Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Boże broń. Byki to trzeba dobierać do sztuki, nie kryć jednym całego stada. Jak się okaże felerny to całe pokolenie cofnie Ci rozwój stada.

Nie mam krów pod oceną więc ciekawi mnie co taki byk ma w karcie?

Raczej nie realne w większym stadzie upilnować doboru do każdej sztuki inny buhaj, chyba że na pamięć się tego nauczysz ale po co tym sobie głowe zaprzątać, u mnie zawsze lecimy masówką, jeden buhaj na dwa miesiące i zmiana, dobrze się to sprawdza 

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

myśl logicznie 32 od każdej krowy dojonej ... 🤦‍♂️

dziennie

doić 32 na udój od wszystkich krów to by we wszystkich gazetach pisali 😁

Nie bądź taki skromny jak wydajność tak rośnie to niedlugo będą pisać😁

Opublikowano

Robisz dobór pod swoje sztuki i program pokaze ci który byk najlepiej pasuje pod dane sztuki i nim wtedy kryjesz. Nic w ciemno. Jak bierzesz nasieniem z katalogu to też wybierasz wybrane cechy a nie jak leci. Wtedy według cech bierzesz byka który najlepiej pasuje do danej sztuki. Bynajmniej ja tak robię.

• Like 1
Opublikowano

Ja tam nie wiem ,u mnie najpierw wet i usg ,i mówi co np. z jajnikami ,torbielami ,czy wykształcone ,i wtedy podjąc decyzję czy hormon ,czy czekać ,czy na słońce ,czy jakiś ,,lek'' , czy po rui ,czy do żyda . Ustawka to też nie w ciemno .

• Like 1
Opublikowano
pawlak2507 napisał:

3 godziny temu, slawek74 napisał:

myśl logicznie 32 od każdej krowy dojonej ... 🤦‍♂️

dziennie

doić 32 na udój od wszystkich krów to by we wszystkich gazetach pisali 😁

Nie bądź taki skromny jak wydajność tak rośnie to niedlugo będą pisać😁

ja nie z ,,tych,, ... myślę by nawet w książce z federacji był tylko numer obory bez nazwiska...

kizak napisał:

Ja tam nie wiem ,u mnie najpierw wet i usg ,i mówi co np. z jajnikami ,torbielami ,czy wykształcone ,i wtedy podjąc decyzję czy hormon ,czy czekać ,czy na słońce ,czy jakiś ,,lek'' , czy po rui ,czy do żyda . Ustawka to też nie w ciemno .

weta z usg mam co 1.5-2 miesiące i wtedy jest ocena sytuacji co i dlaczego....

• Haha 1
Opublikowano

U mnie usg robi przed każdym zacieleniem krowy.

Ja też nie z tych co doją i są pod oceną tylko dla książki, dla mnie zootechnik może przyjeżdżać kiedy chce a znam ludzi co musi się zapowiadać na udój przynajmniej ze 3 dni wcześniej

Opublikowano

Jałówki 16 miesięcy to już najlepszy czas do krycia jak najszybciej weterynarza z usg i ustawić, bo jak ma cysty to nie będzie miała rui, bo stoi z cyklem. Trzeba wtedy leczyć, mogą też mieć niedobór witaminy A i ciche ruje.

• Thanks 1
Opublikowano
pawlak2507 napisał:

U mnie usg robi przed każdym zacieleniem krowy.

Ja też nie z tych co doją i są pod oceną tylko dla książki, dla mnie zootechnik może przyjeżdżać kiedy chce a znam ludzi co musi się zapowiadać na udój przynajmniej ze 3 dni wcześniej

inseminacjię sam robię a wet od usg to tylko usg robi i ,,doradza,, i wybiera stada z którymi wspołpracuje 🤭 nie chce pracować tam gdzie nie ma postęmpu...

Opublikowano

To naprawdę słabe parametry miałeś. Ale faktycznie teraz parametry ładne wychodza chociaż zaraz 7szt zasuszam. Ja też z mleka robie ale powtarzam pozniej jeszcze raz. Jak mam łapać niektóre glupie sztuki które biegają jak poj... to wolę z mleka

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, greg1985 napisał:

A to bogatemu zabroni.

Mlekpol 27 tyś l

Cena netto 1.92 zł. Na vacie 

Białko i tłuszcz zaczynają wracać 🙏🙏🙏🥲 

Dziwne mam tak samo

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v