Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał:

Jakoś molochy eksportują i tej ceny nie widać. Najważniejsza jest marka i ilość taka żeby zawsze towaru brakowało. Wtedy klienci przychodzą i  się tylko dopytują kiedy będzie dostawa. A jt toak się zrobi za dużo towaru to kto kupi ten serek np w Niemczech albo Francji nie znając marki Piątnica. Myślisz że tam ktoś zapłaci tyle za ten serek czy twaróg co w Polsce jak mają swoje produkty na miejscu to raz a dwa to  tam rządy dobrze pilnują tego żeby nikt niepożądany nie wszedł na rynek. 

Czy oglądam reklamę mlekowity , mlekpolu czy polmleku to w każdym spocie jest to samo. ,, Jako lider mleczarstwa w Europie srodkowo wschodniej. ''. Zastanawiam się w czym oni są liderami bo każda z wymienionej trójki się tak tytułuje 

Skoro tak uważasz to teraz będzie okazja żeby tak się stało. Połowa poglowia krów wyjedzie na steki, będzie połowa mniej mleka surowego i każdy będzie robił tylko galanterie i będzie płacić po 5zl. Cudowna strategia. 

Opublikowano

Z jednej strony jak tak by było to ja mogę na 15 lat umowę podpisać z cena 5 zł i mogę utrzymywać pół obsady i za zwiększenie o jedną sztukę kara milion zł zaakceptowałbym te warunki od zaraz 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@QwaziTo wtedy likwiduje całkowicie i jest ok . Choć prędzej bym przewidywał że czarny w Polsce zostanie prezydentem niż że mleko będzie po 10 zł . Ono nawet za 20 lat nie będzie po 10 . 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

A jeśli umowa będzie przewidywać karę?

1 minutę temu, komizmo napisał:

Z połowę mniejszym przerobem mleczarnie czeka prawdopodobnie upadłość 

Myślisz, że Piątnica będzie miała przerób mniejszy o połowę?

Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał:

Płaci h*jowo troszkę gorzej od mlekpolu i chodzą plotki że Piątnica miala przejąć Giżycko ale że pojechali i zobaczyli że hujnia i nie chcą i że teraz mlekpol jeździ i chce wziąć . A czy to prawda? Cholera wie. 

Wątpię z tego co się słyszy to Piątnica nie chce póki co nowych dostawców. Tylko pewni, którzy teraz oddają. teraz mamy dobrze bo różnica ogromna ale jak X lat temu i nie oddawali ścieki dosłownie a tu trzeba było wylewać żeby zmieścić się to już inna sprawa.

Fajne że teraz ta somatyka się trzyma, średnia 120-150, bakteria 12-20.

6 godzin temu, czareczek85 napisał:

wszyscy płaczą że się nie opłaca a bele kiszonki płacicie po 250-300zł to ja tu czegoś nie rozumiem

No płacimy, to co lepiej za tatarak po 150? :) Niestety chce się mieć coś mleka to trzeba dać dobry towar. Swojego mało to trzeba płacić. A i tak ciężko znaleźć.

Handlarze miesiąc temu mówi do mnie że narzekamy na to co przywiózł, a za dobre trzeba zapłacić. To powiedziałem że przywieź dobre to i ponad 250 ci dam.

Do tej pory nie przyjechał ;)

• Like 1
Opublikowano
lukasz2623 napisał:

Wątpię z tego co się słyszy to Piątnica nie chce póki co nowych dostawców. Tylko pewni, którzy teraz oddają. teraz mamy dobrze bo różnica ogromna ale jak X lat temu i nie oddawali ścieki dosłownie a tu trzeba było wylewać żeby zmieścić się to już inna sprawa.

weź to wytłumacz po ludzku 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, alfa napisał:

@QwaziTo wtedy likwiduje całkowicie i jest ok . Choć prędzej bym przewidywał że czarny w Polsce zostanie prezydentem niż że mleko będzie po 10 zł . Ono nawet za 20 lat nie będzie po 10 . 

Chodziło mi o to, żeby pokazać, że tego typu umowy długoterminowe niosą z sobą duże zagrożenie. Rynek reaguje na pewne rzeczy i sytuację. Wszystkiego nie jesteśmy w stanie przewidzieć. A w perspektywie 15 lat każda ze stron może albo wiele zyskać, albo wiele stracić.

Kwoty podałem na wyrost, żeby było to bardziej obrazowe. Wystarczy złotówka lub kilkadziesiąt groszy, żebyś nie był zadowolony z takiej umowy, w kilka lat po jej zawarciu 

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

weź to wytłumacz po ludzku 🤔

Przepraszam.Słownik mi przestawił bo odpisuję przy robocie miało być tam że jak X lat temu ludzie oddawali słabej jakości mleko to my wylewaliśmy ogromne ilości aby móc oddawać te mleko jak przyszły upały i była somatyka.

Od kilku lat fajnie utrzymujemy niski stan samatyki.

