Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, TheDuke napisał:

Spadki w sklepach też widać, tylko trzeba wiedzieć gdzie kupować. Oby tak dalej  Krowiarz za 1,5zl też podoi, co by innego robił. Większość których znam potrafią tylko krytykować innych i opowiadać niestworzone bzdety. Kultury w towarzystwie 0, i ten zapach w tych ich nowych kiach stonicach, tam musi być zapaszek. Co nie Radekz?

Buraku nam krowiarza mozesz buty czyści mleko będzie drogie jutro jadę po nowego Fenda a ty po parówki do Biedronki  

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, malorolny121 napisał:

On sklada doplaty. Ja mu nic nie doplacam. Tak uscisle to.

Jak to niby ma funkcjonować? On ci będzie mówił jakie ekoachematy masz spełniać żeby miał większe dopłaty? Bezsens totalny, obrabiasz to składaj na dopłaty i płac mu je ryczałt powiedzmy 800zl i tyle

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, TheDuke napisał:

Wy nie rozumiecie że w mojej okolicy wygrać walkę o dzierżawę graniczy z cudem. Nie ja licytowałem nierealne stawki a teraz płacze że mleko spada. Trzeba mieć odrobinę znajomości obsługi kalkulatora aby wiedzieć kiedy powiedzieć pas. Krowiarz ma swój własny świat i swój kalkulator i nie ma sensu w nim nic. A co do cen to nie tylko Krowiarze odnotowali spadki a wszyscy rolnicy w różnych branżach ale zawsze najwięcej to płaczą krowiarze, którzy licytują dzierżawy po 4000 za ha więc teraz zakasać rękawy i do roboty Berciki Nintendy i  nie podskakiwać mi tu.

Byłem nie tak dawno na przetargu KOWR. Poszło 6 działek około 40 ha za 3 - 4 t pszenicy i jedna za cenę wywoławczą plus jedno przystąpienie dla mnie. Żadnej oprócz tej ostatniej nie wziął producent bydła, drobiu czy trzody. Mój kalkulator mówi mi że taka dzierżawa rzędu 4 t na średnich glebach to bezsens. Oddaj 4 t pszenicy, zapłać podatek wcześniej czy później, upraw, nawieź, ochroń, zbierz a plon średni daj Boże 6 plus minus w jedną czy drugą stronę to ja dziękuję. Wolę od Ciebie kupić te zboże a Ty i tak tego nie doceniasz.

Edytowane przez Troker1979
  • Like 1
Opublikowano

Jak tak dalej pójdzie to nie będzie klutni między krowiarzami a innymi branżami rolnymi poczytajcie co chce wprowadzić unia od 2027 roku hodowla krów wyłącznie bezuwieziowa po wycieleniu cielek ma być przy krowie chów drobiu wyłącznie bezklatkowy i wolnowybiegowy zakaz klatek porodowych przy lochach zakaz urzywani antybiotyków przy hodowli będą wprowadza zakaz używani pestycydów  już za rok redukcja o połowę a unia dogadyje się krajami Ameryki Południowej nowei Zelandia o imprcie żywności a my zamiast się dogadać to się wyzywamy kto butny albo kto głupszy a jeszcze jedno już komisja zatwierdziła robale jako żywność i mąkę z nich tak że pogratulować niektórym zdrowego oglądu na rzeczywistości 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
57 minut temu, Zenonim napisał:

Raczej ten kto daje taki czynsz ma za dużo kasy do wyprania. 

Rzepak na lubelskim 2100 brutto, a sruta 2140. Gdzie tu sens gdzie logika 

Jaki region? Rafalski z ludwina ostatnio ogłaszał 2550 brutto

Opublikowano (edytowane)

Nie nie ale wszystkich prawie znam osobiście to 3 z widzenia i gadki prawie wszystkich . Często się w tamtych stronach obracam mam dużo znajomych i gada się o ludziach Jeden co startuje też tam ostatnio dal 3.5 tony za ha są też tacy co za piach  kamienie kanały itp po ponad 2 t rzucili też tam .  i kilku słabych jest . Ogólnie na 2 działki mało chętnych bo tylko 14  bo 8 odrzucili . A na tej ziemi sporo 4 klasy łąkowej czyli w oba  razy 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

W zasadzie trudno to wszystko przeliczyć bo 3.5 t to jeszcze po aktualnym kursie pszenicy jaki przeliczają wychodzi ok 5 tys ale sytuacja może się zmienić i wyjdzie ok 3tys. Ja na miejsce mam kawałek ale jeśli chodzi o prywatne dzierżawy u nas to oscyluje w okolicach 500 zł za ha co prawda słabszej ziemi. A czy raptem 15 km dalej dają 10 razy więcej to się okaże, ja znam te strony i cześć tych rolników co startują to ich gospodarstwa nie wyglądają na jakieś mega, no ale może to dlatego,że tyle płacą za dzierżawę 😁

Opublikowano (edytowane)

Ten co dużego fendta kupił dal 3.5 t . Jak będzie kiedy 3 tys to mniej ale dzierżawa na krotki czas i z doplata różnie może być przez schematy może będzie 800 a może 400. A i 15 km to blisko tez nie jest . A osobiście myślę że jak z ua się uspokoi to pszenica niżej 1100 nie będzie a może i więcej bo przez te eko może być jej mniej . Sąm jestem ciekaw na ile pogonią wtedy co brali pszenica dużo tańsza była 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

W moim przypadku to jedynie tam można się zaopatrzyć w trochę lepszą ziemię, fakt że trochę daleko. A plusy są takie że nikt nie zabierze bo kupiłeś nowy traktor czy coś w tym stylu, więc warto trochę policytować.

Opublikowano

@Troker1979 8 9 tam nie urośnie pszenicy napewno bo sporo tam klasy 4 łąkowej  a i ta normalna to taka sobie.  @piotrek91p hehe skąd wiem 🙂 strzelam 🤪 bo dużo ludzi wiem o których chodzi i gdzie mniej więcej mieszkają to pasujesz mi do miejscowości w której nowy radny mlekpolu jest 🙂

Opublikowano

Dla mnie to wszystko obarczone zbyt dużym ryzykiem przy takich czynszach. Przyjdzie susza tudzież inna klęska żywiołowa i pod kreską. A jak nie ma z czego dołożyć? Druga sprawa narobić się jak głupi a tu zonk. Ponoć rzucają się na te ha bo liczą na możliwość wykupu po cenie wywoławczej za 3 lata ale wątpię że to aktualne(pomijając znajomości). Toż to by się kwalifikowało pod paragraf niegospodarności jak znalazł się taki frajer co płaci tyle za dzierżawę

Opublikowano (edytowane)

Nie da rady kupić u mnie próbowali ludzie i nic z tego . A sniadowo na Podlasiu już wgonilo cenę ziemi agencyjnej 4 klasy na 70 za 3 lata to będzie że 120 bo rośnie tak szybko że ustawa nie przewiduje 

Edytowane przez alfa
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v