Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
29 minut temu, vodz napisał:

I z karuzeli w sierpcu cuda wychodza, a co do antybiotyków na zasuszenie to nie raz już tak miałem ze po wycieleniu cwiartka się zresetowala i somatyke miała ok.

Co do piątnicy to oni mają taką cenę ze się z krowami nie muszą bujać, któras odwali maniane to do sprzedania a w jej miejsce nowa sztuka

A co za cuda ci wychodzą,  bo ja tych cudów nie ujrzałem jak robisz to mniej więcej można się spodziewać kiedy będzie wzrost , a kiedy spadek np.somatyki mi tam się zgadza. 

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Dlatego ze kazdy w duzym mieście i wszedzie wie i slyszal ze maja najlepsza jakosc mleka nie dodaja do produktow chemi itp i ludzie ktorych stac kupuja po wyzszej cenie ich produkty . Bo niestety ale nie ma co porownywac jakosci mleka surowego  na samochodzie w poatnicy do innych . No i właśnie nie jest duza i nie musi sie opierac na serach i proszku bo ma klientow na cala swoja galanterie 

Nie tylko w dużych miastach. U mnie i w okolicznych sklepach na wsi są produkty piątnicy a nie ma od mołochów.

Opublikowano

Były cuda w zeszłym roku w sierpniu bodajże, ale to nie tylko u mnie, z każdym którym rozmawiałem przyszło między 500 a 600 somatow, nawet u takich którzy nigdy takich wyników nie mieli potem we wrześniu pierwsze klasy brali juz pipeta i były wyniki juz dobre a potem już karuzela tez wporzadku. Jeden pan został "wygnieciony" z sierpca właśnie wynikami dwie próby z jednego basenu jedna dobra a druga zła ale ten pan za dużo skikal widocznie.

Opublikowano

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.Piatnica niejest niewiadomo czym różni ludzie tam doją i różnie tez jest ale najważniejsze ze prezes i reszta rządzą tak żeby i rolnik i zakład prosperował dobrze i nie robi inwestycji niewiadomo jakich kosztem rolników a kosztem zysków które wypracuje i chwała im za to i inne mleczarnie powinni brać przykład a nie chwalić się ze zawsze są zyski rekordowe .nie sztuka jest walnac po cenie i mieć zysk a sztuka jest sprzedać produkt tak by i rolnik miał dobra cenę i zakład zysk.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak z kierowcą rozmawiałem u nas to mowil ze za bakterie jak są większe niż zawsze to on zjebki pierwszy dostaje a somaty no to trzeba się pilnować a wiadomo jak wyniki co odbiór to szybciej się reaguje

Opublikowano
2 godziny temu, Grinch1 napisał:

W Sierpcu od dłuższego czasu próby są brane z węża i początkowo obawiałem się, że może być lipa ale nie, no wiadomo jak ja coś zawale to to zaraz wyjdzie w wynikach więc raczej mleczarnia tu nic nie kombinuje. Jak daje mleko do lab to zawsze kupuje sterylne pojemniki z apteki to nie wiem czy wzięliby ze słoika. Inną sprawą jest wynik badania na antybiotyk. W zeszłym roku miałem krowę na antybiotyku zasuszeniowym i to chyba najmocniejszym bo na Cepravinie. Tak wyszło, że krowa wcześniej się wycielila, kilkukrotnie dawałem mleko do zbadania i zawsze wychodził antybiotyk mimo, że okres karencji czy to przy wycieleniu w terminie czy przedwczesnym dawno minął. 

Poprostu za dużo mleka w mleczarni, w tym miesiącu u mnie 6 prób od krów które nie dostały antybiotyku na zasuszenie a antybiotyk w próbce w laboratorium niby był 

Opublikowano
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Wszystko się zgadza. Oprócz ceny produktów. Nie jest najwyższa. I z jakością też bym nie przesadzał. W mlekpolu tak samo pilnują a nawet lepiej bo wyniki co odbiór. 

