Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

Ale ja nie mam do nikogo pretensji , że ma niższe koszta, a ja wyższe,  czy na odwrót. Tylko zaprzeczyłem słowom,  że duzy ma niższe koszty i podałem do tego odpowiednie przykłady

biznes tak działa ze im wiecej produkujesz tym mniejszy koszt jednostkowy , jak policzysz dokładnie to koszt jednego litra mleka będzie tańszy . dodatkową kupując dodatki paszowe , nawozy , śor biorąc wieksze ilosci czy nawet cało samochodowe jest taniej . 

• Like 2
Opublikowano

Nie wiadomo jak u innych. Czy spadki czy wzrosty. Niech  kilkunastu czy kilkudziesięciu zrezygnuję całkowicie. A na dodatek  kilkudziesięciu się przeniesie np do mlekowity czy mlekpolu i w Sierpcu robi się duży problem z mlekiem. A ktoś już wspominał że jeden z największych dostawców Sierpca przenosi się do mlekowity . Coś mi się kojarzy że to właśnie u was prezes zarabiał ogromne pieniądze z radą i dawali sobie konkretne premie. Jak wyszło to na jaw to nagle na podywzki się dla rolników znalazło. Więc jest na czym oszczędzać 

8 minut temu, Marcin441 napisał:

Niby tak ale np. u mnie ok. 1700 l na odbiór więcej w styczniu w porównaniu do grudnia 😀

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał:

Bawisz się w sobotę? 😛

Nom, trzeba się wyrwać z domu😉

2 godziny temu, jarecki napisał:

biznes tak działa ze im wiecej produkujesz tym mniejszy koszt jednostkowy , jak policzysz dokładnie to koszt jednego litra mleka będzie tańszy . dodatkową kupując dodatki paszowe , nawozy , śor biorąc wieksze ilosci czy nawet cało samochodowe jest taniej . 

W teorii tak. Ale w praktyce może być różnie.  Tym bardziej przy tak zmieniające się cenach i tak wielu czynnikach wpływających na koszt jednostkowy. Według mnie nie realne żeby to rzetelnie obliczyć i porównać.

• Like 1
Opublikowano

W Sierpcu mleka ogólnie jest mało jak kiedyś dzwoniłam do skupu o za niską cenę dla rolników to powiedzieli. że droga wolna mogę przenosić się do Mlekowity. Teraz już było tłumaczenie, że dużo rolników co złożyło wypowiedzenia to je wycofuje, bo w dobie kryzysu lepiej być w dobrej, stabilnej mleczarni...

Opublikowano
45 minut temu, Krowiarka napisał:

W Sierpcu mleka ogólnie jest mało jak kiedyś dzwoniłam do skupu o za niską cenę dla rolników to powiedzieli. że droga wolna mogę przenosić się do Mlekowity. Teraz już było tłumaczenie, że dużo rolników co złożyło wypowiedzenia to je wycofuje, bo w dobie kryzysu lepiej być w dobrej, stabilnej mleczarni...

W wielu mleczarniach wycofują. 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Nie wiadomo jak u innych. Czy spadki czy wzrosty. Niech  kilkunastu czy kilkudziesięciu zrezygnuję całkowicie. A na dodatek  kilkudziesięciu się przeniesie np do mlekowity czy mlekpolu i w Sierpcu robi się duży problem z mlekiem. A ktoś już wspominał że jeden z największych dostawców Sierpca przenosi się do mlekowity . Coś mi się kojarzy że to właśnie u was prezes zarabiał ogromne pieniądze z radą i dawali sobie konkretne premie. Jak wyszło to na jaw to nagle na podywzki się dla rolników znalazło. Więc jest na czym oszczędzać 

8 minut temu, Marcin441 napisał:

Niby tak ale np. u mnie ok. 1700 l na odbiór więcej w styczniu w porównaniu do grudnia 😀

nie bij piany kiku dużych poszło odemnoe z mleczarni i już uzupełnili może to nie są wielcy dostawcy ale skup na podobnym jak nie większym poziomie

Opublikowano
2 godziny temu, Primula94 napisał:

Nom, trzeba się wyrwać z domu😉

W teorii tak. Ale w praktyce może być różnie.  Tym bardziej przy tak zmieniające się cenach i tak wielu czynnikach wpływających na koszt jednostkowy. Według mnie nie realne żeby to rzetelnie obliczyć i porównać.

To do zobaczenia 😛

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, Nieopłacasie napisał:

Pani Krowiarka pewnie ma ze 20 jałówek wysokocielnych do wstawienia dlatego robi selekcje w stadzie. Nie oszukujmy sie ale urywając tyle litrów to w skali miesiąca ogromna kwota. Sama nic nie zdziałasz. Tylko ze w sierpcu przy takim spadku (ogólnie przy spadku mleka) zaraz jest tel lub wizyta gościa z mleczarni i pytanie co sie stało z mlekiem? I jaka byla odpowiedz dla niego Pani Krowiarko ? 

