Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam oddzielny licznik na oborę vatowiec i już kilka miesięcy przychodzą mi rachunki ok 1400-1500 zł bo co miesiąc chodzi spisuje licznik i faktura jest . I co najlepsze z tego za każdym razem mam że jest nadpłata i do zapłaty mam ok 1000 zł . Cena czy to szczytowa czy poza szczytowa wynosiła 79 gr . A trzy tygodnie temu zmieniali mi licznik na nowy to od tego momentu cena po 69 gr . 

Fakt na wiosnę chodziłem do elektrowni nową umowę podpisać to mieli promocje że można było podpisać stałą cenę na dwa lata . Czy to się utrzyma trudno powiedzieć . W okolicy słychać że ludzie muszą dużo dopłacać do rachunków 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Znajomy się chwalił że dostał kolejne wyrównanie w tym roku. Znowu 50% do góry. Ja jeszcze nie dostałem 

dłużej żyjesz w spokoju 🤦 ale to już niedługo...na dublet chyba ....noby kw mocno nie podrożało ale za przesył to już....🙆‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Skąd ty to wszystko wiesz o hodowli skoro nie masz jej od dłuższego czasu? Zostaw wypowiadanie się w tym temacie hodowca 

I'm watching you 🧐

1 godzinę temu, radekz200 napisał:

przyszedł ci rachunek za prąd? 

Nie. 

Lepiej niech nie przychodzi 😉

Opublikowano

Nie wiem nie znam się ale uważam że debile z państwa zamiast pchać po 3 mld na propagandę TVP to tylko za jeden rok za tą kasę by wybudowali farme foto która by miała 900 ha i zasilala by 450 tys gospodarstw domowych . Może źle mówię może nie da się ale uważam że lepsze by to było 

Opublikowano

E tam nie oplaco się lepiej dać do TVP na jakąś propagandę 😆 jeszcze ze 3 lata temu miesięcznie płaciliśmy za prąd jakieś 500zl a dzisiaj  już prawie 2 tyś. Zużycie około 17tys kv taryfa g12w

Opublikowano
7 godzin temu, alfa napisał:

Nie wiem nie znam się ale uważam że debile z państwa zamiast pchać po 3 mld na propagandę TVP to tylko za jeden rok za tą kasę by wybudowali farme foto która by miała 900 ha i zasilala by 450 tys gospodarstw domowych . Może źle mówię może nie da się ale uważam że lepsze by to było 

Fotowoltaika to jest najgorsze badziewie jakie może być. Między innymi dlatego jest coraz droższy prąd bo tego gówna coraz więcej 

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano
43 minuty temu, krzychu121 napisał:

Fotowoltaika to jest najgorsze badziewie jakie może być. Między innymi dlatego jest coraz droższy prąd bo tego gówna coraz więcej 

Kto Ci zabrania zakładać? 

Ja mam i wcale tak nie uważam. Tylko ja za prąd płaciłem kosmiczne pieniądze i sytuacja mnie zmusiła bo oborę mam na innej działce no dom mam oddzielny licznik i zrobili mi prąd przemysłowy. W tym roku w maju rachunki przychodziły już po 7 tyś w sierpniu założyliśmy i rachunek zmniejszył się do 3 tys za ten sam okres. Więc nie wiem dlaczego to jest coś złego? I mnie się spłaca. Oczywiście po roku całym będę wiedział czy jest źle czy dobrze wiem że na wiosnę muszę około 5-6 paneli dołożyć żeby pracowała na full na tym falowniku. 

Nie mówię że foto jest super bo ja mam tylko dlatego że też tak myślałem jak Ty ale niestety sytuacja zmusiła mnie żeby założyć i pewnie zmusi jeszcze wielu z was. 

