Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pisze jak według mnie to wygląda. Modernizacje wykorzystane mam jakie były tylko możliwe. Ale przez ostatnie 2-3 lata nawet przez moment nie myślałem o tym żeby zainwestować miliona w budowę obory. Wcześniej były jakieś plany o większej rozbudowie ale teraz nawet nie myślę o tym. W poprzednim roku dobudowane tylko zostało 13 stanowisk bo niewielki koszt wyszedł i po pierwszych dopłatach za dobrostan koszt będzie zwrócony 

Opublikowano
21 minut temu, krzychu121 napisał:

Pisze jak według mnie to wygląda. Modernizacje wykorzystane mam jakie były tylko możliwe. Ale przez ostatnie 2-3 lata nawet przez moment nie myślałem o tym żeby zainwestować miliona w budowę obory. Wcześniej były jakieś plany o większej rozbudowie ale teraz nawet nie myślę o tym. W poprzednim roku dobudowane tylko zostało 13 stanowisk bo niewielki koszt wyszedł i po pierwszych dopłatach za dobrostan koszt będzie zwrócony 

A ja nie wziąłem nic oprócz bezpośrednich. I jestem z tego dumny. A mimo to kupiłem trzy gospodarstwa. Też nie mam obory za miliony. Nie mam też JD czy Fendta. Ale nie mam też złotówki długu i ani ara dzierżawy. Udało się to jakoś zrobić bez sponsoringu. To tak, żebyś nie myślał, że mam jakąś ekstra zbędną oborę, albo kupę długu.

20 minut temu, Mistrz18 napisał:

Giełda ostatnio 3% w górę wkońcu 

A ja dzisiaj dostałem info, że od maja 0,20 w dół. Źródło wiarygodne. Ale mam nadzieję, że coś się po drodze jednak zmieni

Opublikowano
21 godzin temu, krzychu121 napisał:

To ile wychodzi i przy jakich parametrach?

U mnie takich jest może 5%. Większość liczyć potrafi. Nawet jakby trzeba bylo zrezygnować i oddać zobowiązania to i tak jest się na duzym plusie. Jak maszyny podrożały o 30-50%. Więc nie dość że przez te lata zarabiały u siebie a i nie rzadko ma usługach to jeszcze będzie można je sprzedać za tyle co sie kupiło a nie rzadko drożej. A jak zobowiązania mina to ma się maszynę praktycznie za darmo. 50% zwrotu z agencji, 30-50% wzrostu ceny za maszynę, a i zarobek u siebie i na usługach. Oczywiście pisze o zdrowym podejściu do inwestowania. Jak ktoś i tak chciał kupić maszyny i miał swoją kasę lub posiłkował się niedużym kredytem. Inaczej sprawa się ma jak ktoś kredyt kredytem pogania to tam jest i będzie nie wesoło. Także według mnie najbardziej stratni są ci co kupowali maszyny za swoje bo bali się wziąć zwrot na modernizację i ci co inwestowali miliony  w obory bo nawet przy rezygnacji z mleka zwrot z obory jest praktycznie zadny bo to nie maszyna że ktoś kupi i wywiezie na drugi koniec Polski. A i żeby ktoś kupił to też trzeba działkę dzielić, dojazdy robić i kupca który wyłoży parę milionów też ciężko znaleźć. 

Tylko jak zboże poleciało z ceną, mleko też i jeśli cena spadnie jeszcze  to nie liczylbym na szybką sprzedaż tych maszyn po cenach które liczysz 

Opublikowano
23 godziny temu, krzychu121 napisał:

To ile wychodzi i przy jakich parametrach?

U mnie takich jest może 5%. Większość liczyć potrafi. Nawet jakby trzeba bylo zrezygnować i oddać zobowiązania to i tak jest się na duzym plusie. Jak maszyny podrożały o 30-50%. Więc nie dość że przez te lata zarabiały u siebie a i nie rzadko ma usługach to jeszcze będzie można je sprzedać za tyle co sie kupiło a nie rzadko drożej. A jak zobowiązania mina to ma się maszynę praktycznie za darmo. 50% zwrotu z agencji, 30-50% wzrostu ceny za maszynę, a i zarobek u siebie i na usługach. Oczywiście pisze o zdrowym podejściu do inwestowania. Jak ktoś i tak chciał kupić maszyny i miał swoją kasę lub posiłkował się niedużym kredytem. Inaczej sprawa się ma jak ktoś kredyt kredytem pogania to tam jest i będzie nie wesoło. Także według mnie najbardziej stratni są ci co kupowali maszyny za swoje bo bali się wziąć zwrot na modernizację i ci co inwestowali miliony  w obory bo nawet przy rezygnacji z mleka zwrot z obory jest praktycznie zadny bo to nie maszyna że ktoś kupi i wywiezie na drugi koniec Polski. A i żeby ktoś kupił to też trzeba działkę dzielić, dojazdy robić i kupca który wyłoży parę milionów też ciężko znaleźć. 

