Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

To jest duża przepaść cenowa przy 10k to jest 7 tys to kupa forsy za tą samą robotę 

W Polmleku przy 6 tys litrów po ile mleko by teraz  wyszło?

Opublikowano
1 godzinę temu, Pablos_1970 napisał:

Na  miejscu  tych  co   oddają  do  małych  lokalnych  mleczarni   spierdzielałbym  do tych dużych  w dzisiejszej   rzeczywistości  małe  firmy  nie  mają  racji  bytu .

Tylko jak zostaną 3 duże molochy z monopolem na skup i wystarczająca ilością mleka .to wtedy jaka będzie cena?  

Opublikowano (edytowane)

A może wszyscy z małych spółdzielni i zakładów mleczarskich przejdziemy do molochów i zobaczymy co będzie a zapewniam że takich sporo jest chodzby na mojej wiosce 7 jest i łącznie około 7-8 tys litrów mleka , a gdzie z całego regionu. Jak słyszę jak ktoś mówi - że mały nie ma prawa bytu , to takiego bym za j..a powiesił🤬

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, adamowicz84 napisał:

Jak słyszę jak ktoś mówi - że mały nie ma prawa bytu , to takiego bym za j..a powiesił🤬

Mały ma jeszcze lepsze życie jak ten duży i więcej czasu wolnego i nie musi całą dobę jak nie w oborze to w polu. Wiadomo że maszyn takich nie ma. 

Edytowane przez Luki99
Opublikowano

A może te podmioty skupowe liczą że za obniżką cen mleka pojdzie jakaś pomoc finansowa dla nich?? Sami nie mieliby takiej siły przebicia. A podpiąć sie pod chłopów łatwiej i głośniej. Zmuszą ludzi do strajków jak ma to miejsce ze zbożem. Rząd żeby załagodzić sytuację wymyśli nie tylko dopłaty dla rolników ale i dla zakładów bo wykażą oni że mają problem ze zbytem towaru itp. Dostaną jakąś kasę na magazynowanie albo do eksportu i będą zadowoleni...

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Luki99 napisał:

Mały ma jeszcze lepsze życie jak ten duży i więcej czasu wolnego i nie musi całą dobę jak nie w oborze to w polu. Wiadomo że maszyn takich nie ma. 

Nie ubliżając dużym hodowca , po co zwiekaszliscie hodowlę a teraz mówicie że całą dobę w oborze i na polu. Sam mam hodowlę i pole i mi to narazie wystarcza żeby zapewnić byt rodzinie 4 osobowej 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, adamowicz84 napisał:

Jeśli ktoś jest z mlekovity niech poda cene za marzec, moja cena z miesiąca marca była na poziomie 2,17 zł i teraz za kwiecień 8 gr mniej na początku miesiąca plus 50 gr na końcu miesiąca , to wyjdzie ok 1,59zl brutto 

Jak na początku i na końcu?w sensie że 8groszy za Kwiecień i 50groszy za maj?

Opublikowano (edytowane)

Początkiem miesiąca kwietnia obniżka 8gr a na końcu miesiąca dodatkowo 50gr ma miesiąc kwiecień i maj ,  czyli na kwiecień obniżka 58gr . Nieźle zzdzierswo wstawił  bym cennik i ustawę  ale jak ktoś pisał żeby nie narażać zakładu nie zrobię tego. 

Opublikowano (edytowane)

Oj ... Chyba już coś takiego było kiedyś. Jeżeli podali obie obniżki w kwietniu jako cena majowa to co byś nie zrobił, to zrobili to legalnie 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PolandOnion napisał:

Czytałem to właśnie na FB że dostaliście dwie obniżki w jednym miesiącu, parodia. To chyba pierwszy raz ktoś takie coś odwalił.

A słyszałeś że" Polak zdolny do wszystkiego jest" co jak co ale mniej więcej wiesz jak wyplata będzie za dany miesiąc i planujesz a tu na koniec miesiąca taka niespodzianka. 