Opublikowano

Już pomijam ten fakt. Panele np w gospodarstwie produkują najwięcej prądu wtedy gdy go najmniej potrzeba. Więc jak się w danej chwili nie wykorzysta tego prądu to idzie do sieci a tak naprawdę idzie w ziemię na zmarnowanie bo elektrownia zaspokaja wszystkie potrzeby energetyczne. A gdy ten prąd jest potrzebny np zima lub w przypadku pompy ciepła w nocy to uzytkownik może sobie ten prąd odebrać z sieci. Tak przynajmniej o funkcjonuję na starych zasadach. Więc gdzie tu ekologia skoro elektrownia musi cały czas chodzić na określonych obrotach żeby zaspokoić zapotrzebowanie wszystkch. A nie da się jej w ciągu kilku godzin ,,przykrecic'' a potem ,,rozkręcić '' żeby więcej produkowała. To proces kilkudniowy. Wtedy elektronowa produkuję prądu cały czas tyle samo ale odbiorców którzy za niego płacą jest coraz mniej bo coraz więcej osób zakłada panele i nie chce płacić elektrowni.  Więc jak odbiorców coraz mniej a kwota do zapłaty to sama to automatycznie rachunki w górę itd. Panele to są tylko do zarabiania pieniędzy dla lobby które za tym stoi. Jak ktoś chce panele to niech zakłada. To co zużyje ma za darmo ale to co bierze z sieci to niech płaci jak reszta. Dlaczego ma mieć za darmo bo wcześniej wyprodukował prąd który poszedł w ziemię i nikt z niego nie skorzystał. 

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, krzychu121 napisał:

Najwięcej do powiedzenia mają ci co nie mają. 

Łeksperci całą gębą. 🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, robertrolnik27 napisał:

Kto Ci zabrania zakładać? 

Ja mam i wcale tak nie uważam. Tylko ja za prąd płaciłem kosmiczne pieniądze i sytuacja mnie zmusiła bo oborę mam na innej działce no dom mam oddzielny licznik i zrobili mi prąd przemysłowy. W tym roku w maju rachunki przychodziły już po 7 tyś w sierpniu założyliśmy i rachunek zmniejszył się do 3 tys za ten sam okres. Więc nie wiem dlaczego to jest coś złego? I mnie się spłaca. Oczywiście po roku całym będę wiedział czy jest źle czy dobrze wiem że na wiosnę muszę około 5-6 paneli dołożyć żeby pracowała na full na tym falowniku. 

Nie mówię że foto jest super bo ja mam tylko dlatego że też tak myślałem jak Ty ale niestety sytuacja zmusiła mnie żeby założyć i pewnie zmusi jeszcze wielu z was. 

Przeczytaj to co wyżej. Są chore zasady obciążające innych zwykłych konsumentów. Jakby tak było jak napisałem . Że to co wyprodukujesz i masz na użytek dla siebie a za resztę która ci potrzebna normalnie płacisz to nikt by tego nie zakładal.

Przed chwilą, PRIMO napisał:

Najwięcej do powiedzenia mają ci co nie mają. 

Łeksperci całą gębą. 🤦‍♂️

Przeczytaj to co napisałem. Jakbyś nie mógł za darmo lub za grosze odebrać tego prądu co wyprodukowales i poszedł w ziemię to założyłbys panele? 

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Przeczytaj to co napisałem. Jakbyś nie mógł za darmo lub za grosze odebrać tego prądu co wyprodukowales i poszedł w ziemię to założyłbys panele? 

Masz PV czy tylko pier🤬 farmazony przeczytane u tych ynternetowych łekspertów którzy założyli ledwo parę dni wcześniej i już wszystko wiedzą. 

Mam już ponad 3 lata i jestembardzo  zadowolony bo nie płacę chorendalnych rachunków. 😛

Opublikowano

W wielu kwestiach masz rację. Tylko nie jest to tak że ja patrzę w Twoje portfel tylko w swój i liczę kasę w swoim a że ktoś cierpi z powodu mojej fotowoltaiki to już mnie malo interesuje. 😁

Kiedyś były lepsze warunki na fotowoltaike teraz jeśli ja biorę z sieci bo mi brakło to muszę kupić dwa razy drożej niż sprzedałem niestety dlatego muszę wyprodukować więcej niż potrzebuje i to jest chore krzywdzące no i akurat z tego wszyscy inni powinni korzystać a wiemy kto korzysta...

