Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś pisal czy dopiero po wynikach reaguje na somaty. Jak mam średnia 80-120 to jak jedna czy dwie podniosą w ćwiartce som i skoczy średnia na 140-150 to tego ani na ćwiartce ani na filtrze nie zobaczysz.

Teraz sr podskoczyła do 180 bo dwie w jeden dzień  zapalenie złapały. Oczywiście przy takim skoku to ćwiartki napuchniete i zaraz idzie leczenie.

Opublikowano
12 minut temu, Zibifarmer napisał:

Od 40 dojnych? 

Widziałem też post, że po wycieleniu dają Ci po 23l. To jak nagle uzyskałeś 9000 wydajności bez zmian w żywieniu?

Żywienie lekko zmieniłem ale też sprzedałem część nas słabszych krów i kupiłem najlepsze jałówki i jeszcze swoich jałówek mi kilka doszło. 

Opublikowano
21 minut temu, grzesiu napisał:

W pewnym kobieta mówiła że na zebrania przychodzi tyko 15 osób a później pretensje kogo wybrali.  

Bo taka prawda jak spodkaniem lub zebranie wyborcze to nikt nie che być tylko ci sami i frekwencja nie za bogata 

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

otręby i owies reszta to zło 😱😁

Sławciu, może on ma racje? Jutro daje 2kg zboża, i coś witamin dosypie. A jak przez to żywienie mi pękną rury mleczne od wzrostu wydajnosci? :D

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, strsw33 napisał:

To przy 6 tys litrów wyjdzie 1,7 zł tak?

U mnie teraz wyjdzie jak walnęli 1.62 😭po weekendzie trzeba dzwonić do mlekowity kumpel te same litry praktycznie te same parametry wyjdzie mu po obniżce teraz 2.30 brutto. To on teraz ma Tyle po tych całych obniżkach co ja w Polmleku w szczycie ceny 😂

Edytowane przez dantur96
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

W mlekomie to doładowali 🙆‍♂️😘

W górę? 😃

1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Żywienie lekko zmieniłem ale też sprzedałem część nas słabszych krów i kupiłem najlepsze jałówki i jeszcze swoich jałówek mi kilka doszło. 

Dobra nie piernicz, każdy tu wie że zwykłym trollem jesteś. Takie bajki o cudownym podwojeniu rocznej wydajności w 2msc to możesz hodowcom świń czy drobiu wciskać a nie kolegom po fachu

Edytowane przez emtec123
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, emtec123 napisał:

W górę? 😃

Dobra nie piernicz, każdy tu wie że zwykłym trollem jesteś. Takie bajki o cudownym podwojeniu rocznej wydajności w 2msc to możesz hodowcom świń czy drobiu wciskać a nie kolegom po fachu

Skoro dla ciebie jest coś nie możliwe nie znaczy że dla każdego bo mi się udało i pewnie zazdrościsz. Kupowałem sztuki których matki miały 12000 wydajności i do tego swoje i wyszło 9000😉🤔

Edytowane przez Luki99
Opublikowano
6 godzin temu, Tigon napisał:

Pszenica też była po 1600 a jest po 800 a środki produkcji dalej wysokie w pizdu, wam chociaż zalew mleka nie grozi a ze mleczarnię wykorzystują sytuację to druga strona. 

I na krowach i na zbożu jest teraz klapa, problem przy krowach jest o tyle większy, że wymagają zwyczajnie znacznie więcej pracy. Krowiarz musi obrobic pole tak jak Ci co mają samo pole a do tego ma dziennie obowiązki przy krowach. Trochę lipa tak za darmo... 

• Like 4
Opublikowano
17 minut temu, emtec123 napisał:

W górę? 😃

Ta. 1.28 im wyjdzie teraz 

• Confused 1
Opublikowano
6 godzin temu, ThePerkins napisał:

Z otrębami to samo, droższe od pszenicy ... Sporawo za koncentrat, ja za protamilk 3050zł płace 

Jaki to protamilk i gdzie taka cena?

5 godzin temu, leszek1000 napisał:

W agroloku śrutę rzepakową  kupiłem po 1740zł. Tylko trzeba luzem brać i minimum 4 tony 

Jak to przywożą? Jak wysypują?

3 minuty temu, Bercik92 napisał:

A zbozowcy też nam życzą mleka po 1.8zl... 

To się niech zastanowią kto za jakiś czas te zboże od nich kupi

11 minut temu, Luki99 napisał:

Skoro dla ciebie jest coś nie możliwe nie znaczy że dla każdego bo mi się udało i pewnie zazdrościsz. Kupowałem sztuki których matki miały 12000 wydajności i do tego swoje i wyszło 9000😉🤔

Te wysokowydajne to jeszcze lepiej trzeba karmić jak te Twoje bo długo pociechy z nich nie Będziesz miał

• Like 2
Opublikowano
gregor1284 napisał:

17 minut temu, emtec123 napisał:

W górę? 😃

Ta. 1.28 im wyjdzie teraz 

znajomy miał te 1.46 za marzec i na kwiecień. U mnie trochę lepsze parametry i więcej litrów to miałem 1.57zl/l Teraz -18gr, to mi wyjdzie 1.39, a koledze wspomniane 1.28. Naprawdę chyba czas zwijać interes..

Opublikowano
37 minut temu, dantur96 napisał:

U mnie teraz wyjdzie jak walnęli 1.62 😭po weekendzie trzeba dzwonić do mlekowity kumpel te same litry praktycznie te same parametry wyjdzie mu po obniżce teraz 2.30 brutto. To on teraz ma Tyle po tych całych obniżkach co ja w Polmleku w szczycie ceny 😂

Nie ma po co jak narazie do mlekowity przyjęć nie ma, ja byłem słownie dogadany z przedstawicielem kazał złożyć wypowiedzenie a potem prezes wstrzymal przyjęcia i nic z tego 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, alfa napisał:

@robert1226 tak dla przypomnienia .  Tylko dzieje sie trochę szybciej 

Screenshot_20230430-173636_Chrome.jpg

Screenshot_20230430-173616_Chrome.jpg

Pewnie sobie to jebneli w głównych mleczarniach na ścianę jak mapę Prus i dziś się śmieją, że chłopek to łyknie każdy kit jak pelikan. Jeszcze nawet się narobić nie musieli bo defetyzm same roztropki zasiały. No to proszę voila. 😂 także nie wiem czym się chwalisz

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
7 minut temu, RolnikTivi napisał:

Nie ma po co jak narazie do mlekowity przyjęć nie ma, ja byłem słownie dogadany z przedstawicielem kazał złożyć wypowiedzenie a potem prezes wstrzymal przyjęcia i nic z tego 

Jedyna decyzja za którą pochwalę mlekowite. Tak samo powinien zrobić i Mlekpol. Po co przyjmować nowych dostawców i mieć problem co zrobić z produktami. Skupić się na tym co jest i szukać jakiś alternatyw. Jak idzie dużo towaru do jednego odbiorcy który nagle będzie chciał zbić cenę lub ktoś inny zaoferuje niższą cenę to robi się problem bo nie ma tego towaru gdzie upchnąć. I tak sieci grają tym molochom na nosie. Dlatego raz jest mlekowita, raz polmlek , później mlekpol itd. Jakby nie miały tyle towaru to mogli by się sami zwinąć i oddawać produkty gdzie indziej ale jak do tej pory było tylko aby więcej i więcej i oddawanie po kosztach produktów. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, RolnikTivi napisał:

To licho 

Edytowane przez dantur96
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v