4 minuty temu, lusjan napisał:

Ale jak za mleko oddane w kwietniu to od iluśtam miesięcy chyba jest obowiązek informowania o zmianie ceny wcześniej.

Co mają do tego dostawcy Rad nadzorcza jest od tego i pewno liczyła się z takim odzewem , informacja o zmianie ceny zawsze jest ale nie tak że dostajesz info że za poprzedni miesiąc zmieniają cene,  zawsze na nadchodzący miesiąc.

29 minut temu, karol091193 napisał:

Oj ... Chyba już coś takiego było kiedyś. Jeżeli podali obie obniżki w kwietniu jako cena majowa to co byś nie zrobił, to zrobili to legalnie 

Jak by nie patrząc to legalnie 

Opublikowano
6 godzin temu, komizmo napisał:

Największe płaczki. Zbożaki. A w mojej okolicy żyją sobie najlepiej i się śmieją z frajerów z inwentarzem

To ktoś czy jest ,,płaczkiem" to raczej cechą osobowości a nie czym się w życiu zajmuje. Ludzie po prostu lubią narzekać i robić z siebie męczenników;P. Rolnicy to już w ogóle, czy to krowiarz, swiniarz, badylarz 90 procent narzekanie ma we krwi. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PolandOnion napisał:

Czytałem to właśnie na FB że dostaliście dwie obniżki w jednym miesiącu, parodia. To chyba pierwszy raz ktoś takie coś odwalił.

Jaka to mleczarnia tak odwaliła?

Opublikowano
4 godziny temu, massey235 napisał:

Tylko jak zostaną 3 duże molochy z monopolem na skup i wystarczająca ilością mleka .to wtedy jaka będzie cena?  

Monopol nie jest zły. Zobacz orlen. Niby ma nomopol a jake wysokie ceny trzyma...

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano

Jak  czytam  te  posty   to  mam    wrażenie  że    część piszących  utknęła w  poprzedniej  epoce  sam  oddawałem  mleko do  niedużej  mleczarni  która produkowała    praktycznie   jeden asortyment  ser czedar  ,  po  zmianach rynku była na zdechnięciu  ,  przed   połączeniem z  Mlekovitą    , było  dużo przeciwników  że   kupią  zamkną  a ludzi  zwolnią  akurat  stało  się  odwrotnie  ,  takie  są  prawa  ekonomii   SM  GOSTYŃ  jest trupem  jak nie   znajdzie jakiegoś  podmiotu który to kupi  i  zainwestuje  to   nie ma większych  szans    tym  bardziej  że  najwięksi   dostawcy   przechodzą  do innych  .   

Opublikowano
7 godzin temu, adamowicz84 napisał:

Jeśli ktoś jest z mlekovity niech poda cene za marzec, moja cena z miesiąca marca była na poziomie 2,17 zł i teraz za kwiecień 8 gr mniej na początku miesiąca plus 50 gr na końcu miesiąca , to wyjdzie ok 1,59zl brutto 

Za marzec było 2.52 brutto 12k tł 4.3 bi 3.4 ocena ryczałt, kwiecień podobnie maj -18gr

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Xawier napisał:

Za marzec było 2.52 brutto 12k tł 4.3 bi 3.4 ocena ryczałt, kwiecień podobnie maj -18gr

To nie cały 1zł różnicy teraz  😱

1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Kupi? Co masz na myśli? 

Kolega to chyba z tej firmy "sęp" która żeruje na problemach innych. 

Firma "sęp" ???

Opublikowano
45 minut temu, krzychu121 napisał:

@Xawier z tą lojalnosciowka cena ?

Co kumpel mi mówił to ta premia lojalnościowa nie jest w wypłacana w pieniądzach Tylko w towarze np nasiona kukurydzy można brać czy ten paliwo różne takie rzeczy do gospodarstwa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v