Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
54 minuty temu, TheDuke napisał:

Krowiarze byli  butni i pyszałkowaci taka prawda ale teraz karma do nich wraca. Krowiarze kupowali saletrę i mocznik po 5000 6000 a teraz gul im skacze. Mleko spada a myśleli że już świat zwojują. Źle im nie życzę ale kubeł zimnej wody się przyda i może nie będą tak podskakiwać na przetargach.

Idź lepiej daj coś do korytka swiniowego albo dalej jeździć na błotniku swojej siuntki lub kaciapka... 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
57 minut temu, TheDuke napisał:

Krowiarze byli  butni i pyszałkowaci taka prawda ale teraz karma do nich wraca. Krowiarze kupowali saletrę i mocznik po 5000 6000 a teraz gul im skacze. Mleko spada a myśleli że już świat zwojują. Źle im nie życzę ale kubeł zimnej wody się przyda i może nie będą tak podskakiwać na przetargach.

oho. przylazł się cieszyć że sąsiadowi krowa zdechła...

Opublikowano

Spokojnie, zrozumie gdy produkcja zwierzęca spadnie na tyle, że swojego zboża paszowego nie będzie miał gdzie sprzedać. Przednówek ma teraz jak zalewa rynek zboże z UA a jak jeszcze dojdzie do tego zmniejszony popyt na zboża paszowe to dopiero będzie biadolenie. 

• Like 1
Opublikowano

No niestety to jest wszystko powiązane i wszyscy jedziemy na tym samy wozie... Ale ja likwiduje krowy definitywnie i ostatnie wyjado w czerwcu w ostatnio drogę... 

Zostawiam z 10 na mamki i koniec dojenia i się szarpania. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, TheDuke napisał:

Wy nie rozumiecie że w mojej okolicy wygrać walkę o dzierżawę graniczy z cudem. Nie ja licytowałem nierealne stawki a teraz płacze że mleko spada. Trzeba mieć odrobinę znajomości obsługi kalkulatora aby wiedzieć kiedy powiedzieć pas. Krowiarz ma swój własny świat i swój kalkulator i nie ma sensu w nim nic. A co do cen to nie tylko Krowiarze odnotowali spadki a wszyscy rolnicy w różnych branżach ale zawsze najwięcej to płaczą krowiarze, którzy licytują dzierżawy po 4000 za ha więc teraz zakasać rękawy i do roboty Berciki Nintendy i  nie podskakiwać mi tu.

Może na przetargach kowr, gdzie pozniej jest możliwość część umorzyć. Prywatnie nie słyszałem, by ktos oddał dopłaty i dołożył dodatkowe jeszcze np 3 tysiące dla właściciela. 

Edytowane przez Unexpected
  • Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

No niestety to jest wszystko powiązane i wszyscy jedziemy na tym samy wozie... Ale ja likwiduje krowy definitywnie i ostatnie wyjado w czerwcu w ostatnio drogę... 

Zostawiam z 10 na mamki i koniec dojenia i się szarpania. 

A gdzie oddajesz mleko ?

Opublikowano

Zrobili że możesz mieć hektary ,a przy nich krowy do  końca swoich dni ,czyli oborowe dożywocie . czy aby na pewno do tego zmierza krowiarz ? . K..wa ,jeszcze z pod wieka za cycek będzie sięgał😐

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, krzychu121 napisał:

Dajcie tych ,,krowiarzy '' do mnie. Za 3 tys plus dopłaty oddam wszystko i po co mam doić  :)

Myślę że powoli do tego dojdzie na całym Podlasiu , części mazur i części Mazowieckiego że chłopy będą żyli bez pracy a utrzymywać ich będą krowiarze już tak można świetnie żyć w niektórych miejscach 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wszystko będzie zależało od ceny mleka. Niektórzy się zachlysneli jak zobaczyli ile wypłaty na konto wpływa i szaleją. Nie licząc jakie są koszta produkcji tego litra. I jakie mogą być koszta naprawy np skrzyni w ciągniku, czy innej maszynie które muszą dzień w dzień pracować. Więc się szybko zużywają. Niektórym takie awarie dają szybkie otrzeźwienie że jednak to co wpływa na konto to nie jest zysk bo nagle nie starcza tej wypłaty na pokrycie wszystkich kosztów. Dla mnie to głupota dawać takie pieniądze za dzierżawę. Jak ktoś ma możliwość to trzeba korzystać i brać kasę bez roboty. 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Będzie tak napewno tym bardziej że podlasie np to specyficzny rejon krow I bardzo słabych Ziemi. Na tych piaskach narazie jeszcze kukurydza rosnie ale będzie to zmierzało w kierunku pustynnienia i spadku wydajność bo lasy i rząd i chłopki tna na potęgę i robią pola na 5 6 6rz . A tu już natura się odwdzięczy jeszcze większymi brakami opadow i wyższa temperatura co każdy juz widzi . Są rolnicy którzy żyją godnie z krow z 30 do 50 ha a w nich znajdują się idioci którzy nie mając pokrycia w hektarach chcac miec więcej pracy jak sąsiad spełniają swoje życiowe marzenia o nowych oborach . Chcąc wykarmić te marzenie zbierają piaski od mniejszych gospodarzy za horrendalne pieniądze napędzając ceny zakupu ziemi bo kto sprzeda hektar za 40 tys jak idiota da dzierżawy 2-3 tysiące.  Znajdują się tacy co już płacą do 200 tys !!!! Żeby sąsiad nie wziął.  Koszta rosną zyski spadają i w końcu reszta z tych mądrzejszych zacznie likwidować bydło i oddawać pole tym większym idiotom którzy będą się w tej spirali kręcić bez końca bo juz mamy przykłady że mają obory na 100 dojnych to jest jeszcze trochę czasu w ciągu dnia wolnego a to wezmę postawie na 200 300 . Na sniadowie już trafiają się 300-500 . I siła rzeczy dojdzie do sytuacji że duża część rolników będzie żyła bez pracy bo już dokładnie widać co się dzieje I jaka przyszłość się zarysowuje że głód ziemi będzie niespotykany a ci z tymi obiektami na kredyty chcąc nie chcąc będą musieli każde pieniądze zapłacić za dzierżawy bo to będzie być albo nie byc a kredyt będzie cisnął 15 lat a w trakcie dojdzie kilka innych na maszyny nowa infrastrukturę silosy itp i z 15 lat robi się emerytura 

