Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marcianjargit napisał:

Słyszał ktoś czy będą obniżki osm krasnystaw

Tylko ser w promce zrobili poniżej 20 zł, ciekawe jak im to zagra bo na kg sera trzeba min. 10L mleka.

Opublikowano
9 minut temu, Dream1990 napisał:

Tylko ser w promce zrobili poniżej 20 zł, ciekawe jak im to zagra bo na kg sera trzeba min. 10L mleka.

Za bardzo szastają tymi promocjami. Cokolwiek na kanapkę z mięsa i tak jest droższe jak ser...

Opublikowano
16 godzin temu, arosaw100 napisał:

Do mnie podjeżdżało parę naganiaczy jak ma Pan kłopoty z  mlekiem to unas niema problemu a było białe I bez antybiotyku .I taka gadka że kierowca mówi kiedy będzie klasa i wtedy Pan daje kierowcy w słoiczku i niem problemu. Więc jak ktoś piszę że w Polsce norma jest jedną dla wszystkich to jest w będzie i mam paru znajomych co donich prześlij i to potwierdzaia .

W Polsce? Widziałem trochę świata i powiem tak we Francji czy Irlandia mleka i przetworów mlecznych nie kupię.

Opublikowano

Wielu rolników po przechodziło do takich paproków i to niektórzy mają po 40. 60 krów jak z nimi rozmawiałam to gadka po co mi stres leję wszystko i tak mam więcej kasy jak bym miał oddawać do dobrei mleczarni .ja nawet dzwoniłem do weterynaria 'powiat i wojewódzki inspektorat ale oni mają to gdzieś  i byli zdziwienie że tak się dzieje z poborem prób mleka u nuktórych prywaciarzy ale po co im dodatkowa robota i wysyłali mnie od icka do wicka a Pan zglosi to tam a tamten mówi Pan zglosi to tu .tylko żeby później nie było że znowu jaki dzenikazyna od kryje aferę że rolnicy i mleczarnie produkują syf i będzie atak na mleko że brudne tak jak była afera lezakowa że kupowali padłe krowy 

Opublikowano
3 godziny temu, mlodyrolnik1404 napisał:

Panowie warto w tym kryzysie uciekać do Mlekovity? Rozmawiałem z nimi prędzej, dlatego jest szansa, że mnie przyjmą. A uciekać gdzieś muszę, bo obecny odbiorca za styczeń zapłaci mi okolo 2,15/l..

Mlekovita to dobra mleczarnia. Ceny maja wysokie i nie szaleją z oceną. Wymogi są ok. Tną nieraz na parametrach. 

Opublikowano
3 minuty temu, Jan1972 napisał:

Mlekovita to dobra mleczarnia. Ceny maja wysokie i nie szaleją z oceną. Wymogi są ok. Tną nieraz na parametrach. 

Jeśli tną na parametrach to żle świadczy o mleczarni. 

Dla mnie obcinanie parametrów to zwykle sk***ysyństwo i tyle.

Opublikowano

troche z tym syfem i kom . przesadzacie , kiedys nikt nie sprawdzał poziomu i spytajcie ludzi z miasta jak wspominają smak mleka , teraz wymogi itp . a wiekszosc z miasta mówi ze to mlkeko obecne to ni smaku ni zapachu .

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, Jan1972 napisał:

Jakie mają ceny za styczeń luty?

Opublikowano

Tak jak markety z nimi pogrywają i te promocje to niby za czyje pieniądze są? Kilka palet za darmo na koszt rolnika, fundusz promocyjny pod Januszów i później specjalne składy pod cenę i ser już nie przypomina sera...

6 minut temu, jarecki napisał:

troche z tym syfem i kom . przesadzacie , kiedys nikt nie sprawdzał poziomu i spytajcie ludzi z miasta jak wspominają smak mleka , teraz wymogi itp . a wiekszosc z miasta mówi ze to mlkeko obecne to ni smaku ni zapachu .

Bo był produkt pełnowartościowy na który obecnie niektórych nie stać bo stał się premium. Mleko to jest chociaż 3.2 tłuszczu reszta to pomyje. Podejrzewam że wybicie bakterii żeby przydatność przedłużyć też wpływa na walory smakowe. Z serem jest to samo,  te tańsze przecież to szajs a nie ser...