2,25 netto. Tł4,0 bia: 3,43. Ponad 45.000 litrów

Opublikowano
2 godziny temu, Pablo16 napisał:

Tylko jak zboże poleciało z ceną, mleko też i jeśli cena spadnie jeszcze  to nie liczylbym na szybką sprzedaż tych maszyn po cenach które liczysz 

Jakoś wszystko leci w dół a jedzenie w sklepach w górę. Maszyny u dealerów w górę. Więc nie liczylbym że jak nam obniżają to wszystko inne też 

Opublikowano
24 minuty temu, krzychu121 napisał:

Jakoś wszystko leci w dół a jedzenie w sklepach w górę. Maszyny u dealerów w górę. Więc nie liczylbym że jak nam obniżają to wszystko inne też 

Tu masz rację że nie obniżają w sklepach i delarzy maszyn też. Tylko kto to kupi te maszyny w takich cenach to musi spaść bo ludzie nie kupią bo za co 🤔 koszty w górę produkcji a ceny produktów w dół a maszyny nie logiczne że jak nikt nie będzie kupował tego to musi stanieć z czasem poprzez zastój na rynku

Opublikowano

Czas pokaże co będzie, może będzie tak jak Ty mówisz a może być też tak że małego nie będzie stać na Twoje maszyny a bamber pójdzie do dealera po nowe i większe 

• Like 1
Opublikowano

Mlekpol za marzec 24 tyś l

Tł.4.6. Bi.3.25.

Cena netto 2.41 zł .

Vatowiec i minus 2 gr na udział 

Nie jest źle już się przyzwyczaiłem do tej ceny po tych spadkach styczniowych . Mogą obniżać dalej 👍

• Confused 2
Opublikowano
2 godziny temu, artur12441 napisał:

Tu masz rację że nie obniżają w sklepach i delarzy maszyn też. Tylko kto to kupi te maszyny w takich cenach to musi spaść bo ludzie nie kupią bo za co 🤔 koszty w górę produkcji a ceny produktów w dół a maszyny nie logiczne że jak nikt nie będzie kupował tego to musi stanieć z czasem poprzez zastój na rynku

Pięknie opisałeś stagflacje, nie jest to nic nadzwyczajnego koszty rosną a przychody nie, chyba każdy rozsądny się z tym liczył przy tym dodruku pieniędzy

• Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, danielhaker napisał:

Chora sytuacja. Jakby nasz rząd jak i cały sejm był propolski to jakby ukry wprowadzili zakaz wjazdu naszych produktów na Ukraine to automatycznie powinna skończyć się pomoc w postaci uzbrojenia, wstrzymanie dostaw paliwa , nawozów itd. I tych wszystkich ,, uchodźców '' pakować i wywozić spowrotem na Ukrainę. Co za czasy że tyle kasy ladujemy w obce państwo ( nikt nam tych pieniędzy nie odda ) , ich obywatele mają lepiej w naszym kraju niż my , są przyjmowani bez kolejki itd i ich rząd wprowadził zakaz wwozu naszych produktów bo my nie chcemy ich zbóż u siebie , które jak każdy wie są pryskane czym każdy chce i kiedy chce. 

• Like 5
Opublikowano
9 minut temu, krzychu121 napisał:

Chora sytuacja. Jakby nasz rząd jak i cały sejm był propolski to jakby ukry wprowadzili zakaz wjazdu naszych produktów na Ukraine to automatycznie powinna skończyć się pomoc w postaci uzbrojenia, wstrzymanie dostaw paliwa , nawozów itd. I tych wszystkich ,, uchodźców '' pakować i wywozić spowrotem na Ukrainę. Co za czasy że tyle kasy ladujemy w obce państwo ( nikt nam tych pieniędzy nie odda ) , ich obywatele mają lepiej w naszym kraju niż my , są przyjmowani bez kolejki itd i ich rząd wprowadził zakaz wwozu naszych produktów bo my nie chcemy ich zbóż u siebie , które jak każdy wie są pryskane czym każdy chce i kiedy chce. 

Sprzedajemy 10 razy tyle wartości mleka na Ukraine niż kupujemy od nich i jeszcze zdziwienie że się obrażą że im te 10% ujebaliśmy? XD sam bym się na miejscu ukr wkurzył 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Banderowcy niech z syfem spadają nie ma tam żadnych standardów 

13 minut temu, Mateusz1q napisał:

Sprzedajemy 10 razy tyle wartości mleka na Ukraine niż kupujemy od nich i jeszcze zdziwienie że się obrażą że im te 10% ujebaliśmy? XD sam bym się na miejscu ukr wkurzył 

Jebać Banderowców kolego tam nie ma żadnych standardów niech spełnia normy tak jak polski rolnik i mleczarnie 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v