Gwarantuje Ci że jeśli pojawi się podwyższoną somatyka odrazu po odbiorze przychodzi wynik i wezwanie do dostarczenia kolejnej próbki, nie ma tak że kontrol już była i sobie doje jak chce. Tak samo bakterie popsuje sie zbiornik czy terma zaraz SMS i jeszcze tel co się dzieje, nie na że się uda. To akurat boli bo później ciągnie się taki wynik za Tobą że 3 miechy a przy awarii żadna w tym Twoja wina. Więc niby 4 wyniki a kontrol masz cały miesiac.

Opublikowano

Kazdy mysli ze w piatnicy jak wszędzie ale troche inne te jak wszedzie jest . Nieraz sie widzialo w mlekpolu czy mlekovicie obory kilka lat nie myte i malowane w piatnicy nie przejdzie za cielaczki na sznurku tez sie burza w innych nikt sie tym nie interesuje.  Przyjezdzaja samochody pelne z mlekiem nie wirowanym i somatyka ok 150 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, konradek88 napisał:

Prezes mlekpolu ma krowy mleczne i sam też przy tym robi nie wysługując się tylko pracownikami więc będąc u źródła a nie tylko u koryta, także wydaje mi się że będzie starał się trzymać cenęw miarę możliwości rynkowych 

😆

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Jak z kierowcą rozmawiałem u nas to mowil ze za bakterie jak są większe niż zawsze to on zjebki pierwszy dostaje a somaty no to trzeba się pilnować a wiadomo jak wyniki co odbiór to szybciej się reaguje

Dopiero reagujesz po wynikach , ja to reaguje natychmiast jak jest ćwiartka powiększona czy twarda,  alb coś na filtrze widać jakieś farfocle nie czekam aż wyniki przyjdą  .

Opublikowano

Jak masz farfocle na filtrze, albo zapcha się filtr to masz średnia z stada wychodzi od miliona w górę a nie od pojedynczej sztuki. Tak mówić to można jak doiło się konwą i wlewając mleko do zbiornika od razu było na filtrze widać fluki. Jak mleko było dobre, to leciało jak woda przez filtr, a jak coś nie tak to się powoli sączyło- albo i nie 🫣

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Jak masz farfocle na filtrze, albo zapcha się filtr to masz średnia z stada wychodzi od miliona w górę a nie od pojedynczej sztuki. Tak mówić to można jak doiło się konwą i wlewając mleko do zbiornika od razu było na filtrze widać fluki. Jak mleko było dobre, to leciało jak woda przez filtr, a jak coś nie tak to się powoli sączyło- albo i nie 🫣

Tylko przeczytaj jeszcze raz co napisał ChiquitaB i co ja na to odpowiedziałem.

A jak co mam na filtrze to przy następnym udoju już jest typowanie i sprawdzanie winowajczyni.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Dopiero reagujesz po wynikach , ja to reaguje natychmiast jak jest ćwiartka powiększona czy twarda,  alb coś na filtrze widać jakieś farfocle nie czekam aż wyniki przyjdą  .

Jak ćwiartka powiększona to pół biedy gorzej jak nie wiadomo którą lub wszystkie. Tak miałem w grudniu czego nigdy nie było przyszedł wynik 700 myślałem że pomyłka, zbadałem podwyższoną miały wiekszosc, podejrzewam rzepak od naszych sasiadow dałem na mykotoksyny i przeszło ale dopiero drugi miesiąc mam w premium bo jeszcze następny wynik był 500.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Ponawiam pytanie do właścicieli wielkiej dwójcy. Czy po wojnie ukraińskiej planujecie tam rozwijać biznes mleczarski? Zakłady przetwórstwa, magazyny, skup od rolników ukraińskich.

Zasadnicza kwestia to to, że tam się szoszonom nie chce za***rdalać przy krowach. To nie takie głupki jak my

Kolejna kwestia, że coś się pogorszyło w stosunkach dwustronnych ostatnio 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v