Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tigon napisał:

płacili i po 80 groszy i dało się żyć to i po złotówce da się wyżyć. 

Zadzwoń w pon do mleczarni i zapytaj czy prezes, wiceprezes, dyrektorzy, kierownicy i zastępcy i reszta góry, mają mniejsze propocjonalnie % (tak jak  % spadła cena mleka)  mają obniżone solidarnie zarobki miesięcznie od początku roku, obniżony dotychczasowy standard życia i odmówią sobie zaplanowanej np w czasie urlopu wycieczki do ciepłego kraju bunga bunga...

Edytowane przez Unexpected
  • Like 13
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Oj jeszcze trochę i mocno się zdziwią, jak nie będzie skąd mleka brać. Rozumiem, że spadek pogłowia rekompensuje wzrost wydajności, ale u mnie nie ma kto zostawać na wsi z młodych. Nie wiem jak u was, ale u nas we wsi nie ma nawet 1 młodego następcy. Oglądam sobie Sopot w telewizji i tak myślę, że mam takie przyziemne marzenie pojechać gdzieś na koncert, zobaczyć coś więcej niż krowie zadki 😉 przy krowach się nie da. I doskonale rozumiem młodych, że nie chca żyć w niewoli i to za parę groszy, bo jak ktoś się godzi na ciężką, niewdzięczną pracę, to powinien mieć uczciwe wynagrodzenie. I a propos cen w sklepach nabiał nie tanieje zawsze patrzę na ceny i ludzie wcale mniej nie kupują tylko ciągną pełne kosze. Ktoś na nas dobrze zarabia...

Edytowane przez Krowiarka
  • Like 11
Opublikowano
2 godziny temu, sisu napisał:

Chodząc do pracy kto zarabia mniej niz zarabiał rok czy dwa lata temu?

A czy tyle samo mu zostaje?

1 godzinę temu, Zibifarmer napisał:

Jak pracowałem kilka lat temu to minimalna krajowa była około 1300 do ręki. Ile jest aktualnie? Niedlugo ma być 4200 brutto. 

1.5 to było już nawet że 20lat tmeu za mleko. 

A ludzie dalej krowy doją, mało tego więcej za nie płacą 

Opublikowano
22 minuty temu, Krowiarka napisał:

Oj jeszcze trochę i mocno się zdziwią, jak nie będzie skąd mleka brać. Rozumiem, że spadek pogłowia rekompensuje wzrost wydajności, ale u mnie nie ma kto zostawać na wsi z młodych. Nie wiem jak u was, ale u nas we wsi nie ma nawet 1 młodego następcy. Oglądam sobie Sopot w telewizji i tak myślę, że mam takie przyziemne marzenie pojechać gdzieś na koncert, zobaczyć coś więcej niż krowie zadki 😉 przy krowach się nie da. I doskonale rozumiem młodych, że nie chca żyć w niewoli i to za parę groszy, bo jak ktoś się godzi na ciężką, niewdzięczną pracę, to powinien mieć uczciwe wynagrodzenie. I a propos cen w sklepach nabiał nie tanieje zawsze patrzę na ceny i ludzie wcale mniej nie kupują tylko ciągną pełne kosze. Ktoś na nas dobrze zarabia...

Ja mam inne zdanie bo robić by chcieli ale kurs geopolityczny w skali świata idzie w kierunku jak najmniejszego udziału potencjału ludzkiego w sektorze rolnictwa poprzez coraz to większą automatyzacje i tym podobne

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, konteno napisał:

co to za problem , da się to obejść , jak u niektórych są 2 gospodarstwa pod 1 adresem to i krowy można tak podzielić na 2 osoby i każda do różnych dostawców mogłaby oddawać 

W każdej umowie masz zakontraktowaną konkretną ilość dostarczanego mleka. Dzieląc nie wywiązujesz się z tego zapisu, chyba że jednocześnie zwiększysz ilość

Opublikowano
2 godziny temu, Krowiarka napisał:

Zaraz ci jakieś ,,specjalista'' napiszę że gdzieś tam można było kupić masło w promocji przez trzy dni  o złotówkę taniej i dobrze że mleko w skupie staniało o te 30-40%. Nie miałbym nic przeciwko obniżkom w skupie ale jakby adekwatnie taniały środki do produkcji i ogólne koszty życia. Śruta potaniała o kolejne 50 zł, szaleją z tymi obniżkami pomimo spadku cen komponentów o 50%. Rolnicy zawsze byli wyzyskiwani ale teraz to już jest jawne przegięcie bo śmieją nam się prosto w twarz. Jeszcze o ile np ,,zbożowcy'' mogą towar magazynować jak im się cena nie podoba tak ,,mleczarze'' nie mogą nic zrobić. 

