Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mmmm, dobrze że w lutym poinformowali sąsiada że w styczniu za niższą cenę doił, jeszcze ma fakturę pokazać jak przyjdzie 🙄🙄🙄🙄 Zakazane przelewy sąsiada, nie będę upubliczniać 😉

20230202_120914.jpg

Opublikowano
5 minut temu, kris91 napisał:

Mmmm, dobrze że w lutym poinformowali sąsiada że w styczniu za niższą cenę doił, jeszcze ma fakturę pokazać jak przyjdzie 🙄🙄🙄🙄 Zakazane przelewy sąsiada, nie będę upubliczniać 😉

20230202_120914.jpg

A jakichś konkretów nie napisali np o ile ta obniżka?

Opublikowano

No i ja pytałem, to powiedział że nic prócz tego smsa nie przyszło, więc pewnie na fakturze się dowie 🙄🙄🙄 Teraz aż wygooglowałem, że to chyba ten polindus co pisali w gazecie albo inny 🤔

Opublikowano
6 minut temu, lukasz20 napisał:

Nie wiem, ale każdy liczyć umie ja mówię tak jak ja to widzę. A czy ktoś przy takim podejściu dużo czy mało traci to jego sprawa. 

Przyjmując 9000l x 0,15 mamy 1350 zł x 12 mamy już 16200

Z tego trzeba by odjąć jakieś koszty, tego już nie policzę

Być może że zamiast kosztów będzie wzrost 

To zależy od gospodarstwa 

Na groszach się robią tysiące

• Like 3
Opublikowano
17 minut temu, grzesiu napisał:

Musi taka mentalność w Łódzkim. Później się dziwią że Podlaskie Chłopy maja kasę. A no mają bo dbają. Pomyśl sobie niby głupie 20gr ale już w skali roku robi różnicę a nie mowa w latach. Później to widać po obrazie poszczególnych gospodarstw widać w nich różnice kapitału. 

Ale jak to wielu moich klientów mówi z krowami nie zamierzają spać... Krycie najtańszym nasieniem, bez profilaktyki. Łódzkie to specyficzne województwo bo z tak naprawdę Łodzią pod ręką czyli sporej ilości magazynami itp. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Luke16 napisał:

W Niemczech lks 600 w USA 800. 

Tylko sam pomyśl ilu jest takich? Szczerze mówiąc jak ktoś ma przy 8-10 tys litrów na miesiąc a ktoś daje mu 10-20gr mniej ale święty spokój. Wybierze tą opcję. 

10-20 gr roznicy to jest jak jest hossa, jak jest bessa to 50-60 gr było kiedyś, a teraz to wygląda na okolo 1 zł różnicy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Luke16 napisał:

Przynajmniej w moim terenie wątpię żeby ktoś był zainteresowany Mlekpolem. Każdy woli święty spokój niż próby i wymagania. Najbardziej pokazał to Zarębski właśnie że jednak można bez spektakularnych wymagań i udziałów kupować mleko 

A co za nadzwyczajne wymagania ma ten mlekpol? 

Może przypomnę, że święty spokój to właśnie zdrowe wymię u krowy a nie jakieś wymagania mleczarni. 

Jak jest zdrowe wymię to jest i mleko i parametry/somatyka na dobrym poziomie. 

3 godziny temu, lusjan napisał:

Koło 2,4 netto za styczeń, 45 groszy premii było. A za ile będę doił to nam końcem lutego powiedzą 😂

To i tak lepsza cena niż w Rykach. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Nintendo napisał:

a nie jakieś wymagania mleczarni. 

Żeby jeszcze były one takie jak powinny być to już inna kwestia 🤪 mało to ludziom woziłem mleko na badania antybiotyku, somatow itp? Mleczarnia jedno, niezależne laboratorium drugie. Nagle na drugi dzień z mleczarni przychodzą już dobre wyniki. Rodzice byli coś koło 20stu lat jak nie dłużej w spółdzielni. Na koniec właśnie cuda zaczynały się dziać, nawet wiedzieliśmy kiedy mleko nie przejdzie a było tak dwa razy do roku. Potem 11 lat u prywatnego i święty anielski spokój, bez żadnych udziałów i problemów. Spółdzielnia? Statuty, problemy z odejściem, jakieś kary, podstawowa cena za mleko np 80gr + tzw dodatki. Sorry ale nie. 