Tak czy siak odnawialne źródła energii to przyszłość która nas czeka i tego chyba nie unikniemy. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Krzychu ma absolutnie rację. Mam foto na korzystnych zasadach. Dla pojedynczego użytkownika to ma sens i się opłaca. Ale jak patrzymy szerzej. Na całą sieć, infrastrukturę. To trzeba się zgodzić że jest to w cholerę niestabilne źródło i mocno obciążające sieć. I wymaga wsparcia innych źródeł. A tak na marginesie to my indywidualni przeprowadziliśmy w kraju transformację energetyczna. Ja jebie. Nie panstwo które ma takie zasoby i przymus z unii żeby to robić. A tak się chwala

Edytowane przez kampl
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, krzychu121 napisał:

Już pomijam ten fakt. Panele np w gospodarstwie produkują najwięcej prądu wtedy gdy go najmniej potrzeba. Więc jak się w danej chwili nie wykorzysta tego prądu to idzie do sieci a tak naprawdę idzie w ziemię na zmarnowanie bo elektrownia zaspokaja wszystkie potrzeby energetyczne. A gdy ten prąd jest potrzebny np zima lub w przypadku pompy ciepła w nocy to uzytkownik może sobie ten prąd odebrać z sieci. Tak przynajmniej o funkcjonuję na starych zasadach. Więc gdzie tu ekologia skoro elektrownia musi cały czas chodzić na określonych obrotach żeby zaspokoić zapotrzebowanie wszystkch. A nie da się jej w ciągu kilku godzin ,,przykrecic'' a potem ,,rozkręcić '' żeby więcej produkowała. To proces kilkudniowy. Wtedy elektronowa produkuję prądu cały czas tyle samo ale odbiorców którzy za niego płacą jest coraz mniej bo coraz więcej osób zakłada panele i nie chce płacić elektrowni.  Więc jak odbiorców coraz mniej a kwota do zapłaty to sama to automatycznie rachunki w górę itd. Panele to są tylko do zarabiania pieniędzy dla lobby które za tym stoi. Jak ktoś chce panele to niech zakłada. To co zużyje ma za darmo ale to co bierze z sieci to niech płaci jak reszta. Dlaczego ma mieć za darmo bo wcześniej wyprodukował prąd który poszedł w ziemię i nikt z niego nie skorzystał. 

Da się elektrownie przykrecić i rozkręcić, robią to elektrownie gazowe. Z resztą się zgadzam. Całe społeczeństwo składa się na to żeby na starych zasadach mieli darmowy prąd gdy jest najdroższy a produkują sobie latem gdy jest najmniej potrzebny

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
20 minut temu, PRIMO napisał:

Masz PV czy tylko pier🤬 farmazony przeczytane u tych ynternetowych łekspertów którzy założyli ledwo parę dni wcześniej i już wszystko wiedzą. 

Mam już ponad 3 lata i jestembardzo  zadowolony bo nie płacę chorendalnych rachunków. 😛

Jak ty funkcjonujesz w tym świecie jak nie rozumiesz zadawanych pytań. Ja nie pisze że założenie paneli się nie opłaca przy tych chorych zasadach. Zadałem ci pytanie czy założyłbys panele gdyby prąd z nich miałbyś na zużycie dla siebie a za resztę pobraną z sieci płaciłbys normalne jak inni. Czyli jak prąd z paneli byłby potrzebny ci żeby zapalić w dzień żarówki czy włączyć np jaka gniotownik. A w przypadku dojarki czy mając pompę ciepła która najwięcej prądu potrzebuje w nocy to za ten prąd płaciłbys normalnie. Założyłbys te panele wtedy?

22 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

W wielu kwestiach masz rację. Tylko nie jest to tak że ja patrzę w Twoje portfel tylko w swój i liczę kasę w swoim a że ktoś cierpi z powodu mojej fotowoltaiki to już mnie malo interesuje. 😁

Kiedyś były lepsze warunki na fotowoltaike teraz jeśli ja biorę z sieci bo mi brakło to muszę kupić dwa razy drożej niż sprzedałem niestety dlatego muszę wyprodukować więcej niż potrzebuje i to jest chore krzywdzące no i akurat z tego wszyscy inni powinni korzystać a wiemy kto korzysta...

Tak czy siak odnawialne źródła energii to przyszłość która nas czeka i tego chyba nie unikniemy. 

