Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
MariuszDe napisał:

Przed chwilą, SimFan napisał:

2.70 za grudzień a o obniżce na ten moment informacji brak

A jaka ilość bo chyba u Ciebie jak dobrze pamiętam to niewiele z 5tys?u mnie przy poniżej 5tys w Inter milku 2,68brutto z tym że zanosi się że za styczeń około 35gr mniej bedzie

8 tyś. litrów

Opublikowano
4 godziny temu, Zenio23 napisał:

A co jest nie tak? Między największym a najmiejszym 18 groszy różnicy to chyba nie są jakieś drastyczne wartości

To już sporo. Chociaż nie drastyczne. Są i po 50 gr. 

A nie tak że to transfer pieniędzy z mniejszych do większych. Zazwyczaj bez żadnego ekonomicznego uzasadnienia

Opublikowano
2 godziny temu, MariuszDe napisał:

No to czemu jeśli wg Ciebie to tylko przerzutowiec rolnicy u nich dostają na dzień dzisiejszy przy małej ilości 2,70 jak podobno przerzut teraz jest niewiele powyżej 1,50?

A znasz przerzutowca, który za grudzień wypłacił 1,5? 

32 minuty temu, MlekpolLover napisał:

To już sporo. Chociaż nie drastyczne. Są i po 50 gr. 

A nie tak że to transfer pieniędzy z mniejszych do większych. Zazwyczaj bez żadnego ekonomicznego uzasadnienia

Czas pracy kierowcy, wykorzystanie cysterny, mniej zróżnicowany surowiec, 18 gr się obroni ale 50 czy ponad 60 jak w Hochland to nieuzasadnione łupienie tych mniejszych

• Like 2
Opublikowano
25 minut temu, Zenio23 napisał:

A znasz przerzutowca, który za grudzień wypłacił 1,5? 

Czas pracy kierowcy, wykorzystanie cysterny, mniej zróżnicowany surowiec, 18 gr się obroni ale 50 czy ponad 60 jak w Hochland to nieuzasadnione łupienie tych mniejszych

Moj brat ten temat w firmach badał. Max 20 gr miało uzasadnienie w takich ekstremalnych przypadkach. Większość popularnych argumentów szła w piach. Najważniejszy był promień skupu. U większości to były jakieś szczatkowe koszty czy mali czy duzi. 

Jeśli chodzi o przerzutowcow to ja spotkałem. Wczoraj z jednym rozmawiałem co staje na głowie bo poniżej 1.5 wypłaci w lutym. Ale znam i takiego co za blisko 3 sprzedaje niestety nie do polskiej firmy. 

Opublikowano
2 godziny temu, SimFan napisał:

Łazorko posiada mleczarnie w Chmielniku, Wodzisławiu (Jędrzejów) i Stalowej Woli

Jak przelmowali Stalową Wolę to więksi dostawcy uciekli do Mlekovity więc za dużo tam nie nabrali

• Thanks 1
Opublikowano
Xawier napisał:

2 godziny temu, SimFan napisał:

Łazorko posiada mleczarnie w Chmielniku, Wodzisławiu (Jędrzejów) i Stalowej Woli

Jak przelmowali Stalową Wolę to więksi dostawcy uciekli do Mlekovity więc za dużo tam nie nabrali

Tego nie wiem ale mogło tak być z drugiej strony zakład poszedł na sprzedaż między innymi z powodu niskiej ilości skupowanego mleka.

Opublikowano
14 godzin temu, Zenio23 napisał:

Z ilością mleka w EU było wiadomo od kilku miesięcy

Z tego co wiem tam proszkowni nie ma

A co jest nie tak? Między największym a najmiejszym 18 groszy różnicy to chyba nie są jakieś drastyczne wartości

18gr jest ok, u lydera obecnie to 32 gr między najmniejszym a największym

Opublikowano

kiedyś na zebraniu prezes mówił że różnica w kosztach ,,duży a mały,, to max 4gr to niech by teraz i na 6gr wzrosło to powinno być max 10gr by zdopingować

tu myślę o takim 10tys i 100tys

na miesiąc

• Like 4
Opublikowano
5 godzin temu, OptimuSPrimes napisał:

Ciekawe czy z tego programu Pomoc dla sektorów energochłonnych związana z nagłymi wzrostami cen gazu i energii elektrycznej” będą mogły skorzystać mleczarnie czy nie ??

Niestety nie będą mogły. Dotyczy to np. produkcji metali, przetwarzania ropy, papieru. Można sprawdzić wpisując: wykaz sektorów i podsektorów energochłonnych

Opublikowano

Pół żartem pół serio ale wiecie że tak właśnie mówią. mój kolega rozmawiał z przedstawicielem z jednej z mleczarni i on odnośnie tych wysokich cen powiedział że jak w listopadzie czy w grudniu niektórzy płacili powyżej 3zl to nie tylko że nie zarobili a wręcz musieli dokładać do interesu i dalej tak być nie mogło.

Opublikowano
50 minut temu, MariuszDe napisał:

Pół żartem pół serio ale wiecie że tak właśnie mówią. mój kolega rozmawiał z przedstawicielem z jednej z mleczarni i on odnośnie tych wysokich cen powiedział że jak w listopadzie czy w grudniu niektórzy płacili powyżej 3zl to nie tylko że nie zarobili a wręcz musieli dokładać do interesu i dalej tak być nie mogło. 

A co ma mówić ? Jakby  powiedział że on za listopad i grudzień dostał 100% premii to zaraz by każdy krzywo na to patrzył. tak co niektórzy się poczuli dowartościowani jak usłyszeli jak to  niby mleczarnia siebie od ust odjęła, ba nawet dokładała do interesu żeby chłop był zadowolony z ceny. Ciekawe z czego dokładali. Kredytów raczej nie brali 

• Like 7
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 14.01.2023 o 20:05, SimFan napisał:

2.70 za grudzień a o obniżce na ten moment informacji brak

Od dawna w Łazorko?

Opublikowano (edytowane)

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/w-lutym-rolnikow-czeka-kolejna-fala-spadkow-cen-skupu-mleka-a-zyskuja-sieci-handlowe-1/

Jackowski w natarciu sam początek artykułu i już wjazd na Mlekpol czy polindus jakie to obniżki tylko że z jakich poziomów w mlekpolu ta obniżka a są spółdzielnie które w styczniu będą mieć 30gr mniej niż Mlekpol po obniżce, ot taka rzetelność tych wypocin 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 2
Opublikowano

Też mnie to w oczy kuje. W tej gazecie to o mlekpolu to tylko co złe, dobrego nic. Ale jak inne mleczarnie to zawsze same plusy. Choćby 1 zł za litr płaciły to napiszą że wypłata zawsze na czas i jest stabilnie a to najważniejsze.

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, farmer787 napisał:

Łazorko ma też mleczarnie w Opolu Lubelskim.cena za grudzień 2.70 netto ilość ponad 8 tyś za styczeń prawdopodobnie- 10 gr.

Podobno -20gr nawet oni mają też Chmielnik,Stalową Wolę i Jedrzejow

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v