• Like 4
Opublikowano
7 minut temu, Zenio23 napisał:

W każdej umowie masz zakontraktowaną konkretną ilość dostarczanego mleka. Dzieląc nie wywiązujesz się z tego zapisu, chyba że jednocześnie zwiększysz ilość

W spółdzielni w której byłem miałem zapis "Sprzedaż całkowitego wyprodukowanego mleka do spółdzielni" a u prywaciarza zapis w umowie kontraktacyjnej "Sprzedaż określonej ilości mleka" i tam wpisana ilość mleka w stosunku rocznym. Jedno i drugie da się obejść.

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Karol6130 napisał:

Przecież można z żoną czy tam Ojcem, synem oddawać do innych zakładów 

można znam przypadek, gdzie są dwa gospodarstwa pod jednym numerem domu. Żona osobno mąż osobno. Gdzie większa cena tam leci 3/4 mleka ze zbiornika gdzie mniej tam idzie 200 litrów, oby kary nie przywalili. Jak sie go pytają gdzie jest mleko, to odpowiada "krowy zasuszyłem, są wysokocielne" hehe

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PolandOnion napisał:

2150 zł brutto za tonę z dowozem, warto?

IMG_20230528_204447914.jpg

23% w granulacie  z agrocentrum taniej mam niż to, i skład troche lepszy,  więcej kredy niż soi 😜

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano
6 godzin temu, Krowiarka napisał:

Ktoś na nas dobrze zarabia...

przetwórcy i sieci handlowe , ile sama przerobiłaś ze swego mleka na przetwory mleczne ? 

7 godzin temu, Krowiarka napisał:

zawsze patrzę na ceny i ludzie wcale mniej nie kupują tylko ciągną pełne kosze.

też to zauważyłem , kupować im nie szkoduję ale najgorsze to marnotrawstwo żywności które wychodzi później 

7 godzin temu, Krowiarka napisał:

ale u mnie nie ma kto zostawać na wsi z młodych.

może za mało dzieci urodziłaś ? dziś żeby mieć pożytek i pomoc z dzieci zanim wyfruną  to trzeba ich co najmniej tyle co Kubala z Borowskich

3 godziny temu, Rolniik122 napisał:

W spółdzielni w której byłem miałem zapis "Sprzedaż całkowitego wyprodukowanego mleka do spółdzielni"

chcą siare i mleko z antybiotykiem na samochodzie i u siebie w zakładzie ? 

4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Zaraz ci jakieś ,,specjalista'' napiszę że gdzieś tam można było kupić masło w promocji przez trzy dni  o złotówkę taniej i dobrze że mleko w skupie staniało o te 30-40%.

u mnie to specjalistów znajdziesz co częściej na piwo promocji wypatrują niż na żywność , z tego co zauważyłem upodobania kulinarne i podejście  miastowych to dzisiejszych konsumentów nie obchodzi ani źródło ani droga żywności 

Opublikowano
3 minuty temu, konteno napisał:

przetwórcy i sieci handlowe , ile sama przerobiłaś ze swego mleka na przetwory mleczne ? 

też to zauważyłem , kupować im nie szkoduję ale najgorsze to marnotrawstwo żywności które wychodzi później 

może za mało dzieci urodziłaś ? dziś żeby mieć pożytek i pomoc z dzieci zanim wyfruną  to trzeba ich co najmniej tyle co Kubala z Borowskich

chcą siare i mleko z antybiotykiem na samochodzie i u siebie w zakładzie ? 

Nie wiem czy chcą czy nie. Tam takie przekręty szły, że dostawca oddający 100 litrów na odbiór miał większą cene niż ja który oddawałem ponad 3000 na odbiór, ale tak to jest jak miało się swoje 2 zdania do powiedzenia na zebraniach spółdzielni.

• Thanks 1
Opublikowano
Rolniik122 napisał:

23% w granulacie  z agrocentrum taniej mam niż to, i skład troche lepszy,  więcej kredy niż soi 😜

Właśnie mi zależy żeby była sypka a nie granulat, zobaczę co z ceną da się zrobić albo będę szukał innej.

alfa napisał:

Dużo rzepaku . Trochę za wysoka cena za ten produkt 

Okej, jak się ceny nie da "wynegocjować" to poszukam innej. 🙂

Opublikowano
Przed chwilą, PolandOnion napisał:

Właśnie mi zależy żeby była sypka a nie granulat, zobaczę co z ceną da się zrobić albo będę szukał innej.

Rozumiem. Sprawdź czy nie w podobnych pieniądzach coś swojego byś nie zrobił z takim samym poziomem białka. Produkty osobno kupić,  zamówić mobilny mieszalnik i dać gotową pasze na badania, metoda prób i błędów co do dokładnej ilości danego produktu. Przynajmniej będziesz wiedział co dokładnie masz w paszy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v