojej a Ty się prujesz że nic nie powiedziałeś takiego. Jak każdy chyba w stadzie ma sztuki ponad 800 kg ale pewnie i u każdego znajdzie się taka co ma niecałe 600 ale żyje i nie wypalisz jej w łeb tylko dlatego że za mało waży

• Thanks 1
Opublikowano

Każda rasa da mleko. Jedna da więcej tłuszczu, inna będzie zdrowsza, miała mięsne potomstwo. Ale jeśli pod ocena głównie są te lepsze gospodarstwa i jest tam ponad 90% rasy hf spośród wszystkich ras. To już wiemy wszystko. A te wszystkie inne rasy to chyba hobbystycznie trzeba traktować.

• Like 1
Opublikowano
pawlak2507 napisał:

Dnia 31.10.2023 o 10:15, slawek74 napisał:

650 co to za krowa ... sprzedałem karzełka nrf to 707 ważyła i upaść już się nie dało 5.5tys wyszła..

Sławciu każdy mówi o tej wypowiedzi Twojej a Ty się prujesz że nic nie powiedziałeś takiego. Jak każdy chyba w stadzie ma sztuki ponad 800 kg ale pewnie i u każdego znajdzie się taka co ma niecałe 600 ale żyje i nie wypalisz jej w łeb tylko dlatego że za mało waży

gdzie się pruje i do kogo 🤔 i o co ?

to do mnie fikają że moje nrf za dużo ważą 🤔 mam jeszcze inne nrf ale te w małym stopniu przypominają tą rasę jedna trochę umaszczeniem nóg ale to duża krowa o budowie hf druga znowu malutka ale ładnie mleko daje...

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

a co powiecie o rasie normandzkiej? jest lepsza na mleko czy bardziej jako mamka?

Mam teraz dwie,  ale do końca niewiem jak ci odpowiedzieć bo to nie są rekordzistki ale nie jest najgorzej w szczycie to te 30 -35  dziennie dają ale za to żadnych problemów z nimi niema nie są tak delikatne jak hf , można je do simentala przyrównać. 

Opublikowano

moje krowy nie są tak wydajne jak Sławkowie ale nie raz mnie korci wypróbować jakieś "nowe" rasy np te normandzkie bo podobno rodzą się nawet 3 kolorowe a do mlecznych rekordów mi już nie spieszno.bo u nas krowy mają "termin ważności" kto wie czy za rok dwa lub 5 lat nie rzuci się ich i nie pójdzie w mamki...😉😏

Opublikowano
14 minut temu, Bercik92 napisał:

moje krowy nie są tak wydajne jak Sławkowie ale nie raz mnie korci wypróbować jakieś "nowe" rasy np te normandzkie bo podobno rodzą się nawet 3 kolorowe a do mlecznych rekordów mi już nie spieszno.bo u nas krowy mają "termin ważności" kto wie czy za rok dwa lub 5 lat nie rzuci się ich i nie pójdzie w mamki...😉😏

No dlatego pisałem. Że jeśli na mleko to jest jeden wybór. A jak kierunek mieszany to można patrzeć na inne rasy. Ale ja nie jestem zwolennikiem czegoś takiego. Jakbym miał trzymać krowy tylko po to by mieć fajne mięsne cielęta to bym pieprzył to dojenie. Już wygodniej kupić. A hf też można utuczyć do rzeźni 

Opublikowano

Dobre sobie kupić mięsne cielęta. Ja mam sporo mieszanek mięsnych i trzymam na mięso to wiem co to jest mieszaniec z hf a mięsnej krowy. Widać po ogłoszeniach jakie są ceny i jaki to jest towar. ..

• Like 1
Opublikowano

Wydajność  to nie   wszystko  jeszcze   ważna jest ilość  laktacji   jaką  można  uzyskać  cielność   podatność  na kulawiznę i  ogólna  zdrowotność  stada  ja  mam  dość  hf  i przebudowuję  stado  pod  kątem  mięsności  .

• Like 1
Opublikowano

Te eurotanksy produkują w Polsce. Ogólnie zbiorniki nie są złe ale w porównaniu np do proinoxa wypadają dużo lepiej.  Taka średnia półka. Jak kupowałem nowy to też się trochę tą marką interesowałem. Jak się z dealerami rozmawiało to źle nie mówili na temat tych zbiorników ale jeśli chodzi np o jakość wykonania to jednak gea, serap czy delaval bardziej polecali. 

Opublikowano

Krzyżówka Brown swisa z normandem , z mieszanek Browna z hf co do wydajności to jestem zadowolony.  A tutaj pokryta jedna sztuka na próbę była normandem i wyszło takie coś 

IMG_20231101_182617.jpg

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Pablos_1970 napisał:

Wydajność  to nie   wszystko  jeszcze   ważna jest ilość  laktacji   jaką  można  uzyskać  cielność   podatność  na kulawiznę i  ogólna  zdrowotność  stada  ja  mam  dość  hf  i przebudowuję  stado  pod  kątem  mięsności  .

Przerabiałem to długo. Mój ojciec miał właśnie takie mixy. Hf siementale, limiusine. Najgorszy bałagan jako mógł być. Jedne krowy zatuczone, inne zagłodzone. Cielęta przenoszone po 2 tygodnie jakieś cyborgi 60kg. Finalnie ani mleka ani zdrowia. Lepiej mieć jednolite stado, i 1000l mleka wiecej i 1 krowa zarobi na 2 cielęta plus 1 swoje. 

• Like 1
Opublikowano

Krzysiu nie mieszaj ja i tak zmieszany 🤣🤪 i weź tu wybieraj...

krzychu121 napisał:

Te eurotanksy produkują w Polsce. Ogólnie zbiorniki nie są złe ale w porównaniu np do proinoxa wypadają dużo lepiej.  Taka średnia półka. Jak kupowałem nowy to też się trochę tą marką interesowałem. Jak się z dealerami rozmawiało to źle nie mówili na temat tych zbiorników ale jeśli chodzi np o jakość wykonania to jednak gea, serap czy delaval bardziej polecali. 

mr1997 napisał:

Krzyżówka Brown swisa z normandem , z mieszanek Browna z hf co do wydajności to jestem zadowolony.  A tutaj pokryta jedna sztuka na próbę była normandem i wyszło takie coś 

IMG_20231101_182617.jpg

miałem krzyżówki z bs to doiły ładnie ale różne są priorytety i różne litry różne osoby zadawalają .... przestałem krzyżować tylko hf i z mięsnymi na sprzedaż a jalówek mi nie brakuje na remont wręcz potrafi być nadmiar...

jak bym trzymał wszystkie sztuki to możma kombinować ale dla ludzi nie warto ...

Opublikowano

Zbiorniki są jak najbardziej ok ale do najlepszych firm jednak trochę im brakuje. Pisze to co przedstawiciele mi mówili którzy również handlują tą firmą. Jak masz cos w dobrym stanie na oku to myślę że będziesz zadowolony z niego. Jedyne co mi bardzo  odradzali to proinoxa czy jakoś tak. Blachy cieniutkie i ogólnie nic specjalnego. Ale cenowo wychodził dużo taniej niż inne zbiorniki. Ale jednak ta cena skądś się wzięła 

Opublikowano

No już bez przesady że blachy cienkie  maja , a handlowiec jak miał kilka różnych do sprzedania to cipolecal ten z którego mu najwięcej prowizji zostawało,  a zbiorniki tak jak samochody możesz kupić marca na wypasie , ale np oplem też dojedziesz i w niegorszym czasie czy komforcie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v