15 minut temu, Nintendo napisał:

somatyka

Pewnie doskonale wiesz jak się pozbyć somatyki w trybie szybkim 🤪

Opublikowano
59 minut temu, Karol6130 napisał:

Na groszach się robią tysiące

I tak i nie bo musisz doliczyć do tego powiedzmy lepsze pasze, profilaktyke np w kwestii szczepienia krów, stosować do krycia lepszą genetykę a co za tym idzie więcej zapłacić. Wrzucić jakieś bolusy i mamy koszty. A tak... Powoli do przodu... Ja mam masę klientów którzy mają na odbiór od 100 do 500 litrów oni się głównie martwią czy mleczarnia mleko odbierze i czy wypłata będzie a nie "pierdołami" będą sobie głowę zaprzątać. Ilu znasz takich co napiłbyś się tak z marszu od nich mleka? Bo szczerze mówiąc ja mając trochę tych klientów mam dwóch od których mogę to mleko kupić. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Luke16 napisał:

🤪

Pewnie doskonale wiesz jak się pozbyć somatyki w trybie szybkim 🤪

Jednego roku jak miałem problemy z somatyka jak wlazło mi coś na oborę, to najgorsze mleko wylewałem w szambo byle się średnia w normach mieścić. Bardzo źle wspominam ten rok. 🙃 Praktycznie cle stado z somatyka, śruty praktycznie dać nie mogłem bo jak dałem to było jeszcze gorzej. 

Co ciekawe pasza z Biofeeda źle działała na krowy i przez nią somatyka jeszcze gorzej szalała, po zmianie producenta była lekka poprawa. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
4 minuty temu, robert1226 napisał:

I co ci to da chora krowa nie da ci mleka  wylecz stado i sprzedaj wirówkę. 

Jak u sporej części jest Streptococcus Uberis to sobie możesz leczyć. Na zmianę będą dawać podkliniczne. Napiszesz zaszczep. Nie zawsze mastibioavac, startvac czy ubac zadziała.

2 minuty temu, Nintendo napisał:

to najgorsze mleko wylewałem w szambo byle się średnia w normach mieścić. 

A są mleczarnie które na to totalnie nie patrzą i co ciekawsze wiozą między innymi to mleko do innej mleczarni z tzw wymaganiami 🤣

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MlekpolLover napisał:

Ehhhh ... chciałbym mieć tyle co w OSM Rozpusta. Pożył by wreście człowiek.

Cierpliwości jeszcze ze 2-3msc to i Ty może tyle będziesz miał...😉

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Witam wszystkich cena za grudzień 2.70 zł netto za 8/9 tys. za styczeń - 24 gr powinno być 2.46 przy tych samych parametrach ~ 4,2 tłuszcz , białko 3,3 ale myślę że jest większe . Podkarpacie 

Opublikowano

Dziwny tok myślenia, że aby białe to tak jak i człowiek jak mu coś dolega to nie jest tak wydajny. Fakt koszt leczenia somatyki jest spory i nie wszystko da się wyleczyć bo sam przez to przechodziłem ale było warto, teraz średnia somatów ze zbiornika 150-250 cały rok, mleka więcej i święty spokój ... 

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, ThePerkins napisał:

Dziwny tok myślenia, że aby białe to tak jak i człowiek jak mu coś dolega to nie jest tak wydajny. Fakt koszt leczenia somatyki jest spory i nie wszystko da się wyleczyć bo sam przez to przechodziłem ale było warto, teraz średnia somatów ze zbiornika 150-250 cały rok, mleka więcej i święty spokój ... 

Człowiek to dobrze gdyby był szczęśliwy. Tylko się zastanawiam czy jak jest wydajny to jest szczęśliwy? Krowa też?

Opublikowano
15 minut temu, oniak napisał:

taki ze on wie ile tam zarobi za miesiac swojej pracy, drugi + to taki ze jest ubezpieczony w zusie

U nas to ciągle gdzieś szukają ludzi do pracy. Mój ojciec pracuje w pewnym dużym zakładzie (rok już będzie) jako tzw "cieć" bierze dwunastki. Nagle zdziwił się że jest coś takiego jak urlop. Umowa na cały etat. Jak zrobi nadgodziny to były miesiące że i 5500zl przyniósł. 

33 minuty temu, lukasz20 napisał:

ale pilnujemy szczepień (ubac)

Najpierw trzeba je chcieć zaszczepić i pilnować terminów a ubac tani nie jest i nagle jak mówię o szczepieniach czy to na uberisa czy bvd, ibr - szkoda pieniędzy... I uwierz że ja już praktycznie przestałem o tym mówić bo nie warto...

