Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Jeszcze dwa tygodnie i będą śpiewać, że cena w dół bo chłopy bydło z pastwisc spędzają i sprzedają 😁 jakby to kirwa tysiące sztuk gdzieś z tajgi i stepów spędzali. Zawsze we wrześniu ta sama śpiewka...

Powód do obniżki zawsze jakiś się znajdzie. 

Znajomy sprzedawał krowę nie dawno to dostał po 6 zł brutto.  Fakt krowa nie za duża bo 540 kg ale to i tak dał się zrobić w bambuko. Na cenie i na wadze bo ten handlarz lubi przyciąć 40 kg. Ale jak to znajomy mówi ,,tyle lat się z nim handluję to nie oszuka '' . Naopowiadal bajek że za krowę 850 kg w zwyz i tłusta może dać max 8 zł brutto więc za jego tylko 6 zł. A znajomy młody chłop i daje się tak robić 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Znajomy sprzedawał krowę nie dawno to dostał po 6 zł brutto.  Fakt krowa nie za duża bo 540 kg ale to i tak dał się zrobić w bambuko. Na cenie i na wadze bo ten handlarz lubi przyciąć 40 kg. Ale jak to znajomy mówi ,,tyle lat się z nim handluję to nie oszuka '' . Naopowiadal bajek że za krowę 850 kg w zwyz i tłusta może dać max 8 zł brutto więc za jego tylko 6 zł. A znajomy młody chłop i daje się tak robić 

I bardzo dobrze że się daje. Szybciej wypadnie z gry. Nigdy nie ufa się innym. Nawet własnej rodzinie. Trzeba zachować bufor bezpieczeństwa i nie dawać się orżnąć 

Opublikowano

a ja od lat ten sam. 

dzwonię tylko i pytam po ile za wbca 

Opublikowano
6 godzin temu, krzychu121 napisał:

Jakieś uzasadnienie twierdzenia że kolega został oszukany ?

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

Jakieś uzasadnienie twierdzenia że kolega został oszukany ?

Jak kupiłem wagę to na każdej sztuce brakowało po 40 kg. Akurat sprzedawałem 2. No i 6 zł to za jakąś chabete. Fakt u niego krowy nie są jakieś duże ale napewno nie kościste.  Małe ale dość tłuste. I uważasz że 6 zł brutto jest ok?

Opublikowano
Dnia 11.08.2023 o 06:35, kris148a napisał:

A to że żniwa i nie ma czasu sprzedać ? Bez przesady ,nikt bydła nie pędzie do drugiego powiatu ,żniwa żniwami ,dzwonię ,gość przyjeżdża ,sam ładuje i tyle ,20 minut i robię dalej co robiłem .

Jeszcze niech sam wagę ogarnie😉

Opublikowano

dziś i moje pojechały w ostatnią podróż. 

trochę mało tego mieli w świąteczno żniwnym tygodniu. 

Opublikowano
Dnia 11.08.2023 o 11:57, Bercik92 napisał:

Do nas też kiedyś przyjeżdżał znajomy nieduży handlarz i zawsze mówił że bydło tanieje...

Do mnie zawsze .. " drogo chcesz , tera byki taniejo , skurw---ys-yny wszystko zniszczoo "

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mat22889 napisał:

Na FB piszą że cena ma iść do góry ciekawe ile w tym prawdy. 

Musisz sam sprawdzić. Masz na sprzedaż, dzwoń na FB i handluj. Najlepiej teraz płaci FB . Kiedyś Agrobiznes.

• Like 2
Opublikowano

Zauważyłem że jak ktokolwiek napisze o jakichkolwiek podwyżkach to tych momentalnie negujesz i przekreślać to ,w jakim celu to robisz? , wyraźnie jest podane 15. 08 cena bydła w górę np jałówki na żywo dwadzieścia parę groszy👎

• Like 1
Opublikowano

Ależ nie ukrywam że byki w  poprzednim tygodniu delikatnie podrożały. Jednak nie tyle ile na FB.

22 minuty temu, kewin123 napisał:

Zauważyłem że jak ktokolwiek napisze o jakichkolwiek podwyżkach to tych momentalnie negujesz i przekreślać to ,w jakim celu to robisz? , wyraźnie jest podane 15. 08 cena bydła w górę np jałówki na żywo dwadzieścia parę groszy👎

Opublikowano

20 z groszem za o klasę było do wyrwania, także nie tak źle. 

pojechało co miało, reszta pod święta z pastwiska 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v