Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam dobrze rozwiazane gospodarstwi a zy wy latacie po oborze to jest kwestia zle zrobionego gospodarstwa .Ja dostane 600 zl za zboze i bede zadowolony ze ktos wziol a jak myslicie ze tylko wy pracujecie to wasza kwestia jak se poscielisz tak sie wyspisz

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano

No skoro masz dobrze rozwiązane gospodarstwo .w którym masz 2 ha pszenicy i dokladasz z etatu to nie ma więcej tematu .ty i za darmo oddasz to też będzie dobre rozwiązanie....

• Like 2
Opublikowano
pronto1984 napisał:

Tak wszyscy piszecie ze zwijacie intetrs wiec kupcie tone mocznika za ponad 2 tys i innych nawozow ,zasiejcie pszenice i sprzedajcie po 600 -700 zl to szybko wrocicie do dojenia za 1.28 gr i nie bedziecie narzekac i jeszcze powiecie ze to jednak lux cena .Ja produkuje towar czy kosztuje 5 (pięc),groszy za kilogramczy 600 zl za pszenice i to bardzo duzo produkuje !!! .Na protesty nie chodze ,nie psiocze i zawsze inwestuje z glowa bo zawsze moze przyjsc gorszy rok .A takie lata jak jest tanio tez sa potrzebne !!!

mocznik to po 3ys płaciłem .... nas to nic nie kosztuje wyprodukowanie paszy ? pamiętaj ze jak nie będzie chodowli to i po 500 za pszenicę nie będzie komu płacić.....

wszyscy na tym samym wózku jedziemy....

pronto1984 napisał:

Ja mam dobrze rozwiazane gospodarstwi a zy wy latacie po oborze to jest kwestia zle zrobionego gospodarstwa .Ja dostane 600 zl za zboze i bede zadowolony ze ktos wziol a jak myslicie ze tylko wy pracujecie to wasza kwestia jak se poscielisz tak sie wyspisz

weż sobie tą słomę tylko równo rozściel bo dzisiaj jakiś nie wyspany jesteś....

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, pronto1984 napisał:

Tak wszyscy piszecie ze zwijacie intetrs wiec kupcie tone mocznika za ponad 2 tys i innych nawozow ,zasiejcie pszenice i sprzedajcie po 600 -700 zl to szybko wrocicie do dojenia za 1.28 gr i nie bedziecie narzekac i jeszcze powiecie ze to jednak lux cena .Ja produkuje towar czy kosztuje 5 (pięc),groszy za kilogramczy 600 zl za pszenice i to bardzo duzo produkuje !!! .Na protesty nie chodze ,nie psiocze i zawsze inwestuje z glowa bo zawsze moze przyjsc gorszy rok .A takie lata jak jest tanio tez sa potrzebne !!!

Tak po 700-800zl u nas na składzie wisi przenica 1400, a jak bym chciał kupić od rolnika to pewnie powie że ok po 800zl ale plus dopłatę do zboża sobie doliczy .

Rację masz Sławek na tym samym wózku teraz jedziemy oni że zbożem a my z mlekiem , aby hodowcy trzody chlewnej obecnie mają złote ogony.

Opublikowano
29 minut temu, pronto1984 napisał:

Niema idealnego budynku i idealnego gospodarstwa pod hodowlę każdy system ma wady 🤔 dobra ziemię też idzie wyjałowić z składników przy dobrej lokalizacji gospodarstwa są zazwyczaj problemy z sąsiadami chcąc dobrze prowadzić stado trzeba cały czas pilnować stada i obserwować 

1 godzinę temu, pronto1984 napisał:

do dojenia za 1.28 gr i nie bedziecie narzekac i jeszcze powiecie ze to jednak lux cena .Ja

Za taką kasę to się robiło na początku pandemii czyli lata 2020 ale paliwo kosztowało średnio 4,40 brutto folia 340 zł  ciecie qq 1200 zl oleje i czesci pol ceny tego co dzis konkurencji z tania produkcja na ukrainie nie wytrzymamy 

Opublikowano

Tymczasem politycy zastanawiają się czy tydzień pracy ma mieć 4 dni czy dzień pracy 7 godzin. A społeczeństwo i tak nam nagada, że nas utrzymuje, czy mleczne, czy roślinne gospodarstwa. 

