Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, slawek74 napisał:

wychodzi 16 od sztuki na dobę jeden tu twierdzi że więcej nie trzeba 🤦‍♂️😃

Czasem lepsze 16 L przy kosztach 0.8-1 zł niż 32 przy kosztach 2 zł...Najważniejsze to ile z tego poza gównem zostanie.

• Like 3
Opublikowano
subiektywny napisał:

44 minuty temu, Mirek250 napisał:

Posłuchajcie pomysłu "przewodniczącego" pod koniec nagrania 

To nie jest żadne rozwiązanie, podam tylko jeden przykład, co jak rolnik w chwili obecnej jedzie na styk, głównie przez raty w banku, ceny pasz, energii, nawozów...., sprzedaż 20% krów bedzie dla niego gwoździem do trumny, zresztą dziś mamy cenę ok. 2zl nie wiadomo czy w takim tempie za miesiąc czy dwa nie będzie 1,5 co już by u większości pozamiatało, skoro wszyscy mówią o kryzysie to ja się pytam gdzie jest nasze państwo, co się dzieje z cenami nawozów, paliw....?, my rolnicy ostatkiem sił mamy sponsorować trzynastki, czternastki, 500+, podwyższanie minimalnej pensji...., a z kad będziemy brać, myślę, że przy najbliższych wyborach odpowiednio podziekujemy

tyko kogo wybrać 🤔 złodzieja idiotę czy innego imbecyla 🤦‍♂️ kur... taki mamy wybór....

• Like 2
Opublikowano
grzesiekxy napisał:

17 godzin temu, slawek74 napisał:

wychodzi 16 od sztuki na dobę jeden tu twierdzi że więcej nie trzeba 🤦‍♂️😃

Czasem lepsze 16 L przy kosztach 0.8-1 zł niż 32 przy kosztach 2 zł...Najważniejsze to ile z tego poza gównem zostanie.

nie wiem gdzie widzisz taką różnicę w kosztach... ale co innego wiem...

Marcin133 napisał:

Sławek a czego to tak w wojsku znowu nauczą? Oswiec  mnie. Może kiedys za czasów rodziców to tak a dziś to śmiech. 

wielu rzeczy trzeba być by się dowiedzieć a potem umieć to wykorzystać....

Opublikowano
9 minut temu, grzesiekxy napisał:

Też jestem tego zdania. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, slawek74 napisał:

ale co innego wiem...

Ja... I temu masz 3 ha 🤭

Krowa doi najtaniej do 6 tys.... Potem to już kupowanie litrów jest żeby robić wynik z którego zostanie to co wyleci z deeeee.... 

Są dwie szkoły.. Jedni doją tanio a drudzy drogo... 🤷‍♂️ Ot głupawka na wynik. 

Jakie to wojsko było po1993/4r?... Toć to przedszkole nie wojsko.. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

wszystko zależy od sytuacji. Nie raz się rozleciała maszyna o 14:30 a sklep z częściami otwarty do 15. Już to widzę jak lecicie się myć i perfumować;)

Chyba że rowerem jedziesz po te część,  bo nie wyobrażam sobie wsiadać do samochodu UJ....y od gnoju. Dla zapokojenia też tak mam jak slawek że mi sklep zawsze otworzą  właściciel pobliskiej agromy mieszka tuż obok.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Zależy od wojska. Ja tam nie byłem skończyłem technikum mechaniczne i żeby mieć wykształcenie rolnicze  poszedłem na studia SGGW z filia  w Łowiczu ale na Warszawę się latało.(4lata)Pozdrawiam absolwentow😀 Braciak cioteczny jeden i drugi byli i co dwa tyg w domu na przepustce i leżeli wackiem do góry na pryczy. Mówię wojsko a wojsko to różnica chopie

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, robert1226 napisał:

Chyba że rowerem jedziesz po te część,  bo nie wyobrażam sobie wsiadać do samochodu UJ....y od gnoju.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

15 minut temu, slawek74 napisał:

ale co innego wiem...

Ja... I temu masz 3 ha 🤭

Krowa doi najtaniej do 6 tys.... Potem to już kupowanie litrów jest żeby robić wynik z którego zostanie to co wyleci z deeeee.... 

Są dwie szkoły.. Jedni doją tanio a drudzy drogo... 🤷‍♂️ Ot głupawka na wynik. 