Chyba jeden z najgłupszych i najbardziej żenujących postów jakie przeczytałem .

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

To akurat bardzo proste. Inwestują wasze pieniądze w zakup innych mniejszych firm czy jakieś ,,konieczne'' modernizację itd. Po co mają płacić najlepiej w kraju jak mogą powiększać swój majątek. 

• Like 2
Opublikowano
artur12441 napisał:

1 godzinę temu, Nieopłacasie napisał:

Na 99 % polmlek -20 za luty 

Skąd info ? Pewne chociaż? Bo ja słyszałem 15 od jednego kierownika w dół a od drugiego że nie prawda i nie będzie obniżki masło maślane

przed tymi odnizkami za styczeń 30 gr kilka dni przed doszły mnie słuchy ze wszystkie mleczarnie w dol i to tak drastycznie, teraz mam info ze -20 gr kolejna -10gr. Lepiej zeby informator sie mylił

• Sad 2
Opublikowano
Marcin441 napisał:

3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Akurat Krowiarka ograniczyła 700 a teraz jeszcze 150. Więc jakby nie było to dwoch malych dostawców w spółdzielni ,,ubyło''

Marcin nowa obora ze taki skok ? ile doisz litrów dziennie od ilu krow ?

Opublikowano
krzychu121 napisał:

To akurat bardzo proste. Inwestują wasze pieniądze w zakup innych mniejszych firm czy jakieś ,,konieczne'' modernizację itd. Po co mają płacić najlepiej w kraju jak mogą powiększać swój majątek. 

Jakie wasze ? przecież to jest prywatna firma. Ty jakbyś mógł mieć pracownika za 15zl/h to z dobrego serca dałbyś 20 ?

• Like 2
Opublikowano

przed tymi odnizkami za styczeń 30 gr kilka dni przed doszły mnie słuchy ze wszystkie mleczarnie w dol i to tak drastycznie, teraz mam info ze -20 gr kolejna -10gr. Lepiej zeby informator sie mylił

Bez przesady k**** mać 60 groszy do marca z czego z jakiego pułapu ? Inni mają z czego a tu z czego? Raczej tak nie będzie chyba ...

Opublikowano
MlekpolLover napisał:

W wielu mleczarniach wycofują.

W Piątnicy oddział w Ostrołęce były 4 wypowiedzenia z zamiarem zmiany mleczarni, reszta rolników którzy byli na wypowiedzeniu to likwidacja produkcji. Dziś słyszałem właśnie że gość chciał odejść z końcem roku i jak zaczęły się obniżki w innych mleczarniach rozmyslil się i chciał zostać, ale już nie wycofali mu wypowiedzenia więc od stycznia zmienił odbiorcę. co do ceny za styczeń planują utrzymać cennik, ale już luty nikt nie jest w stanie powiedzieć co będzie z ceną

• Like 1
Opublikowano
artur12441 napisał:

Bez przesady k**** mać 60 groszy do marca z czego z jakiego pułapu ? Inni mają z czego a tu z czego? Raczej tak nie będzie chyba ...

zeby tak zawsze cena rosła jak spada ostatnio. Bądźmy dobrej myśli

Opublikowano
59 minut temu, czesio1612 napisał:

W Piątnicy oddział w Ostrołęce były 4 wypowiedzenia z zamiarem zmiany mleczarni, reszta rolników którzy byli na wypowiedzeniu to likwidacja produkcji. Dziś słyszałem właśnie że gość chciał odejść z końcem roku i jak zaczęły się obniżki w innych mleczarniach rozmyslil się i chciał zostać, ale już nie wycofali mu wypowiedzenia więc od stycznia zmienił odbiorcę. co do ceny za styczeń planują utrzymać cennik, ale już luty nikt nie jest w stanie powiedzieć co będzie z ceną

Będzie u was dobrze 😉 Może i najlepiej. 

Opublikowano
2 godziny temu, Nieopłacasie napisał:

Marcin nowa obora ze taki skok ? ile doisz litrów dziennie od ilu krow ?

Obora już ma z 10 lat ale rozbudowa średnio co dwa tygodnie 😂😂. Troche więcej wycieleń, trochę pierwiastek kupiłem i się ciuła, aktualnie 189 sztuk w doju średnia ok. 36,5 l od sztuki

• Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, slawek74 napisał:

nie bij piany kiku dużych poszło odemnoe z mleczarni i już uzupełnili może to nie są wielcy dostawcy ale skup na podobnym jak nie większym poziomie

A udziały ci nowi wypłacą🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v