35 minut temu, lukasz20 napisał:

Nie odbierz tego, że się czepiam, ale to trochę takie "ale to nic nie daaa

Ja już się przyzwyczaiłem do tego tekstu 😉

36 minut temu, lukasz20 napisał:

Mlekpolu

Źle im nie życzę ale na tą chwilę nie wiem kto będzie chętny na Mlekpol. Każdy powtarza tylko słowo "wymagania", dodatkowo z tego co wiem nie chcą oni jeździć do takich którzy mają właśnie po 100-300 litrów na dwa dni. Tym bardziej słowo "spółdzielnia" ostatnio dała się we znaki wielu... Nie wiem jak np z odejściem z takiej mleczarni ale widziałem umowę jednej prywatnej plus rodziców i zero kar, okres wypowiedzenia miesiąc do trzech, mleko po normalnych pieniądzach. Z resztą jest to poprostu jedna karta formatu A4. Jak wygląda umowa w spółdzielni, jaki jest czas na wypowiedzenie? Jaka jest kara? Co mówi statut? Mam jednych klientów którzy znowu z grupy chcieli by odejść. Jak zanieśli umowę do prawnika to ten się za głowę złapał bo podpisali na siebie praktycznie cyrograf. 

Opublikowano

@Luke16 no to teraz wszystko jasne👍 z takim podejściem ludzi to będą stać w miejscu i podmiotu nie zmienią. Z nikim się nie ścigam w wydajności i jak to fajnie określił mój kolega "mleka nie kupuję" od krowy, ale przy moich ziemiach i warunkach przykładając się do tego trochę można fajnie doić z zyskiem, a o to głównie chodzi. Każdy ma inne warunki i możliwości, ale zaniedbywania podstaw hodowli nigdy nie zrozumiem🤷‍♂️

• Like 2
Opublikowano

Co to znaczy wymagania? W każdej mleczarni wymagania są takie same to dziwi mnie ze ktoś pisze ze nie pojdzie np do mlekpolu bo wymagania kosmiczne. Przeszedłem i jestem szczęśliwy ze mam dodatkowo co odbiór parametry wszystkie i wieksza kontrolę nad tym. Do tego na moim rejonie są największym płatnikiem. Wypowiedzenie 3msc i tyle. Akurat na miejsce na ciężarówce się zalapalem.

• Like 6
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ChiquitaB napisał:

do mlekpolu bo wymagania kosmiczne.

Co ile odbiorów masz próby na somatyke? Bo ja już doskonale wiem co się działo jak miała być próba w "naszej" spółdzielni, albo stały dwa zbiorniki na mleko albo wirówka... Znam też człowieka który był w mlekpolu i jak to powiedział "on z krowami spać nie będzie"... I jeszcze jedno gospodarz który ma 200 litrów na odbiór wystarczy że jedna dostanie podkliniczne i nagle z całego zbiornika masz miliona 

22 minuty temu, lukasz20 napisał:

zaniedbywania podstaw hodowli nigdy nie zrozumiem🤷‍♂️

Łódzkie to specyficzne województwo 😉

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

W mlekpolu z każdego odbioru jest próba na somatyke bakterie białko tłuszcz.  15 razy w miesiącu. Niektórych to przeraża.  Ale ma się stała kontrolę. Coś się dzieje zaraz widzisz w wynikach i reagujesz. 

Kuzyniak oddaje mleko jakimś przerzutnikom. Kiedyś to szło na Wolsztyn teraz nie wiem. To twierdził ze strzyki wystarczy słomą wytrzeć i krowa do dojenia.  Tak że chyba nie wszędzie są takie same wymagania.

• Like 5
Opublikowano
Przed chwilą, kat napisał:

Tak że chyba nie wszędzie są takie same wymagania.

Zgadza się, a ludzi przeraża badanie na somatyke co dwa dni i dlatego przynajmniej w mojej okolicy nikt na to nie pójdzie. 

Opublikowano

Pamiętam jak w mlekpolu wprowadzili te badania. Mama przerażona wyzywała. Myślała nad zmianą mleczarni. Ale po mału trochę dyscypliny i się przywykło. Mnie teraz bardziej denerwuje jak wyniki dłuższy czas nie przychodza :) . z perspektywy czasu na dobre to wyszło bo jest porządek w oborze.

• Like 3
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v