Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Tuz ? Ale po co komu 75 procent traw 

Tuz i traw na gruntach ornych.

http://wir.org.pl/asp/warunkowosc-w-nowym-kps,1,artykul,1,2759

,,Zobowiązani do przestrzegania (dotyczy normy „minimalnego udziału”)

Wszyscy rolnicy, którzy dysponują gruntami ornymi z wyjątkiem gospodarstw:

- o powierzchni gruntów ornych do 10 ha (załącznik III przypis 5 pkt 1 lit. c))

w przypadku których więcej niż 75 % kwalifikującej się powierzchni użytków rolnych jest trwałymi użytkami zielonymi (załącznik III przypis 5 pkt 1 lit. b))

- w przypadku których więcej niż 75 % gruntów ornych jest wykorzystywanych do produkcji traw lub innych zielnych roślin pastewnych, jest ugorowanych, jest wykorzystywanych do uprawy roślin strączkowych lub jest objętych połączeniem tych zastosowań (załącznik III przypis pkt 1 lit. a)) ''

Opublikowano
30 minut temu, greg1985 napisał:

Ja też dzwoniłem do doradcy to wszystko na pewniaka dopiero po 15 a może i po tym terminie jeszcze nie będzie pewne. Raczej przedłużą termin składania 

Oni nie wiadomo kiedy się zastanowia co jak będzie wyglądać a obornika przed złożeniem wniosku nie można rozwozić jak się chce dopłatę wyższa 

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Do kogo jeździłeś po te motoreduktory może do mojego kuzyna?

Nie wiem czy do Twojego kuzyna. Jeden to taki młody chłopak był on w mp pracował chyba. Tam u was dużo ogłoszeń z tym kiedyś było 

Opublikowano (edytowane)

Taki blondynek ostrzyżony na szczotkie taki figo fago madrala.?

W takiej szopie to mieli?

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

To jaka ta średnia cena w Sierpcu wyszła i przy jakich parametrach?

Ok 2,25 białko 3,50 tłuszcz max 15tys.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, themrsakmejek napisał:

Tuz i traw na gruntach ornych.

http://wir.org.pl/asp/warunkowosc-w-nowym-kps,1,artykul,1,2759

,,Zobowiązani do przestrzegania (dotyczy normy „minimalnego udziału”)

Wszyscy rolnicy, którzy dysponują gruntami ornymi z wyjątkiem gospodarstw:

- o powierzchni gruntów ornych do 10 ha (załącznik III przypis 5 pkt 1 lit. c))

w przypadku których więcej niż 75 % kwalifikującej się powierzchni użytków rolnych jest trwałymi użytkami zielonymi (załącznik III przypis 5 pkt 1 lit. b))

- w przypadku których więcej niż 75 % gruntów ornych jest wykorzystywanych do produkcji traw lub innych zielnych roślin pastewnych, jest ugorowanych, jest wykorzystywanych do uprawy roślin strączkowych lub jest objętych połączeniem tych zastosowań (załącznik III przypis pkt 1 lit. a)) ''

Tylko to jest z grudnia a zostało już to ze dwa razy  zmieniane i nawet  nazwy norm GAEC  teraz są troch inne ...

Na gov.pl  .https://www.gov.pl/web/rolnictwo/warunkowosc   jest te zwolnienie tylko w GAEC  7 ...I to tyz nie jest aktualne bo poszło do konsultacji nowe  gdzie są dalsze zmiany ...Cyrk na kołach 🤭

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
12 godzin temu, alfa napisał:

Oni nie wiadomo kiedy się zastanowia co jak będzie wyglądać a obornika przed złożeniem wniosku nie można rozwozić jak się chce dopłatę wyższa 

Zawsze wnioski o dopłatę składamy w maju to w maju dopiero będziemy mogli składać wnioski o dopłatę wyższa dla obornika? 🙄 

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Bez rozporzadzenia to nikt ci nic nie zagwarantuje bo nic nie wiedzą w odr

Masz choć ogólny zarys o co mniej więcej chodzi... Ja zaraz po 15 będę robił sobie wniosek i zobaczę czy faktycznie będzie tak trudno xD. Może się komuś powypełnia trochę 

Opublikowano

Tak tylko rozporządzenie wyjaśni wszystkie niejasności których jest od groma. Zawsze wypełniałem sobie sam. Rok temu wysyłała mi w odr ale ona tylko załącznik o zwiększony dobrostan dołożyła. Zobaczymy w tym roku co bedzie

Opublikowano (edytowane)

Najlepsza w świętokrzyskim 😜 osm końskie

Zawsze miałem na drugi dzień od podpisania fv, a za tamten miesiąc miałem 14 dni od fv. Nie wiem czy specjalnie trzymają bo już od marca tam nie oddaje czy faktycznie taka bida :d

Edytowane przez ubogiwladek
Opublikowano

W dzisiejszej sytuacji każdy scenariusz może być prawdziwy. 

Dziś na bilbordzie widziałem ser salami mlekovita 25.99zl gdzie na 1kg sera trzeba 10litrow mleka czyli 2.6zl - 25% koszty mlekovity - narzut dystrybutora - narzut seci = ile można zapłacić za litr surowca?

• Confused 1
Opublikowano
20 minut temu, grzesiu napisał:

W dzisiejszej sytuacji każdy scenariusz może być prawdziwy. 

Dziś na bilbordzie widziałem ser salami mlekovita 25.99zl gdzie na 1kg sera trzeba 10litrow mleka czyli 2.6zl - 25% koszty mlekovity - narzut dystrybutora - narzut seci = ile można zapłacić za litr surowca?

Chłopie jak oni biorą np 100tirow sera to jak jednego im dadzą nawet po kosztach to nic nie znaczy....tak działają molochy

• Like 1
Opublikowano

A na rynku zbóż sraka bo pszeniczka po 900 zł .chcieli by byznesmeny całą zimę leżeć i kasę liczyć .chciałem kupić jęczmienia lub mieszanki to na olx w podlaskim za jęczmień krzyczą 1300-1400 zł t . Podczas gdy na skupie 850 zł .poczekam ...

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, massey235 napisał:

A na rynku zbóż sraka bo pszeniczka po 900 zł .chcieli by byznesmeny całą zimę leżeć i kasę liczyć .chciałem kupić jęczmienia lub mieszanki to na olx w podlaskim za jęczmień krzyczą 1300-1400 zł t . Podczas gdy na skupie 850 zł .poczekam ...

A ty biznesmenie po ile mliko doisz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v