Opublikowano

Te komórki bakterie za które nas gonią to jedna wielka ściema i tylko nagonka na nas .

Tak naprawdę od ilu lat nas za to ganiają,  a przecież sery czy masło robione jest od można żec od zawsze i nikt wcześniej nie szukał w mleku bakteri i somatyki szło wszystko , i te wyroby były dużo smaczniejsze niż teraz z tego rzekomo czystego mleka .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

Tak mówią ale wydaje mi się że to o żywienie chodzi bo kiedyś nikt tak tych krów nie ,,futrowal,, jak teraz tymi paszami koncentratami,kiszonkami itd

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
3 minuty temu, MariuszDe napisał:

Tak mówią ale wydaje mi się że to o żywienie chodzi bo kiedyś nikt tak tych krów nie ,,futrowal,, jak teraz tymi paszami koncentratami,kieszonkami itd

Żywienie też ma wpływ na smak mleka i wyrobów ale największy wpływ mają sieci handlowe a to dlatego żeby wstawić coś to towar ma być przygotowany według ich przepisu a nie to co zakład oferuje. 

Opublikowano
Dnia 31.01.2023 o 18:14, konradek88 napisał:

Jak dla mnie największą rewelacja z mleczarni jest polmlek brat tam wozi mleko, mają z wujkiem kilka mleczarek i dzwonił przed chwilą i mówił że jedni mają po 15 groszy obniżki a z jednym rozmawiał i mówił że dostał smsa że obnizka 5 gr za luty i powiedział że tam to wszystko na zasadzie jak kto sobie wywalczy z ceną niektórzy mają umowy że ceny mają mlekpolu żeby tylko zostali u nich ale oczywiście to tacy którzy te ok 2 tys litrów na odbiór mają. Mimo wszystko niezły musza masz 

Polmlek to stan umysłu teraz jeszcze nie tyle ale kiedyś to jak mleko szło w górę to jak nie pojechałeś i dymu nie zrobiłeś to miałeś cenę stabilna na poziomie złotówki a inni co walczyli mieli 1,30-40 10 lat temu taka akcja była dobrze że z tamtad uciekłem. 

Opublikowano

Często w sieciach są większe naciski na jakość i powtarzalność produktu niż na zwykłym rynku detalicznym. Masz niezapowiedziane audyty np. biedronki. Ser, twaróg robisz z mleka o odpowiednich parametrach, im wyższa kazeina tym lepszy uzysk z litra. Mleko przechodzi przez standaryzator parametrów. I oni z takiej biedronki biorą próbki produktów do badania.

Np. mleko UHT 3,2% musi mieć 3,2% tłuszczu i 3% białka, a reszta produktów zgodnie z etykietami. Nabiał to nie słodycze itd. że wrzucisz badziew w proszku dorzucisz tłuszczu palmowego, chemii i wyjdzie czekolada. Ewentualnie można kombinować z dodanym tłuszczem roślinnym (wtedy ser to już nie ser w nazwie, tak jak masło) lub wodą mleczną. 

Ktoś się zastanawiał czemu ktoś kto większości przerzuca mleko patrzy oby białe było, nie zwracając uwagę na somaty itd. Otóż w zakładach mleczarskich mają urządzenia typu baktofugator, taka wirówka ulepszona która usuwa z mleka większą część bakterii i somaty. I dopiero takie mleko trafia na produkcję.

Opublikowano
7 minut temu, AndrzejMikulewicz napisał:

Prawda to, że mlekpol za kolejny miesiąc do góry?  

Bardzo wątpliwa sprawa skoro poszły obniżki. Skąd takie info?

7 minut temu, kusza napisał:

U niemca zaczyna się ruch po 2 miesiącach przestoju, smietana dzisiaj wyjechała i są kolejne zamówienia na przerzut z pl. 

Czyżby już się spekulanci nachapali? Może wiedzą że niedługo rynek chiński będzie robił duże zakupy i robią zapasy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v