Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
greg1985 napisał:

10 minut temu, Rolniik122 napisał:

Spadających bo poważnie ci spadają czy tylko w mleczarni spadają?

Akurat z paliwem to jest prawda ale to cena netto. Nie każdy może odliczyć sobie podatek od zakupionego paliwa niestety. A no i to paliwo wraz ma coś drogawo, bo ja taką cene 4,75 netto to ostatnio dostałem jak 1000 zamawiałem

W maju oficjalnie nie było obniżek a parametry zaczęły dziwnie szybko spadać . Od grudnia te same bele i kukurydza . Fakt krowy mają wycielenia ale tak samo się zasusza . Na usprawiedliwienie jest 400 litrów więcej w zbiorniku a nie mam pod oceną i zawsze latem słabe parametry a zimą wręcz imponujące . Więc tak to sobie tłumacze 🤷

U mnie nie mają z czego ucinać tych parametrów od jesieni już dno i wodorosty normalnie. Zawsze zimą gdy mam dużo krów wydojonych tłuszcz nie był niższy jak 4.4 białko 3.4 potem wycielń było zawsze więcej i na wiosnę krowy na trawę wychodzą to były spadki ale nie tak niskie. Nas nie pod oceną mogą je*ać na tych parametrach jak chcą.

Opublikowano
23 minuty temu, kewink napisał:

U mnie nie mają z czego ucinać tych parametrów od jesieni już dno i wodorosty normalnie. Zawsze zimą gdy mam dużo krów wydojonych tłuszcz nie był niższy jak 4.4 białko 3.4 potem wycielń było zawsze więcej i na wiosnę krowy na trawę wychodzą to były spadki ale nie tak niskie. Nas nie pod oceną mogą je*ać na tych parametrach jak chcą.

A z oceną rozumiem nie jebią?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, Marcin133 napisał:

Też widziałem tą panią jakie bajki wciska kto wie może i cenę też ma inną, paliwo po 5zl itd🤔 

Na potrzeby programu to wszystko się powie 

12 godzin temu, greg1985 napisał:

Tak policzyłem na szybko to mi w Mlekpolu za czerwiec przy spadających obecnie  parametrach wyjdzie 1.9 zł netto 😭😭. A to pewnie nie koniec obniżek .

Przy jakiej ilości i parametrach, jeśli nie tajemnica oczywiście 

34 minuty temu, komizmo napisał:

A z oceną rozumiem nie jebią?

Akurat na to patrzą 

Opublikowano
pedro2 napisał:

50 minut temu, suchy330 napisał:

k**wa spotkacie się na żywo i napierdolta sobie garści, ch*j mnie obchodzą wasze żale i nie chce mi się tego już czytać 

👍 Jestem za. Ale wątpię, poleciał by prędzej na posterunek tak jak jego kolega jak już się ocknął, że żarty się skończyły. 

50 minut temu, suchy330 napisał:

k**wa spotkacie się na żywo i napierdolta sobie garści, ch*j mnie obchodzą wasze żale i nie chce mi się tego już czytać 

👍 Jestem za. Ale wątpię, poleciał by prędzej na posterunek tak jak jego kolega jak już się ocknął, że żarty się skończyły. 

dawajta obaj o 12 w częstochowie w poniedziałek .... 😁

Opublikowano
19 godzin temu, Dzikib11 napisał:

A w Ciemnoszyjach zadowoleni z ceny mleka,ceny pasz i paliw spadły i pani Justyna twierdzi że cena mleka jest dobra.

A wiadomo  kiedy to nagrywane?

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

takie braty to niezłe ploty tylko rozsyłają....

To nie plotka przy kawie tylko info od pracownika zakladu. Ciekawe gdzie się podział nasz kolega grzesiu.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, komizmo napisał:

Zależy co masz na myśli mówiąc, że rozbieżności nie są kosmiczne. Można też optymistycznie powiedzieć że wyniki się zgadzają z dokładnością do pół procenta.

Kiedyś porównywałem i dużej różnicy nie było , a odezwiesz się na spotkaniu to i tak nic z tego nie robia; pwiedzą że  mleczarnia ma swoje labo i nie bierze pod uwagę z federacji 

6 minut temu, vodz napisał:

To nie plotka przy kawie tylko info od pracownika zakladu. Ciekawe gdzie się podział nasz kolega grzesiu.

😁😁😁👍 sam się zastanawiam gdzie go wcieło

Edytowane przez adamowicz84
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, leszek1000 napisał:

Ta narzekacie, w okolicy stawiają roboty przy 40szt. 

Mnie już nic nie dziwi , nawet jak małorolny rolnik kupi nowy ciągnik 120KM na 12 ha na krechę za 200 czy 250 tys zl

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na dzień dzisiejszy może by nie kupił, ale rozmawiałem wczoraj z rolnikiem hodowca trzody chlewnej , kupił nowego NH 140 KM na krechę , pytam się go : to teraz przy tych stopach procentowych trochę to kosztuje , a on że ARIMR przejęła jego kredyt z programu asf (nie wiem dokładnie jaki  program), i teraz spłaca  w agencji na korzystnych warunkach 

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano

DMK Niemcy średnia cena za kwiecień 4,2% tł., 3,4% bi. ilość pow. 80 tys.kg - 0,4298€ (1,94 zł przy dzisiejszym kursie) - w maju -1cent

Hochwald Milch 0,5106€ (2,31 zł)

FrieslandCampina 0,4311€ (1,95zł)

Za 1 kwartał 2023 skup mleka w europie +0,6% na świecie +0,7% (+0,55 mld kg)

1 godzinę temu, jacus napisał:

mleko w lokalnym sklepie -5,2 z paru roznych mleczarn podobna. rok temu mozna bylo kupic po 2,6 zl do 3 .

Części do maszyn też kupujesz 2x drożej w lokalnym sklepie u Józka co jeździ wypasioną furą i ciągle narzeka jak jest źle czy jedziesz do marketu lub zamawiasz przez neta? Sklepy lokalne trzymają marże nawet ponad 50%. 

Opublikowano
10 minut temu, Dream1990 napisał:

DMK Niemcy średnia cena za kwiecień 4,2% tł., 3,4% bi. ilość pow. 80 tys.kg - 0,4298€ (1,94 zł przy dzisiejszym kursie) - w maju -1cent

Hochwald Milch 0,5106€ (2,31 zł)

FrieslandCampina 0,4311€ (1,95zł)

Za 1 kwartał 2023 skup mleka w europie +0,6% na świecie +0,7% (+0,55 mld kg)

Części do maszyn też kupujesz 2x drożej w lokalnym sklepie u Józka co jeździ wypasioną furą i ciągle narzeka jak jest źle czy jedziesz do marketu lub zamawiasz przez neta? Sklepy lokalne trzymają marże nawet ponad 50%. 

Nie wszystkie ale tak to prawda. Czasem bardziej oplaca mi sie kupić przez internet część z drugiego końca polski i doliczając kuriera to wraz bardziej sie opłaca

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

takie braty to niezłe ploty tylko rozsyłają....

Prawda jest taka że w zeszłym roku w Mrągowie na załadunek czekało po 10 ciężarówek  w kolejce a teraz kolejek nie ma. Zbyt jest slabszy bez dwóch zdań. 

Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Łolaboga jakie tu hojraki są aż strach na forum coś czytać nie ma mowy o pisaniu , aż tel trzymam na wyciągniętych rękach by nie dostać rykoszetem.

Ja już na kiju od sefii trzymam bo daje po ....🤣🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v