• Like 5
Opublikowano
51 minut temu, adamowicz84 napisał:

Do dostawców mleka do mlekovity , nasz największy producent mleka  (ok 50tys litrów dziennie) właśnie na 90 % przeszedł na dniach do was. 

Skąd przechodzi ? Bo ciężko zrozumieć czy przechodzi do mlekowity czy z mlekowity 

Opublikowano
50 minut temu, adamowicz84 napisał:

Tak po 700-800zl u nas na składzie wisi przenica 1400, a jak bym chciał kupić od rolnika to pewnie powie że ok po 800zl ale plus dopłatę do zboża sobie doliczy .

Rację masz Sławek na tym samym wózku teraz jedziemy oni że zbożem a my z mlekiem , aby hodowcy trzody chlewnej obecnie mają złote ogony.

Ale to są nieliczne jednostki. Można rzec,kto ma lochy ten ma co chce. Nie do składu ale tak jest. Jedna z mazowieckich mleczarni po połowie miesiaca przymierza się do ceny średniej 1zl

Opublikowano
19 minut temu, krzychu121 napisał:

Skąd przechodzi ? Bo ciężko zrozumieć czy przechodzi do mlekowity czy z mlekowity 

Rozumiem że z Gostynia do mlekovity 

Opublikowano
16 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał:

Ale to są nieliczne jednostki. Można rzec,kto ma lochy ten ma co chce. Nie do składu ale tak jest. Jedna z mazowieckich mleczarni po połowie miesiaca przymierza się do ceny średniej 1zl

Średnia cena 1zl , szok 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, dantur96 napisał:

Ludzie z Polmleku na bank po majówce będą wydzwaniać do mlekowity o przeniesienie 😃Sam z chęcią bym przeszedł od złodziei

Sam bym zmienił odbiorcę ale czy czasami inne zakłady nie obniża ceny w dobie kryzysu

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano
15 minut temu, adamowicz84 napisał:

Do mlekovity

Z gostynia?

1 minutę temu, dantur96 napisał:

Może i obniża ale między polmlekiem a mlekowita jest u Mnie 0.70 gr brutto różnicy praktycznie te same litry i parametry 

To w mlekpolu jeszcze z 15 groszy więcej 

• Thanks 1
Opublikowano

Tak 

Przed chwilą, krzychu121 napisał:

Z gostynia?

2 minuty temu, dantur96 napisał:

Może i obniża ale między polmlekiem a mlekowita jest u Mnie 0.70 gr brutto różnicy praktycznie te same litry i parametry 

Tak jak u mnie w obecnej sytuacji

Opublikowano

Jeśli ktoś jest z mlekovity niech poda cene za marzec, moja cena z miesiąca marca była na poziomie 2,17 zł i teraz za kwiecień 8 gr mniej na początku miesiąca plus 50 gr na końcu miesiąca , to wyjdzie ok 1,59zl brutto 

• Confused 1
Opublikowano

Na  miejscu  tych  co   oddają  do  małych  lokalnych  mleczarni   spierdzielałbym  do tych dużych  w dzisiejszej   rzeczywistości  małe  firmy  nie  mają  racji  bytu .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Bo jest firmą prywatną w której liczy się zysk dwóch współwłaścicieli. 

Gostyń musi na szybko wymyślić coś żeby ta cena poniżej 2zl nie spadła bo mleko szybko spierdzieli. A sępy wybiorą tych największych. 

Edytowane przez grzesiu
  • Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v