Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, slawek74 napisał:

gdzie sens gdzie logika 🤔🤦‍♂️

Widocznie chlopak ma ze dwadzieścia belek do sprzedania i chce na tym karierę zrobić.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Jeśli nie będziesz miał paszy objętościowej wyjścia nie masz jeśli chcesz stado utrzymać. U nas trawy nie nawadniane 3 bele/ha drugi pokos. Gorzowska zadbana drugi pokos 14/ha trzeci pokos za jakieś dwa tyg. Mam trochę zapasu i jakbym sprzedawał to poniżej 300zl szkoda sprzętu 

Robert z 50 by się znalazło ale spoko narazie niech czekają nigdy nie handlowałem a po drugie wiadomo czy następny rok nie będzie gorszy...

• Like 1
Opublikowano

to trzyma się tyle zwierząt by zapewnić im paszę bez spiny samxsprzedawałem jak miałem nadwyżkę i kupiec nie raz wracał po kilka bel w tym roku trochę na wiosnę dokupiłem dla młodzieży obecnie mam już zebrane w miarę zapas by przetrzymać rok swobodnie trawy i kukurydza idzie z poprzedniego roku

Opublikowano
41 minut temu, robert1226 napisał:

No pewnie darmocha zwłaszcza przy mleku po 1,80/ l . Jak cie puści po wczorajszym to napisz coś mądrego.

Też Ci powiem że miałem użytkownika Marcin 133 za mądrego ale po tym co tu czytam ostatnio co on piszę to myślę że to jednak jakiś d ......🤦 ludzie kasują bydło na potęgę bo to niewolnicza praca ,koszty ogromne zysków brak bo ceny poleciały a ten tu pisze że belka sianokiszonki za 300zl to okazja 🤣😁 albo gdzieś wcześniej pisał że łódka wysłodków 5 koła będzie kosztować 😁😁czytam tak te posty i myślę sobie debil.🤦🤦kto przy zdrowych zmysłach by tyle płacił za paszę przy dzisiejszych cenach naszych produktów 😉

• Like 5
Opublikowano

Ja nie każe  kupować przecież, po drugie jestem w temacie bo też hoduje także wiem jaka to niewolnicza praca itd. A i proszę nie ubliżać możesz się nie zgadzać z moim zdaniem ale z tym debilem to słabe

• Like 4
Opublikowano

Czasem przybraknie ,przy nowym ,lub czujesz że przybraknie ,i kupujesz . Proste . Mniejsza strata ,niż zachudzić ,czy niedowagowe sprzedać ,czy zarwać mleko . Jak zarwiesz ,to mleko pójdzie w rogi ,a jak pójdzie to już z tamtąd nie wyciągniesz. Tu każdy decyduje podług siebie  . 

• Like 3
Opublikowano
9 minut temu, Marcin133 napisał:

Ja nie każe  kupować przecież, po drugie jestem w temacie bo też hoduje także wiem jaka to niewolnicza praca itd. A i proszę nie ubliżać możesz się nie zgadzać z moim zdaniem ale z tym debilem to słabe

Sorry nie chciałem ubliżać tylko po prostu czytam niektóre posty i zastanawiam się co ludzie mają w głowach🤦 

Opublikowano

Józef popatrz na to z drugiej strony. Piszesz że koszty ludzie mają. A to ten co sprzedaje,wyprodukował  nie miał kosztów???Plus dolicz jakiś zarobek to niestety. Dobra mniejsza o to bo zaśmiecamy temat. Cytując klasyka Ròbta co chceta😉  

• Like 3
Opublikowano

Żeby kupić to musi byc gdzie 😃jak na wiosnę patrzyłem na olx to było pełno ogłoszeń a teraz w mojej okolicy nie ma od kogo nawet kupić i zero ogłoszeń. U mnie w okolicy nikt nie tnie bo nie ma co nawet na torfach i mokradłach nic nie rośnie taka susza

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Marcin133 napisał:

300zl za dobra bele to jak za darmo w tym roku.

