Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to jedna owijarka jest w okolicy? za 3tys można swoją mieć a ti chyba nie są kosmiczne pieniądze?

Powiem Ci tak. My kosimy trawy a poza tym wszystko usługi więc nie będę kupował owijarki żeby 5 Balotow rocznie owinąć bo to żaden biznes. W przyszłości mam zamiar kupić belarke z owijarka, grabiarke wtedy będę miał już swoje, ale to wszystko zależy od tego jaka będzie koniunktura na mleko i czy krowy będą lać tym mlekiem 😉 niestety nie od razu Rzym zbudowano 

Dnia 23.10.2023 o 21:23, krzychu121 napisał:

Przy optymistycznej wersji zakisna w maju. Najpewniej w czerwcu

Krzychu. Otwierałeś już może pryzmę z wyslodkami??? 

Opublikowano

Drodzy Koledzy , mam pytanie : W jakich proporcjach (procentowo) załóżmy że chcecie zrobić 300 bel ile robicie bel na suche siano a ile na sianokiszonkę , bo mi pewien znajomy poradził żeby generalnie to większość to była sianokiszona , siano dla krów zasuszonych.

Opublikowano

w pierwszym okresie zasuszenia dobrze sianem karmić ale wiadomo różnie z warunkami...

z 3 pokosu najczęściej część zbieram z niektórych łąk resztę wtedy robię w bele suchszą sianokiszonkę dla młodzieży

Opublikowano
1 godzinę temu, konradek88 napisał:

Powiem Ci tak. My kosimy trawy a poza tym wszystko usługi więc nie będę kupował owijarki żeby 5 Balotow rocznie owinąć bo to żaden biznes. W przyszłości mam zamiar kupić belarke z owijarka, grabiarke wtedy będę miał już swoje, ale to wszystko zależy od tego jaka będzie koniunktura na mleko i czy krowy będą lać tym mlekiem 😉 niestety nie od razu Rzym zbudowano 

Tak otworzyłem już z 1,5 tygodnie temu 

Opublikowano
konradek88 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to jedna owijarka jest w okolicy? za 3tys można swoją mieć a ti chyba nie są kosmiczne pieniądze?

Dnia 23.10.2023 o 21:23, krzychu121 napisał:

Przy optymistycznej wersji zakisna w maju. Najpewniej w czerwcu

raz 5 innym razem 10 to że Warszawę długo budowali to ja wiem dokładnie ale jak czasem jest sytuacjia tak właśnie to trzeba innaczej myśleć mi zbierają dwa pokosy w pryzmę sieczkarnią ale mam i prasę i owijarkę...

też zaczynałemod ,,0,,

Opublikowano
25 minut temu, krzychu121 napisał:

Tak otworzyłem już z 1,5 tygodnie temu 

I jak??? Dobrze się zakisily??? Ile czasu stały od przykrycia??? Bo u mnie za dwa dni miesiąc będzie i będę otwierał ok 5 listopada jak kiszone ziarno skarmie 

19 minut temu, john9i3 napisał:

Osm Koło +20gr od listopada

Bardzo ładna podwyżka i oby tak dalej i to w każdej z mleczarni

Opublikowano
43 minuty temu, john9i3 napisał:

Osm Koło +20gr od listopada

Ile wcześniej płacili?

24 minuty temu, konradek88 napisał:

I jak??? Dobrze się zakisily??? Ile czasu stały od przykrycia??? Bo u mnie za dwa dni miesiąc będzie i będę otwierał ok 5 listopada jak kiszone ziarno skarmie 

Bardzo ładna podwyżka i oby tak dalej i to w każdej z mleczarni

Wydaje się ok. Nic się nie dzieje. U mnie było dokładnie chyba 36 dni od przykrycia 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Ile wcześniej płacili?

Wydaje się ok. Nic się nie dzieje. U mnie było dokładnie chyba 36 dni od przykrycia 

No to git. U mnie jeszcze chwilę krowy poczekają ale jak już zacznę dawać to będę zadowolone, w zeszłym roku jak z łopatą szedłem rozdawać to aż łańcuchy trzeszczały 😂no i mleko pędzi oraz krowy zdrowsze 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sean_Layton napisał:

Drodzy Koledzy , mam pytanie : W jakich proporcjach (procentowo) załóżmy że chcecie zrobić 300 bel ile robicie bel na suche siano a ile na sianokiszonkę , bo mi pewien znajomy poradził żeby generalnie to większość to była sianokiszona , siano dla krów zasuszonych.

To wszystko zależy. Jak są łąki torfowe to torfy na siano a na gruntach pod sianokiszonke. Jak na gruntach to tylko bym robił pod folie. Jak wyschnięte w cholere na pniu to też zostawiłbym na siano. Musisz obserować jak to będzie i wtedy zdecydujesz.

2 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Cielakom takim co jeszcze za małe żeby dać TMR normalny nie dajecie siana ?

u mnie gdy piją mleko to zasypane mają w korytku CJ granulowaną z owsem. Jak już ładnie zajadają CJ z owsem to staram się dokładać do korytka po troszku TMR chudego, tzn przeznaczonego dla jałówek. Oczywiście woda do woli.

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, Mateusz1q napisał:

Za październik miałem 1,77 brutto dobre parametry >15tys

Dokładnie jakie? Licz się z tym że po podwyżce parametry magicznie spadną 😅

Opublikowano
4 godziny temu, konradek88 napisał:

Szczerze to zazdroszczę zaangażowania. Bo dużo ludzi z pożądanymi stadami i niezlymi warunkami w oborze rezygnowalo. A jak ty chcesz niemal od zera się rozwijać. To ciezka sytuacja. Jak mam polecać drogę rozwoju i jesteś zdecydowany na taką pracę to pieprz te belarki owijarki itd. Bo chcesz za rok mieć stan jaki mieli rolnicy 10 lat temu i już z tego powoli odchodzą. Albo bedziesz całe życie próbował dogonić innych albo ryzykujesz z kredytami. Bo niestety, ale na kilku sztukach się nie da rozwijać. 

Opublikowano
4 godziny temu, Sean_Layton napisał:

0 % siana . Bo nie chce się z nim bawić.  Kupuje kilkanaście bel rocznie tylko po to żeby zasuszać na nim najwydajniejsze krowy .

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał:

Szczerze to zazdroszczę zaangażowania. Bo dużo ludzi z pożądanymi stadami i niezlymi warunkami w oborze rezygnowalo. A jak ty chcesz niemal od zera się rozwijać. To ciezka sytuacja. Jak mam polecać drogę rozwoju i jesteś zdecydowany na taką pracę to pieprz te belarki owijarki itd. Bo chcesz za rok mieć stan jaki mieli rolnicy 10 lat temu i już z tego powoli odchodzą. Albo bedziesz całe życie próbował dogonić innych albo ryzykujesz z kredytami. Bo niestety, ale na kilku sztukach się nie da rozwijać. 

Wiesz Ja gonić nikogo nie zamierzam. Z chłodna głową, będzie mnie stać to kupię a jak nie to nic się nie zmieni i jeśli chodzi o zakup sprzętów. My mamy  teraz 44 krowy i dojdzie 8 celnych jalowek , nie jest to dużo ale też nie mało😉 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v