Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to zootechnik za ,,d,, nie chce im się czekać aż się umyje...tylko popłuczą albo i nie ja jak zrobiłem raz raban to chodzą przy mnie na paluszkach 😉

jeszcze jednego muszę trochę przestraszyć cwaniaka z lublina...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pablos_1970 napisał:

Zwykłe pitolenie  o  du....pie  maryny   skoro    są  straty  przy  2 złotych  to  jakim  cudem  np  Piątnica    przy swoich  cenach  ma  zyski .

Piątnica sprzedaje najdroższe produkty na półce czyli galanterie. Ogromne straty mają Ci z wielkimi serowniami gdzie ser gouda w hurcie i po 15 zł można kupić. A w sklepie?

Edytowane przez Dream1990
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Tu dwie

chrome_screenshot_1689101008236~2.png

Przeciez tutaj masz parametry. Litry, tłuszcz, białko, kazeina i inne. W czym problem?

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Tu dwie

chrome_screenshot_1689101008236~2.png

Przy dwóch faktycznie nie ma. Nic Ci zootechnik nie powiedział na temat danej sztuki? Może próbki nie wziął z danej sztuki bo te dwie na dole mają już parametry.

1 godzinę temu, Pablos_1970 napisał:

Zwykłe pitolenie  o  du....pie  maryny   skoro    są  straty  przy  2 złotych  to  jakim  cudem  np  Piątnica    przy swoich  cenach  ma  zyski .

Piątnica nie zajmuje się serami czy przerzutem. Tylko galanteria mleczarska, to własnie jest skutek, że piątnica płaci po 3zł.

56 minut temu, slawek74 napisał:

to zootechnik za ,,d,, nie chce im się czekać aż się umyje...tylko popłuczą albo i nie ja jak zrobiłem raz raban to chodzą przy mnie na paluszkach 😉

jeszcze jednego muszę trochę przestraszyć cwaniaka z lublina...

Kto tam do Ciebie przyjeżdza?

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Że nie wie 

Że się może zważyły 

No to chyba on jest od tych spraw by dobrze próbki zebrac? Chyba on pobiera próbkę od danej sztuki? Solidny opieprz sie należy, na same litry nie płacisz tym darmozjadom.

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Mają straty chyba na spotkaniach z ciemnym ludem. Kto tam dokładnie wie jaki jest podział zysków między marketem a mleczarnią, uczestniczył ktoś w negocjacjach. Jest wiele zmiennych tylko jedna stała mleko jest za drogie a rolnik ma problem i rosnące koszty...

No i tak można normalnie merytorycznie na argumenty pogadać.  🙈 

@Mistrz18 miał rację czas stąd spadać.  Pogadajcie o pogodzie. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano
10 godzin temu, Pablos_1970 napisał:

Chłopie Piątnica nie ma sera i tu masz odpowiedź. Piątnica ma w d*pie wąchania giełdowe ja obchodzi tylko dobra negocjacja z marketami a że mają jakość i dobry produkt to mogą sobie pozwolić na grę na nosie dla marketów . A inni opuszczają cenę na produkty oby tylko być w tych marketach 

Opublikowano
16 godzin temu, Luki86 napisał:

Popatrz na realia Polski i zobacz sobie ile odstawia sredni dostawca w Polsce.  Wtedy będziesz wiedział że 30 tys miesięcznie to nie jest mało a i  jeszcze sprawdz ilu jest tych odstawiają 100 tys. Bo chyba nie wiesz o czym piszesz... A co do tego że maly pracuje na duzego to nikt nikomu nie broni zwiększyć produkcję

A Ciebie ktoś zmuszał do tego zwiększania? Poddałeś się manipulacji systemowej. Twoja decyzja (bez względu na to czy podjęta całkiem świadomie, czy pod wpływem z którego nie zdawałeś sobie nawet sprawy) . A ja nie chcę. I to jest moja decyzja. I teraz w imię czego Ty masz mieć droższy litr mleka niż ja? Obaj podjęliśmy swoje decyzje i obaj produkujemy mleko. Jest jakaś równość, albo jej nie ma.

Cechy dużego ( albo takiego, co mu się wydaje, że jest duży) dostawcy dla podmiotu skupującego są takie: roszczeniowy dezerter. Chce wyższą cenę, a kiedy podmiot mu jej nie da, to się pierwszy przeniesie do innego podmiotu. Taką to przyszłość ma podmiot z dużym dostawcą. 

Tobie się wydaje, że jesteś ktoś dla mleczarni, bo masz 30 tys litrów. A mleczarnia bierze pod uwagę, że jak Cię ktoś skusi np 5gr na litrze (lub np ładną koordynatorką trasy) to się z nią rozstaniesz i na pewno nie jesteś traktowany jako filar przyszłości. I tego Ci w mleczarni nie powiedzą. Bo po co?

OSM Koło tł 4,02 bi 3,54 ilość 7,7tys 1,86 brutto RR

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, slawek74 napisał:

w większości gospodarstw nie jest wykorzystywany potencjiał ...i pola i zwierząt...niestety

To chyba w Twoich terenach u nas każdy  ma sztuk od cholery w przeliczeniu na hektary... Ale przy tegorocznej suszy to lipa...

Edytowane przez artur12441
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Mariusz ale odjechałeś 🙆‍♂️ 30tys to przeciętniak dla mnie duży to 1milion rocznie 😉

Przecież napisałem, że albo duży, albo taki co mu się wydaje, że jest duży 🤷. Poza tym określenie duży nie ma ram i zależy jak na to patrzeć. Jak na wsi wszyscy mają po 10 krów, a jeden ma 20 to jest duży, ale kiedy wszyscy mają po 50, to duży ma 100🤷. A z punktu widzenia gminy, powiatu czy województwa wszyscy oni mogą być mali, bo jest jakaś grupa, która ma po 1000

Edytowane przez Qwazi
  • Like 3
Opublikowano
artur12441 napisał:

w większości gospodarstw nie jest wykorzystywany potencjiał ...i pola i zwierząt...niestety

To chyba w Twoich terenach u nas każdy  ma sztuk od cholery w przeliczeniu na hektary... Ale przy tegorocznej suszy to lipa...

chyba źle mbie zrozumiałeś....

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

Są przedziały 10 gr bodajże różnicy 

Tak z tego co wiem to jest przedział 10 gr ;)

30 minut temu, adamowicz84 napisał:

SM Gostyń L 9tys , tł 4.20 , B 3.24 , cena 1,70 zl brutto 

Przy tej cenie to nawet hobbystycznie bym nie oddawał.

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, dantur96 napisał:

I gdzie ten armageddon co go nadawali na radarach patrzeć to nic groźnego nad polską nie ma 🤭😂😃

Powiem ci że ja to już chyba nieśmiertelny jestem. Tyle armagedonow w tym i w tamtym roku przeżyłem że nawet po bombie od Władka bym tylko ramie przetarł i poszedł dalej. Co kilka dni armagedon a ja sobie pod gołym niebem spaceruję jak gdyby nigdy nic. Cyborgi z nas 😄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v