Opublikowano
11 minut temu, komizmo napisał:

Z połowę mniejszym przerobem mleczarnie czeka prawdopodobnie upadłość 

A ja myślę że by było wtedy jak powinno. Nie produkowało by się dużo byle było i sprzedawało taniej niż wodę. Po prostu taka mlekowita zamiast 20 zakładów miała by 10. Mlekpol zamiast 13 czy 14 miałby 5-6 i by to miało ręce i nogi. A teraz to aby wincyj i wincyj. 

30 minut temu, grzesiu napisał:

Skoro tak uważasz to teraz będzie okazja żeby tak się stało. Połowa poglowia krów wyjedzie na steki, będzie połowa mniej mleka surowego i każdy będzie robił tylko galanterie i będzie płacić po 5zl. Cudowna strategia. 

Daj Boże żeby ten scenariusz się spełnił. Ludzie wróciliby do średnich rodzinnych gospodarstw które dbały by o jakość a nie tylko ilość. Była by kasa żeby spokojnie dwa pokolenia się utrzymały z tego i każdy mial choć trochę wolnego. A nie tak jak teraz. Tylko zwiększenie na potęgę i zapedzanie się w błędne koło. Czy to rolnicy czy spółdzielnie

30 minut temu, alfa napisał:

Z jednej strony jak tak by było to ja mogę na 15 lat umowę podpisać z cena 5 zł i mogę utrzymywać pół obsady i za zwiększenie o jedną sztukę kara milion zł zaakceptowałbym te warunki od zaraz 

Też jestem za tym. Wolałbym zmniejszyć o połowę i zarabiać tyle samo, a nawet więcej. A roboty ile mniej. No ale pomarzyć można. Tam już molochy robią rozeznanie które zakłady są do przyjęcia 

• Like 5
Opublikowano

Piątnica potrzebuje proszkowni do kwaśnej serwatki. Mogli by taką wybudować ale być może taniej i szybciej byłoby przejąć taką razem z mleczarnią

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Tam już molochy robią rozeznanie które zakłady są do przyjęcia 

Byc moze tylko takie gadanie, ale mialem okazje uslyszec rozmowe ze Ryki dostaly oferte

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Jak na rynku zostaną przykładowo dwa molochy i jedna Piątnica, będzie jeszcze gorzej niż teraz. I żaden UOKiK nie pomoże 

Może nie 2 tylko 5 i może nie będzie gorzej tylko lepiej jak dorośniemy do tego że my rolnicy jesteśmy właścicielami spółdzielni i to my w nich rządzimy ale to jeszcze dużo wody w Wiśle przepłynie

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, alfa napisał:

Płaci h*jowo troszkę gorzej od mlekpolu i chodzą plotki że Piątnica miala przejąć Giżycko ale że pojechali i zobaczyli że hujnia i nie chcą i że teraz mlekpol jeździ i chce wziąć . A czy to prawda? Cholera wie. 

U mnie na wsi ludzie gadają, że Piątnica albo mlekovita była zainteresowana Rykami, ale ze nie spodobały im się warunki umowy. Dodam, że nie mam pojęcia czy to prawda czy ktoś sobie coś wymyślił.  Więc trzeba traktować to jako ploty. 

Jak już ktos na przejmować Ten zakład, to lepszej opcji nie będzie. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
8 godzin temu, slawek74 napisał:

dla Ciebie normalne ale większość komentujących to twierdzi że ,,wydajność,, to się nie opłaca...

A to każdy już niech sam sobie odpowie co mu się opłaca a co nie komuś w portfel niech nie zagląda

• Like 1
Opublikowano

Jeśli mamy krowy w stadzie gd'je podamy pasze objętościowe i treściwe w podobnej ilości i jedna da 20  na dzień a druga 50 lub 60  to co jest lepsze wydajność cze nie ?

Opublikowano
20 minut temu, arosaw100 napisał:

Jeśli mamy krowy w stadzie gd'je podamy pasze objętościowe i treściwe w podobnej ilości i jedna da 20  na dzień a druga 50 lub 60  to co jest lepsze wydajność cze nie ?

Przy tej samej ilości treściwej ? Jeśli tak to tym dobrym pod mordę trzeba dawać 

Opublikowano
pawlak2507 napisał:

8 godzin temu, slawek74 napisał:

dla Ciebie normalne ale większość komentujących to twierdzi że ,,wydajność,, to się nie opłaca...

A to każdy już niech sam sobie odpowie co mu się opłaca a co nie komuś w portfel niech nie zagląda

nie wiem gdzie tu widzisz zaglądanie do portfela...

arosaw100 napisał:

to jeszcze odpowiedz skąd to się bierze 😀

Opublikowano

Nie chcę żeby wyszło że też komuś w portfel zaglądam ale u mnie w terenie nawet przykładowo gospodarz który ma 35 krów jak mój kolega i na odbiór 2200 2300 mleka naprawdę prężnie stoi i dużo działa a są odpowiednicy co twierdzą że się nie opłaca i z tych 35 mają i 800 i 1000 l i nie widać żeby to wszystko szło do przodu . Dla mnie wydajność się opłaca a każdy może mieć inny pogląd 

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v