Tylko brać przy mleku za 1,50 super okazja. Każdy liczy swoje koszty i ceny za wszystko kosmos tylko odbiorca końcowy czyli ten co produkuje mleko wszystkim musi dać zarobić a sam na minusie. Zobaczymy kto to będzie kupował w tak kosmicznych cenach jak wiele gospodarstw upadnie bo nie wyrobi z tymi kosztami

Edytowane przez Kika6
  • Like 5
Opublikowano

Dantur masz rację może kuku sprawę uratowac bo sporo nasiane na ziarno. Jak tam wstawiał ktoś do polmais? Bo podobno kiepsko się zrobiło. Kika ale są mleczarnie co jeszcze dobrze płacą na obecną chwilę a Piątnica to wogole ewenement tam biedy nie mają z cena

Opublikowano
20 minut temu, Kika6 napisał:

Tylko brać przy mleku za 1,50 super okazja. Każdy liczy swoje koszty i ceny za wszystko kosmos tylko odbiorca końcowy czyli ten co produkuje mleko wszystkim musi dać zarobić a sam na minusie. Zobaczymy kto to będzie kupował w tak kosmicznych cenach jak wiele gospodarstw upadnie bo nie wyrobi z tymi kosztami

Piątnica 2,8netto mlekpol mlekovita 2zl+ netto a oni to pewnie z 50% skupu w Polsce. Czyli da się, ale niektórzy rolnicy wola na siłę ciągnąć nierentowne spółdzielnie i finansować nieefektywne zarządy z pensjami po kilkadziesiąt tys zł

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Józef popatrz na to z drugiej strony. Piszesz że koszty ludzie mają. A to ten co sprzedaje,wyprodukował  nie miał kosztów???Plus dolicz jakiś zarobek to niestety. Dobra mniejsza o to bo zaśmiecamy temat. Cytując klasyka Ròbta co chceta😉  

Koszty miał jak każdy ale myślę że cena za balot 150 -200zl byłaby uczciwa 300 zł to wykorzystywanie człowieka przez człowieka 😉

19 minut temu, Marcin133 napisał:

Dantur masz rację może kuku sprawę uratowac bo sporo nasiane na ziarno. Jak tam wstawiał ktoś do polmais? Bo podobno kiepsko się zrobiło. Kika ale są mleczarnie co jeszcze dobrze płacą na obecną chwilę a Piątnica to wogole ewenement tam biedy nie mają z cena

Uczciwe mleczarnie płacą należycie swoim dostawcą za surowiec, inni spekulanci zaniżają cenę i robią rolników w chu....🤔 poniekąd rolnicy sami trochę temu winni bo sami tylko piszą czy to na Facebooku czy na forach o obniżkach jakie są ,jakie będą itd a tamci to czytają i wykorzystują naiwność ludzi a tak naprawdę branża mleczna ma się bardzo dobrze tylko że mleczarnie zamiast uczciwie zapłacić rolnikom wola same się rozwijać i rosnąc w potęgę 😉na sponsorowanie różnych imprez i innych głupot zawsze znajdą pieniądze 😉

Opublikowano

Za 150 zł to nawet bym siana nie sprzedał. Za drogi sprzęt jest do sianokiszonek .dobra Prasa z nożami 170 tys .A gdzie reszta .folia .nasiona traw.i pierdolenia ile z tymi belami. Za słomę z pokosu te k**wy etatowcy cenią po 70 zł. A ty chcesz. Dobra bele sianokiszonki po 150?

• Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, massey235 napisał:

Za 150 zł to nawet bym siana nie sprzedał. Za drogi sprzęt jest do sianokiszonek .dobra Prasa z nożami 170 tys .A gdzie reszta .folia .nasiona traw.i pierdolenia ile z tymi belami. Za słomę z pokosu te k**wy etatowcy cenią po 70 zł. A ty chcesz. Dobra bele sianokiszonki po 150?

Napisałem że od 150 do 200 zależnie od towaru ,wiadomo wszystko zależy od lokalizacji ilości i tego co chce to kupić😉w mojej okolicy jakbyś komuś dał 200 za balot sianiokiszonki  to by cię jeszcze w rękę pocałował,znajomy sprzedawał wiosną po 100 zł 30 szt i nie było chętnego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v