@Bogdan_ja nie tylko twoj wielu będzie miało lekkie życie 

• Like 4
Opublikowano

Dożywocie ,bez prawa amnestii.  A kilka kolejnych po sobie awarii ,silnie studzi zapał .  U mnie są tacy co na chwilę zaprzestali gospodarzenia ,i jakoś zyją i jakoś do krów ,czy innych ogonów nie wracają .  

Opublikowano
9 godzin temu, Unexpected napisał:

Może na przetargach kowr, gdzie pozniej jest możliwość część umorzyć. Prywatnie nie słyszałem, by ktos oddał dopłaty i dołożył dodatkowe jeszcze np 3 tysiące dla właściciela. 

Taki jesteś pewien, że umarzają? Ostatnio to ciągle słyszę, że się skończyło umarzanie. Jeszcze niski czynsz to szybciej ale nie cztery tony

Opublikowano
12 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Kto ma ponad 50 ha i więcej śmiało rzuci krowy i nie będzie doić za 1,5 zł... 

No i zakredytowani na obory itp to wiadomo że muszo doić nawet z 1 zł 🤷‍♂️

Może kolega doradzi na jaką markę postawić Fendt czy John Deere? Moc powyżej 200km oczywiscie nowy bo przy krowach musi być nowy 

• Haha 2
Opublikowano

Witam jako Krowiarz kończący karierę w.produkcji mleka mogę powiedzieć ile dostałem za mleko w grudniu Mlekovita 3.36 zł brutto za styczeń wyszło 2.76 brutto.  Macie rację jesteśmy pyszni dumni zaradni pracowici. Nie kłaniamy się łapspm z pod sklepu  czy żebrakom dopłatowym którzy najpierw nam dzierżawią bo im się nie opłaca a nam się opłaca i potem obsmarowywują nam dupska bo tylko to zostało z ich marnego losu. Nie brałem nigdy dzierżawy za 4000zl czy tam więcej ale dopłaty plus  podatek i jakieś 400zl płaciłem.  Współczuję tym płaczkom co muszą się tu logować by nas ludzi sumiennej pracy obrażać.  Chcesz sprzedam ci nabiał mleko prosto z basenu za 3.5 litr złotówkę więcej za wlanie  i będzie Cie sieroto stać na szklankę mleko śmietanę z niego sobie zbierzes  a jeśli masz ziemię i Ci się nie opłaca to wydzierżawię ba nawet zatrudnię Cie do zbierania kamieni abyś miał na te mleko odemnie z basenu . 

• Like 13
  • Thanks 4
Opublikowano
10 godzin temu, alfa napisał:

Myślę że powoli do tego dojdzie na całym Podlasiu , części mazur i części Mazowieckiego że chłopy będą żyli bez pracy a utrzymywać ich będą krowiarze już tak można świetnie żyć w niektórych miejscach 

jestem z podlasia i u mnie nikt tyle nie płaci, dawajcie do mnie tych wariatów, chętnie oddam swoje 30ha po 3 tysie xD

nawet dziwi mnie że w okolicy nie było szału zakupowego, coś wszyscy spokojnie siedzieli gdy mleko drożało.

11 minut temu, czareczek85 napisał:

Może kolega doradzi na jaką markę postawić Fendt czy John Deere? Moc powyżej 200km oczywiscie nowy bo przy krowach musi być nowy 

w wiosce kilka przybyło w tamtym roku, ale u takich co od dawna mówili że coś muszą kupić bo stare nie wyrabiają i kupowali używki. swoją drogą Roltoma wszystkie ciągniki używane takie co były po 300-400k w ciągu kilku dni ceny podniosła o 100k xD 

12 godzin temu, TheDuke napisał:

u mnie w wiosce żaden krowiarz nie kupował tak jak i znajomi, kupowali jedynie Ci co mają np 20-30 krów + np 50ha pola pod rzepak, zboża.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v