Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
43 minuty temu, michalcium napisał:

800-6% =752 kg netto 

752× 52% = 391 kg mięsa x cena na wbc najczęściej hf to O klasa +/- tak to wychodzi przy hf

Z lżejszych hf ponad 400 mięsa wychodziło. 

Opublikowano
23 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Za byka w U klasie dostalem 20.70 a za R 20.20 cena z tamtego piątku.

Powie mi ktoś co oznaczają te u klasy, r klasy i słyszałem o chyba e klasie?

Opublikowano

No taki system oznaczania i klasyfikacji półtusz , zależy od ilości mięsa, jakości , otłuszczenia itp

Opublikowano

polska to UROP.

tu klasa wychodzi tylko na sztukach do kontroli 🤣

Opublikowano

S już chyba od dwóch lat też obowiązuje w Polsce. Osobiście spotkałem się z jedną sztuką w S-ce.

4 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No jest ryzyko , do Bronisina słyszałem że chwalą na wbc 

To ty kolego nie aktywny rolnik tylko aktywny handlarz że do Bronisina na wbc sprzedajesz.

Opublikowano
Dnia 9.07.2023 o 15:20, kanalia2 napisał:

A czy prorok Kanalia się pomylił ??? 3 lata temu mówiłem ze cielaki HF będą za darmo rozdawane bo to odpad  hodowlany i przez pewien czas tak było.  Teraz apokalipsy darmowych cielaków nie będzie , teraz będzie odwrotnie, po wycięciu małych stad mlecznych  cielaki będą na wagę złota, natomiast tradycyjnie , drogi cielak, drogie nawozy, paliwo , siatka , folia  a cena na skupie wkrótce  za LM poniżej 10 zł będzie  o HF nawet nie wspominam bo kurs na 7 i mniej obrany. W Polsce na hodowli zarabiają tylko tacy jak debrzyna puści stado w knieje, samo się żywi , samo pije , samo nawozi łąkę , zimą coś się dokarmi i można na bydle kręcić kokosy, a ci co mają wozy paszowe , robią kukurydzę, gnój wywalają, ogólnie sprzęt jeździ dniami i nocami to  mają zarobek  na byku mniejszy niż ksiądz na tacy.

ja mam blisko masarnie, pracownicy tej masarni  codzienie rano piwo setka na sniadanie, potem do pracy   2 setki za pazuchę  i po pracy piwo setka paczka fajek i tak dzień w dzień  i dniówka na ten " chlebek " starcza jeszcze kobicie pensje przyniesą, a wy hodowcy byków ile macie na byku czystego zarobku na dzień???  nawet  na dobre piwko z tego byka nie ma   w tych oknach życia. . Po 2 latach pracy z byka  powinna pensja minimalna  na czysto chociaż zostawać ( od przyszłego roku 4300 zł)  a ile zostaje?? 

Kiedy były te darmowe cielaki? Bo chyba przespałem te 3 lata. Mnie nikt nigdy za darmo cielaka nie darował...

Z tym księdzem i tacą to też strzał nie tyle co w kolano a w głowę, tam lepszy pieniądz niż na większym stadzie mlecznym.

Co zaś do pracowników masarni, to nie wiem jaki zakład jest koło ciebie, ale ja mieszkam ze 2km od znanego pomorskiego zakładu i powiem ci że jeśli jest tam taki miód to czemu każdy na boku coś wynosi? Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, a to że bydło tragicznie tanie to wynika z kilku czynników, głównie że ci co ze świń schodzili wpakowali cielaki i myśleli że będą kokosy, a tu się okazało że nie ma ani kokosów ani bydła czym karmić i pchają je na siłę a zakład się cieszy, zaś ci od tych twoich setek zapier... jak murzyni w bawełnie bo tyle nazwoził  rogatego dziadostwa chlebodawca.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v