Chociaż ty rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. Dlatego panele nie są eko bo dużo prądu się marnuje z nich a elektrownie tak czy siak muszą działać na max. Podjerzewam że jakby nie płacili za prąd z paneli i za ten który byłby w gospodarstwie potrzebny trzeba by było normalnie zaplacic to nie zalozylbys tych paneli, bo to poprostu byloby nie oplacalne. No ale stoi za tym lobby i mamy co mamy 

24 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Da się elektrownie przykrecić i rozkręcić, robią to elektrownie gazowe. Z resztą się zgadzam. Całe społeczeństwo składa się na to żeby na starych zasadach mieli darmowy prąd gdy jest najdroższy a produkują sobie latem gdy jest najmniej potrzebny

Gazowe tak. Ale Polska bazuje na węglu i tych elektrowni już się tak nie da szybko przykręcać i rozkręcać 

Opublikowano
9 minut temu, krzychu121 napisał:

Jak ty funkcjonujesz w tym świecie jak nie rozumiesz zadawanych pytań. Ja nie pisze że założenie paneli się nie opłaca przy tych chorych zasadach. Zadałem ci pytanie czy założyłbys panele gdyby prąd z nich miałbyś na zużycie dla siebie a za resztę pobraną z sieci płaciłbys normalne jak inni. Czyli jak prąd z paneli byłby potrzebny ci żeby zapalić w dzień żarówki czy włączyć np jaka gniotownik. A w przypadku dojarki czy mając pompę ciepła która najwięcej prądu potrzebuje w nocy to za ten prąd płaciłbys normalnie. Założyłbys te panele wtedy?

Chociaż ty rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. Dlatego panele nie są eko bo dużo prądu się marnuje z nich a elektrownie tak czy siak muszą działać na max. Podjerzewam że jakby nie płacili za prąd z paneli i za ten który byłby w gospodarstwie potrzebny trzeba by było normalnie zaplacic to nie zalozylbys tych paneli, bo to poprostu byloby nie oplacalne. No ale stoi za tym lobby i mamy co mamy 

Gazowe tak. Ale Polska bazuje na węglu i tych elektrowni już się tak nie da szybko przykręcać i rozkręcać 

No ale tak jak tłumaczysz PRIMO to tak właśnie jest i ja założyłem. Jak korzystam na bieżąco mam za darmo jak produkuje za dużo sprzedaje dwa razy taniej niż chcę potem wziąć. 

Opublikowano

Zgadza się. Dlatego pisze, że jakby zasady były normalne. Czyli to co sobie produkujesz i zużywasz to twoje a za resztę płacisz to nikt by tego nie zakładal bo nie miało by to najmniejszego sensnu ekonomicznego. Ale za zarabia na zakładaniu tego bardzo dużo osób i jest na kogo koszta przerzucić to są zasady jakie są 

Opublikowano (edytowane)

Krzychu121 co ty klepiesz tak jak ty piszesz to elektrownie działały w 19 wieku teraz masz wszystko w komputerach i one sterują mocą elektrowni i na podstawie analizy wiedzą czy tyle czy tyle prądu produkować  .tak by mogło być że prąd z paneli się marnuje to jak by wszyscy mieli panele to by było na zeczy , jskby  sieć tego prądu nie odbierała to przecież na siłę nie wciśniesz go skoro prąd instalacji przydomowej jest wprowadzany do sieci da się go tam wepchnąć to znaczy że jest na niego gdzieś odbiorca i on się nie marnuje jak to ty opisujesz.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano (edytowane)

No a ja Ci ciągle mówię że jest tak jak piszesz i ludzie zakładają 😁 no przecież mówię że to co wyprodukuje i biorę na bieżąco to jest za darmo a to co chce wziąć z sieci place dwa razy drożej niż sprzedaje czyli muszę wyprodukować dwa razy tyle ile biorę z sieci i muszę Cię zdziwić że opłaca się 😁 

Szybko Ci wytłumaczę czy się opłaca czy nie. Rata za foto około 500 zł, rachunek miałem już licząc 6 tyś (bo 7 tys to latem jak wentylatory chodzą dzień i noc) po założeniu rachunek zmalał do 3 tys, rachunki masz co dwa miesiące więc z 3 zmalał do 1.5 tyś do tego 500 zł foto więc masz 2 tys kosztów więc jestem 1 tys na miesiąc do przodu plus podatek. 

Edytowane przez robertrolnik27
Opublikowano (edytowane)

Tak elektrownie wiedzą ile tego prądu produkować w dzień ije w nocy ile jak swieci słońce ile jak wieje wiatr gdyby było tak jak ty piszesz to te kable by się stopiły od nadmiaru prądu. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał:

Myślisz że komputer daje sygnal i po chwili już moce są zwiększone ?

Ja nie pisze że się nie opłaca bo się opłaca. Ale jakbyś nie mógł sprzedać to by się nie opłacało :)

A jakby krowy nie dawały mleka to by się też nie opłacało ich trzymać. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v