Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
45 minut temu, Proxima84 napisał:

Tylko że te droższe nasienie niekoniecznie jest lepsze. Jak za dużo w genetykę zajść to potem krowy na wkładki trzeba ustawiać i zastrzyki bo wogóle cyklu nie mają. 

Tu nie chodzi o markę ani technologię samochodu wybitnie wyczynowego tylko o umiejętność jego opanowania. Sam nie jestem najlepszym kierowcą ,ale im  szybciej to zrozumiemy tym lepiej dla nas.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Kiedyś nie było opon zimowych samochody miały na tył napęd bez absu i różnych wspomagan i jakoś ludzie jeździli..😏

4.42tł 3.56bi ilość 15-25tys 2.44brutto mlekpol 🙃

To nie  są moje wymarzone czasy , ale jak już przyszło w nich żyć to do kiedy da się to trzeba się przystosowywać.   Ps. W czasach gdy nie było opon zimowych   spora część  ludzi z tego forum pytała by się ile wioska kosztuje prz teraźniejszej produkcji , a teraz hektar to niezły wydatek przy cenie 2.44 za litr

Edytowane przez AGROTOM
  • Like 2
Opublikowano
32 minuty temu, Bercik92 napisał:

W shiuzu był 2 lub 3 dniowy 

Wiadomo ile można się na takim kursie nauczyć. 2 lata temu zapisałem się na tygodniowy, ale z przyczyn niezależnych ode mnie musiałem zrezygnować. I tak od tych dwóch lat nie mogę się zebrać, żeby to zrobić. Zawsze coś nie pasuje, bo ten kurs miał być wyjazdowy, a na krótszy nie chcę iść

Kiedyś takie kursy były szesciotygodniowe

Opublikowano

Brat robił na początku 2020r. Z początku słabo mu szło i nie mógł zacielić ale z czasem nabrał wprawy. I teraz jest wygoda bo jedna osoba sama zacieli a kiedyś jak do byka się prowadziło to trzeba było iść we dwójkę i to albo krowa była dzika albo byk był ciapą....🫣😏

• Like 1
Opublikowano
ThePerkins napisał:

Zapisałem się, w styczniu będzie. Zobaczymy czy będzie ze mnie insyminator xD 

do kogo sie zapisałeś? ja robiłem w konradzie ale napewno warto się przylożyć i zrobić kurs..

Qwazi napisał:

Po samym kursie wątpię, ale życzę jak najlepiej. Jednodniowy?

kurs u mnie trwał tydzień i nie wiem czy bez kursu bym się odważył...

Proxima84 napisał:

Przy 20-40 sztukach nie warto robić kursu. 

z takim podejściem to nie warto nic robić.... połoźyć się i narzekać robiłem mając 20+ krów...

• Like 1
Opublikowano

Ja sam próbuje się uczyć na krowach do odstrzału. Czasem idzie elegancko, znajdę szyjkę macicy i przecisnę kateter a czasem można powiedzieć że sam wpada. A czasem szyjkę ciężko wymacać albo ciężko przejść przez trzon macicy a czasem trafić trudno. Nie jest to takie łatwe. Na kurs nie ma czasu po nie ma komu bydła w opiece zostawić. Większe okienko w sezonie wypaśnym ale znowu innej roboty zawalenie. Ponoć teraz to taki kurs to d*pa. Uczą na manekinie krowy, który nie wierzga, nie rusza się. Nie ma już zajęć w ubojni, rzeźni. A krowy są różne, każda inna jeśli chodzi o wielkość, kształt układu rozrodczego. No i te grzebanie w d*pie niekoniecznie każdemu się spodoba.

• Like 4
Opublikowano
43 minuty temu, slawek74 napisał:

kurs u mnie trwał tydzień i nie wiem czy bez kursu bym się odważył...

A u mnie nie trwał wcale

13 minut temu, Troker1979 napisał:

Ja sam próbuje się uczyć na krowach do odstrzału. Czasem idzie elegancko, znajdę szyjkę macicy i przecisnę kateter a czasem można powiedzieć że sam wpada. A czasem szyjkę ciężko wymacać albo ciężko przejść przez trzon macicy a czasem trafić trudno. Nie jest to takie łatwe. Na kurs nie ma czasu po nie ma komu bydła w opiece zostawić. Większe okienko w sezonie wypaśnym ale znowu innej roboty zawalenie. Ponoć teraz to taki kurs to d*pa. Uczą na manekinie krowy, który nie wierzga, nie rusza się. Nie ma już zajęć w ubojni, rzeźni. A krowy są różne, każda inna jeśli chodzi o wielkość, kształt układu rozrodczego. No i te grzebanie w d*pie niekoniecznie każdemu się spodoba.

Pogadaj z jakim starym inseminatorem, to Ci pokaże parę tricków. Między innymi na to, żeby się krowa nie wierciła😉. Najlepiej żeby to był taki, co już kończy swoją działalność. Na pewno to pomoże w nauce😉. Powodzenia 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

A u mnie nie trwał wcale

Pogadaj z jakim starym inseminatorem, to Ci pokaże parę tricków. Między innymi na to, żeby się krowa nie wierciła😉. Najlepiej żeby to był taki, co już kończy swoją działalność. Na pewno to pomoże w nauce😉. Powodzenia 

No też uważam ze ten cały kurs to przerost formy nad treścią lepiej pogadać z kimś kto to robi I się na tym zna niech pokaże wytłumaczy co i jak lepszy będzie z tego pożytek niż ten kurs na odpieprz. 

• Like 1
Opublikowano

Ja byłem na tygodniowym,  ćwiczyliśmy na ubojni :d jak ktoś przeszedł kateterem szyjkę sztuki która nie jest w ruji to jak ma ruje tym bardziej sobie poradzi. No chyba że jest szyjka przyrośnięta do boku gdzieś czy coś i nie da się dobrze złapać. Teraz wet mi zaciela. I też jest dobrze :D nie wiem czy taniej czy drożej,  na pewno wygodniej 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

4 godziny temu, slawek74 napisał:

do kogo sie zapisałeś? ja robiłem w konradzie ale napewno warto się przylożyć i zrobić kurs..

mchirz bo mam kontener i biorę od nich słomki.

U mnie póki robił stary inseminator było wszystko okej, miał wypadek a wiek już leciwy to i zdrowie słabe i nie robi.. Od tej pory skuteczność, nie będę już mówił ...

Też wolałbym więcej zapłacić a niech to łapie w końcu ale co z tego że płacę xD, więc trzeba będzie spróbować trudno, stado małe ciągnąć długo tego też nie mam zamiaru ale jeszcze trzeba więc i zacielenia muszą być ...

Z tego co mówili mi przez tel to jedziemy na jakąś oborę to handlarze zwożą i uczymy się tam ...

Edytowane przez ThePerkins
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v