Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
53 minuty temu, czareczek85 napisał:

Z Piątnicy też chyba kilku odeszło do Giżycka

Wczoraj był chłopak z okolic makowa atest opryskiwacza robić to mówił że jego brat odszedł z Piątnicy do Giżycka pytam czemu teraz to lipa w Giżycku a on ale płaciło ponad 3.20 ja mówię Piątnica stabilna i najlepsza a on tak ale z ich wymaganiami to wiesz ja mówię błąd robi brat no ale cóż jego decyzja... 

• Like 1
Opublikowano
grzesiu napisał:

5 godzin temu, MlekpolLover napisał:

Sporo było takich namawiających. Ludzie się wyrolowali na tym Giżycku. Byli radni namawiali na to Giżycko jakby to nie wiadomo co było. Ale jak słyszę ten wybór zaraz mocniej zaboli. Oj bardzo mocno. 

Mlekpol Mlekovita Piątnica czy Sierpc to mają czym pohandlować. A Giżycko czym ... jak najtańszym serem ? 

Pamiętam te gadki żeby tam iść. Że tyle mleka będą przerabiać ... i się kłóci ze mną taki jeden, że będzie tam to i tamto. Mój znajomy od rynku mleka jedno mi powiedział: idź do Spomleku, albo Piątnicy ale nigdy nie współpracuj z Giżyckiem bo to firma co nie ma ani jednego rynkowego produktu. No i fakt. Nie ma

Dokładnie jak piszesz. Dodatkowo brak zdywersyfikowanej produkcji, choć jednej marki, handlu krajowego. Zakład oparty o produkcję serów na eksport i hadel przerzutem. To i tak dziwne ze dziś płacą jeszcze taka cene chyba jest tak jak ich prezes mówi że mieli spore zapasy gotówki. 

Panowie jak sie zmienia podmiot to trzeba patrzeć trochę głębiej niż tylko na cenę. 

Dzis gdyby nie te wielkie proszkownie to przerzut poniżej złotówki. 

Ja mogłem iść i do Piątnicy i do Giżycka. Giżycko rozważałem tylko do momentu jak wszedłem na ich stronę internetową zobaczyć jakie produkty robią 😛

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Nie ma co wieszać tak psów na Giżycku, bo nadal płacą lepiej niż 90 % innych podmiotów. Tyle że jak przychodzi jakiś kryzys to robi się u nich problem. W tamtym roku wszyscy do nich chcieli bo właśnie odjechali z cena na początku roku i musieli mieć naprawdę dużo zapasu kasy skoro jeszcze teraz płacą nie tak tragicznie. Podejrzewam że jakby tak całość chcieli wypłacić do końca tamtego roku to cene by mieli przez ostatnie miesiące 3,6-3,8 zł. Coś jak Rospuda. Tyle że w Rospudzie jak jeb.elo to szkoda pisać a Giżycko powoli opuszcza. 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, szymek napisał:

na fb piszą że Gostyń -50gr

I co to wina prezesa? Sieci go cisną w dół a na półce nadrozsze są produkty z Gostynia. I teraz sytuacja jest mega niebezpieczna bo ludzie wybierają tańsze czyli tych się mniej sprzedaje więcej się terminuje co sieć chce od producenta o wyrównanie, cisną producenta o obniżki a mniej kupują bo się mniej sprzedaje i pętla na szyi się zaciska.

Opublikowano
grzesiu napisał:

23 minuty temu, szymek napisał:

na fb piszą że Gostyń -50gr

I co to wina prezesa? Sieci go cisną w dół a na półce nadrozsze są produkty z Gostynia. I teraz sytuacja jest mega niebezpieczna bo ludzie wybierają tańsze czyli tych się mniej sprzedaje więcej się terminuje co sieć chce od producenta o wyrównanie, cisną producenta o obniżki a mniej kupują bo się mniej sprzedaje i pętla na szyi się zaciska.

większość co tu pisze na forum to nie ma pojęcia jak to wszystko działa czyli zakłady sprzedaż i spółdzielnie....

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

większość co tu pisze na forum to nie ma pojęcia jak to wszystko działa czyli zakłady sprzedaż i spółdzielnie....

Ty pojęcia też nie masz, więc lepiej siedź w oborze i nie pchaj się z doradztwem. 

• Like 3
Opublikowano
14 minut temu, szymek napisał:

ja nie pisze że to wina prezesa tylko podaje informacje. po drugi ja oddaje do mlekovity a tu nasz oddział nic nie mówi o obniżkach

To się dowiesz ostatniego dnia miesiąca ale -15gr masz jak w banku.  

Opublikowano
Zibifarmer napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał:

Ty pojęcia też nie masz, więc lepiej siedź w oborze i nie pchaj się z doradztwem. 

🤣🤣🤣 znasz mnie 🤔😁

Opublikowano

Rząd walczy z inflacją przez sieci taki mamy morał całej tej opowieści. Teraz tylko pytanie jakie profity im obiecali lub ile kontroli mniej. Chcesz to produkuj na naszych warunkach i po naszej cenie. 

Kupią prywaciarze przerzut chudego za 65gr (taka jest obecnie cena) i z 6-7 litrów zrobią 1 kg np. twarogu. Z kosztami im wyjdzie max 8zł/kg czyli 4 zł taniej niż sieci teraz kupują i myślicie że nie będą się wciskać gdzie tylko się da?

Ciekawe czy firmy paszowe i około rolnicze też zawalczą o zniżki cen tj. naszych kosztów.

Opublikowano
23 minuty temu, Dream1990 napisał:

Rząd walczy z inflacją przez sieci taki mamy morał całej tej opowieści. Teraz tylko pytanie jakie profity im obiecali lub ile kontroli mniej. Chcesz to produkuj na naszych warunkach i po naszej cenie. 

Kupią prywaciarze przerzut chudego za 65gr (taka jest obecnie cena) i z 6-7 litrów zrobią 1 kg np. twarogu. Z kosztami im wyjdzie max 8zł/kg czyli 4 zł taniej niż sieci teraz kupują i myślicie że nie będą się wciskać gdzie tylko się da?

Ciekawe czy firmy paszowe i około rolnicze też zawalczą o zniżki cen tj. naszych kosztów.

Ja tam się nie znam ,ale spróbuj z 6, 7 litrów mleka zrobić kilogram twarogu .

Opublikowano
18 minut temu, kizak napisał:

Ja tam się nie znam ,ale spróbuj z 6, 7 litrów mleka zrobić kilogram twarogu .

Przy produkcji przemysłowej poniżej 6 L.

Przybliżony przelicznik to 1 kilogram sera z 10 litrów mleka. W przypadku serów prasowanych, półtwardych i twardych, dojrzewających - z 10 litrów mleka można uzyskać około kilogram sera. W przypadku serów miękkich, twarogowych, krótko-dojrzewających lub takich, które w ogóle nie dojrzewają - z 10 litrów mleka można uzyskać 1,5 kg, a nawet 2 kg sera.

źródło: serowar.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v