Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z jednej strony tak bo miałem jak wjechać a  drugiej strony przygniotlem tylko łyżką jak wjechałem na pryzmę. 3 rok z rzędu tak robię i się sprawdza. Niektórzy na okolicy jak mają dużo ludzi do pomocy to przydeptuja tylko nogami :) . Fakt że wtedy sypia 20-30 cm ziemi na to ale odpadu nie ma. 

Opublikowano
25 minut temu, krzychu121 napisał:

Z jednej strony tak bo miałem jak wjechać a  drugiej strony przygniotlem tylko łyżką jak wjechałem na pryzmę. 3 rok z rzędu tak robię i się sprawdza. Niektórzy na okolicy jak mają dużo ludzi do pomocy to przydeptuja tylko nogami :) . Fakt że wtedy sypia 20-30 cm ziemi na to ale odpadu nie ma. 

Jakich wymiarów brałeś folie na te 100 ton??? Chyba też zrobię tak jak mówisz w pryzmie zawsze taniej a roboty praktycznie tyle samo co przy rękawie 

Opublikowano (edytowane)

Lepiej kupić za ,8 tys hektar kukurydzy 1,5m wysokości i 3-4 tony ziarna? Sianokiszonki mam wystarczająco a potrzebuje energii. Nic tańszego nie ma . 

Jak masz namiar na wysłodki po 2-3 tys to chętnie kupię 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano (edytowane)

Ja na wysłodki nigdy nic nie sypie tylko jak przywiozą to się wyrównuje depta nogami leje woda około 3m3 na kupę ew. jakaś stara folia na górę na zimę i oprócz wyschniętej warstwy z 3cm od góry i po bokach nigdy nie było żadnych problemow

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Lepiej kupić za ,8 tys hektar kukurydzy 1,5m wysokości i 3-4 tony ziarna? Sianokiszonki mam wystarczająco a potrzebuje energii. Nic tańszego nie ma . 

Jak masz namiar na wysłodki po 2-3 tys to chętnie kupię 

Te sam co mi proponował po 4,5 tys mówi że po 20 09 będzie miał z dobrzenic chyba po 3,8 - 4 tys .

Zawsze na poczatku chcą dużo a później miękną. 

Opublikowano

W tamtym roku przez suszę w mojej okolicy ceny zaczęły się od 3900 by po 30-40 dniach sięgnąć 5500-5700. Cenę weryfikuję rynek. Jak np w rejonach Kruszwicy idzie bardzo mało wysłodek dla rolników to i cena na cukrowni jest dużo niższa. Tylko wtedy dochodzą koszty transportu. A np Glinojeck czy Malbork jest oblegany bo w tych rejonach susza dała się bardzo we znaki i pasza jest potrzebna to raz że cukrownię cenią dużo więcej za wysłodki to i pośrednicy też golą ile tylko mogą. Jakby można było wynająć sobie samochód i jechać na cukrownię to myślę że i w Glinojecku by się wyrobił ze wszystkim w 3 tys za skład. Ale że nie można kupić bezpośrednio to mamy co mamy. 

Opublikowano

U nas z Chełmża wychodzą ok 2200-2300 zależy jak transport ale myślę że cena pójdzie w gore. Dużo ludzi nie kopie nawet bo kombajn przyjezdza a tam wydajność na poziomie 20t z hektara i malutkie buraki. Liście zaj.... a burak maly

Opublikowano
16 godzin temu, krzychu121 napisał:

Ja wziąłem folie 8x32

Aha dzięki wielkie. U mnie z malborka ok 5 tys wyjdzie za jeden samochód. A dzwoniłem do drugiego gościa to zaśpiewał 6.500 tys odklejony ostro 

46 minut temu, krzychu121 napisał:

Jakbym miał dostęp do wysłodek po te 2,5 tys to nie sialbym wcale kukurydzy na moich piaskach. Wolałbym kupić z 12-14 samochodów wysłodek i mieć spokój 

Moim zdaniem z zeszłorocznego doświadczenia wysłodki lepsze niż kukurydza, krowy zdrowsze i mleka więcej niż po kukurydzy 

Opublikowano

Kukurydzą jest ok ale jak ma z 2,5 m wysokości i da chociaż te 8 ton ziarna. Wtedy jakość tej kiszonki jest ok i koszt w porównaniu do masy też przyzwoity. Ale tak jak w tym czy tamtym roku to dużo więcej wartości jest z transportu wysłodek niż z ha kukurydzy a i koszt mniejszy zakupić wysłodki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v