Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, oniak napisał:

Byc moze tylko takie gadanie, ale mialem okazje uslyszec rozmowe ze Ryki dostaly oferte

Od?

1 minutę temu, alfa napisał:

Nie chcę żeby wyszło że też komuś w portfel zaglądam ale u mnie w terenie nawet przykładowo gospodarz który ma 35 krów jak mój kolega i na odbiór 2200 2300 mleka naprawdę prężnie stoi i dużo działa a są odpowiednicy co twierdzą że się nie opłaca i z tych 35 mają i 800 i 1000 l i nie widać żeby to wszystko szło do przodu . Dla mnie wydajność się opłaca a każdy może mieć inny pogląd 

Mam takie samo spostrzeżenie.  Niektórzy z 35 dojnych kupują mieszkania w Białymstoku,  wys maz, hektary po 100tys zł i im się opłaca a innym nie. 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, alfa napisał:

Przy tej samej ilości treściwej ? Jeśli tak to tym dobrym pod mordę trzeba dawać 

A to co normalnie pod mordę nie dajesz?

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Właśnie. Jak dorośniemy. Ale nie dorośniemy. Przynajmniej ja w to nie jestem w stanie uwierzyć . Narodowa mentalność na to nie pozwoli

Ale nie będzie tak nigdy. Jak pisałem wcześniej.  JEst większość w danej okolicy i wybiera swojego radnego mimo iż jest oszust , krętacz i przytakiwacz prezesowi ale najważniejsze że jest ,,nasz ''. I mówi nam pierwszym czy będzie obniżka czy podwyżka itd.  Taka mentalność że nasza wieś jest większa i radny będzie od nas a że ma cechy które wspomniałem wcześniej to nie istotne. Ważne że nasz i że nasza wieś jest ,,ważniejsza''

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, alfa napisał:

Nie chcę żeby wyszło że też komuś w portfel zaglądam ale u mnie w terenie nawet przykładowo gospodarz który ma 35 krów jak mój kolega i na odbiór 2200 2300 mleka naprawdę prężnie stoi i dużo działa a są odpowiednicy co twierdzą że się nie opłaca i z tych 35 mają i 800 i 1000 l i nie widać żeby to wszystko szło do przodu . Dla mnie wydajność się opłaca a każdy może mieć inny pogląd 

A ja mam 15 krów i ok 500l na odbiór i też sobie przędę 

Opublikowano
24 minuty temu, alfa napisał:

Zgadzam się w 100 %

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Ale nie będzie tak nigdy. Jak pisałem wcześniej.  JEst większość w danej okolicy i wybiera swojego radnego mimo iż jest oszust , krętacz i przytakiwacz prezesowi ale najważniejsze że jest ,,nasz ''. I mówi nam pierwszym czy będzie obniżka czy podwyżka itd.  Taka mentalność że nasza wieś jest większa i radny będzie od nas a że ma cechy które wspomniałem wcześniej to nie istotne. Ważne że nasz i że nasza wieś jest ,,ważniejsza''

Ty chyba jesteś dostawcą tej samej spółdzielni co ja. Dwa lata pod rząd, na zebraniu rejonowym uderzyło mnie to, jak pan radny, członek komisji rewizyjnej, przedstawiał sprawozdanie z jej działalności. Nie dość, że czytał z kartki słowo w słowo (rozumiem, gdyby miał na tej kartce wypunktowany konspekt, żeby czegoś nie pominąć), to jeszcze sposób czytania na poziomie ucznia trzeciej klasy szkoły podstawowej. I te oczy błądzące w poszukiwaniu rozumu. On nawet biedny nie wiedział, co czyta. I czego tu oczekiwać...

Opublikowano
39 minut temu, Qwazi napisał:

Sprzedaj to i wyjedź...w Bieszczady...

Opublikowano

Stanowisko MRiRW ws. dopłat do krów mlecznych

W odpowiedzi Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Bartosik zaznaczył, że lata 2021-2022 były okresem wzrostów średniej ceny skupu mleka.

A co niby wtedy nie zdrożało? Zdrożało jak i wszystko pociągając za tym koszta, szczególnie zbóż i pasz. 

jak dodaje ministerstwo.Nie powinno się mówić o kryzysie, ale korekcie sytuacji rynkowej”

Czy oni są niespełna rozumu? 

Komisja wskazała, że ceny spadły z rekordowo wysokiego poziomu, nie powinno się zatem mówić o kryzysie, ale korekcie sytuacji rynkowej.

Tak jak i zboża spadły z rekordowych cen, jaką oni tu widzą różnicę ze dla zbóż dopłaty tak, dla mleka nie?

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/doplaty-do-krow-mlecznych-mrirw-odpowiada-na-wniosek,133753.html

Opublikowano
Ursusc385 napisał:

Jak genetyka nie pozwala to choćbyś dupe miodem smarował to tego mleka ci nie da. A wymienić na raz całe stado, to się tylko łatwo mówi 

a tu to są sami nowicjusze że hodują od dziś i przez to nie mają genetyki? ilu tu jest takich co płacą za nasienie 100 czy 200?

Opublikowano
4 godziny temu, oniak napisał:

Byc moze tylko takie gadanie, ale mialem okazje uslyszec rozmowe ze Ryki dostaly oferte

Takie gdybanie ale pewnie od mlekovity. Mlekpol ma niedaleko zakład od ryk, a mlekovita w lubelskim jedynie w Łaszczowie. Chyba że jest jakiś jeszcze "LIDER" co przejmuje zakłady pokolei

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

I wystarczy tyle żeby każdy tyle miał to cena mleka na pewno by była lepsza. A nie tylko każdy chowa bez umiaru. 

I się prześcigują w ilości. 

Opublikowano
16 minut temu, Luki99 napisał:

I wystarczy tyle żeby każdy tyle miał to cena mleka na pewno by była lepsza. A nie tylko każdy chowa bez umiaru. 

Nie no, średnia 16litrow od krowy dziennie to chyba na samej objętościowej paszy... 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Marcin133 napisał:

Jest ta nędza i u mnie na koncie...wolałbym żeby nawet po pół roku płacili ale po 2.5 a ciul nawet brutto😉

Ja dzwoniłem dzisaj pieniądze dopiero w następnym tygodniu jak już opóźniają wpłaty to chyba cienko

Opublikowano
37 minut temu, Zenonim napisał:

W Tomaszowie lubelskim też ma zakład Mlekovita

To właśnie łaszczów pod tomaszowem. W tomaszowie chyba jedynie hurtownia

24 minuty temu, Luki99 napisał:

Nie, to po prostu mleczarnie niech skupują mleko na tyle ile mogą przerobić. A nie teraz cyrki i muszą obniżać cene produktu oby poszedł z magazynu bo zalega, a dostawców co raz nowych dobierają.

Opublikowano
17 minut temu, Zibifarmer napisał:

Nie no, średnia 16litrow od krowy dziennie to chyba na samej objętościowej paszy... 

Tak mam przez cały rok. A krowa nie doi cały czas. Wszystkie razem nie doją nigdy

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał:

Tak mam przez cały rok. A krowa nie doi cały czas. Wszystkie razem nie doją nigdy

Właśnie ta Twoja rasa nie doi cały rok a krowa powinna trzymać mleko a w tym hf jest niezastąpiony, oczywiście dobrze żywiony

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v