Jakie to wojsko było po1993/4r?... Toć to przedszkole nie wojsko.. 

no tak ty wszędzie byłeś wszysko widziałeś i wiesz najlepiej i od krowy umiesz najlepiej wyciągnąć 🤪 brawo ty...

Opublikowano
19 godzin temu, roberto15 napisał:

obecnie z 30 dojnych trochę ponad 2 tyś na odbiór

To około 70tys miesięcznie .Ile Ci zostanie na czysto (tylko napisz coś koło prawdy).

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, slawek74 napisał:

no tak ty wszędzie byłeś wszysko widziałeś i wiesz najlepiej i od krowy umiesz najlepiej wyciągnąć 🤪 brawo ty...

Ja zdawałem 10 lat temu 40-50 tyś litrow na miesiąc gdzie ty teraz nawet nie możesz pomazyc o takiej ilości..Ty  "wielki  i rozwojowy" 🤣🤣🤣🤣🤣

Ty kupowałes nowe gówniane graty na prow i siedziałeś w kredycie a ja kupowałem ziemie... Ty jej nie kupiłeś bo nabrałeś kredytu na złom na 3 ha... 🤷‍♂️

Ale ty wisz i się znasz że hohohoh albo i lepiej.. 🤭

Opublikowano
38 minut temu, subiektywny napisał:

To nie jest żadne rozwiązanie, podam tylko jeden przykład, co jak rolnik w chwili obecnej jedzie na styk, głównie przez raty w banku, ceny pasz, energii, nawozów...., sprzedaż 20% krów bedzie dla niego gwoździem do trumny, zresztą dziś mamy cenę ok. 2zl nie wiadomo czy w takim tempie za miesiąc czy dwa nie będzie 1,5 co już by u większości pozamiatało, skoro wszyscy mówią o kryzysie to ja się pytam gdzie jest nasze państwo, co się dzieje z cenami nawozów, paliw....?, my rolnicy ostatkiem sił mamy sponsorować trzynastki, czternastki, 500+, podwyższanie minimalnej pensji...., a z kad będziemy brać, myślę, że przy najbliższych wyborach odpowiednio podziekujemy

Rodzice doją a ty bimbe klepiesz nie trzynastki sponsorujesz.

Opublikowano
11 minut temu, grzesiekxy napisał:

To około 70tys miesięcznie .Ile Ci zostanie na czysto (tylko napisz coś koło prawdy).

sporo zostanie.....nie mam żadnych kredytów

Opublikowano
RadekGawryluk napisał:

9 minut temu, grzesiekxy napisał:

Chyba raczej ponad 30 tys miesięcznie a nie 70 tys...

o złotówki chodzi 😁😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, slawek74 napisał:

no tak od 100sztuk to był wyczyn...

Od 70 szt....co z tego twojego wyczynu jak masz 3 ha? 🤣

Ile ty  zdawałeś i zdajesz 15 tys na miesiąc 🤭

Dziś minimum to te 50 tyś litrow na miesiąc  żeby była kasa i rozwój w mleku i jakaś przyszłość dla ewantualnego  następcy... 

Druga sprawa to musi być ziemia żeby to wyżywić... Co z takiego zaplecza 3 ha gdzie trza czapkować o dzierzawy i dokładać do dopłat.... Gdzie tu rozum i sens ? 

Opublikowano

A zdajesz sobie sprawę, że są rejony w kraju gdzie ostatnio ziemia na sprzedaż w kawałku większym niż 3 hektary była z piętnaście lat temu? 

Nie u każdego na wsi mieszka 3 rolników , reszta dziadków wymiera,  a do miasta z 80 kilometrów 

• Like 3
Opublikowano

kolega kupił gospodarstwo po sąsiedzku 4.2ha za 700tys ,,po cichu,,.... i większość tak się sprzedaje drugi od tego samego 0,55ha za 35tys ale to układ honorowy odkupił ojcowiznę i sprzedaż komu innemu nie wchodziła w ogóle w grę...

ten człowiek żyje w innym świecie i nie zna realiów...

Bogdan_ja napisał:

9 minut temu, slawek74 napisał: no tak od 100sztuk to był wyczyn... Od 70 szt....co z tego twojego wyczynu jak masz 3 ha? 🤣

i to jest dopiero wyczyn ,,szczwiu,, ....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v