Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Miłypan napisał:

Adam a za charolese 100% ile wołać doradz coś 20szt by było czekać na lepszą cenę 

12, 5 netto. Lepsze ceny to już były, miłypanie.

Opublikowano
14 minut temu, ab23 napisał:

Adam my to nigdy się chyba nie dogadamy ja opuszczam a ty nigdy nie chcesz dołożyć  

Mam pytanie. Czy odkąd pojawiłem się tu na forum sprzedałeś dwa razy pod rząd do tego samego odbiorcy ?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Miłypan napisał:

To u Ciebie sim lepiej płaci niż charolese 

Tam była mowa o brutto,  sam ab proponował cenę na brutto.

Edytowane przez AdamRo
Opublikowano
17 minut temu, AdamRo napisał:

Mam pytanie. Czy odkąd pojawiłem się tu na forum sprzedałeś dwa razy pod rząd do tego samego odbiorcy ?

Bywało 25 lat już sprzedaję  wymienię np. zmb 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

Masz dobry towar ? Zaproponuj coś.

Coraz mniej będzie tej Rki i U klasy bo materiał się kończy 🤷🏻‍♂️ małe gospodarstwa gdzie jeszcze coś się kryło mięsny za chwilę wyginą a fermy tylko hfy . 

Sprzedaż detaliczna chyba trochę zyskuje na popularności,  ale żeby klient brał wszystko 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

Odnośnie spadających cen 😅 każdy co innego 

piehrdolą sami na siebie, a handlorze sie śmieją, cieszą sie z gnoju.  NIE MA BYDŁA I UJ , JA ZA SWOJE CHCE PO  14

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, AdamRo napisał:

Jest wyjście, nie dorabiać handlarzy. To raz. Dwa, piszesz o jakości. Jak to się ma do jakości żywca którą oferujesz do sprzedaży ? 70 % hf to nazywasz jakością? 

Jakie Hfy ? Jak kupuje cielaka u handlarza to nikt nie ma hfów same ncbki i mieszańce ...😬😬😬

• Like 3
  • Haha 4
Opublikowano
52 minuty temu, Berthold napisał:

Jakie Hfy ? Jak kupuje cielaka u handlarza to nikt nie ma hfów same ncbki i mieszańce ...😬😬😬

Masz racje, i jak się kupuje u okolicznego handlarza który zbiera towar z okolicznych powiatów to zawsze dolicza dwa kilo bo twierdzi że ni pojone od rana nie  były a strączki przy sprzedaży to słyszę że co niektórzy już 8% wołają. Ja powyżej 5% to żegnam handlarza.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Berthold napisał:

To może zacznij kupować i wspierać rolników jak i tak od handlarza masz hf a płacisz setki za słowo że to nie hf?? Niejaki @alfa w temacie luźne rozmowy producentów mleka oświadczył że byczki będzie oddawał za darmo. Masa ludzi przytaknela że chętnie za 300 sprzedałaby. No ale tak to trzebaby poświęcić kilka godzin i podzwonić dla paru tysięcy to nie warto podnosić słuchawki 

Opublikowano
57 minut temu, Tomi77 napisał:

Masz racje, i jak się kupuje u okolicznego handlarza który zbiera towar z okolicznych powiatów to zawsze dolicza dwa kilo bo twierdzi że ni pojone od rana nie  były a strączki przy sprzedaży to słyszę że co niektórzy już 8% wołają. Ja powyżej 5% to żegnam handlarza.

Wierzbicki nawet nie chce słyszeć poniżej 8 procent już od wielu lat 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Cybulek17 napisał:

Jak ma jechać z wielkopolski na podlasie po parę  obsranych kilkudniowych hfów to uwierz,  że interesu na tym nie zrobi 

10* 400 zł to nie interes? Kilkudniowych nie wolno. U mnie krowy zasuszone szczepione są przeciw IBR. Biorca byczków zadowolony dopłaci że zaszczepiony bo zdrowsze. Ja odchowuje do 2tyg zdrowy cielak to mniej problemów. No i szanuję zwierzęta i w życiu nie nazwałbym ich obsrańcami 

Na wschodzie nie ma hodowców? W Wlkp za 2 tyg płacą 900 i prosperują bdb. To na wschodzie po 300 tylko chęci i hodować

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Kolego , byłeś kiedyś po cielaki na podlasiu ? Obstawiam,  że nie.  Jakby to takie piękne było to po co by ludzie kupowali po 1000zł ma wlkp ? Każdy kto kupuje większe ilości miał już taki epizod w swoim życiu i wyciągnął wnioski . Byłem takim napaleńcem , że już auto do przewozu szukałem 

• Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, soltys48 napisał:

Nie przyrównuj tego błazna do człowieka który jednak coś robił dla rolników 

13 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Jakbyś porównywał Saharę do Amazonki.

To żeście obaj pojechali jednemu i drugiemu głównie chodziło o koryto a przy korycie cisza .

Opublikowano
26 minut temu, Mateusz1q napisał:

10* 400 zł to nie interes? Kilkudniowych nie wolno. U mnie krowy zasuszone szczepione są przeciw IBR. Biorca byczków zadowolony dopłaci że zaszczepiony bo zdrowsze. Ja odchowuje do 2tyg zdrowy cielak to mniej problemów. No i szanuję zwierzęta i w życiu nie nazwałbym ich obsrańcami 

Na wschodzie nie ma hodowców? W Wlkp za 2 tyg płacą 900 i prosperują bdb. To na wschodzie po 300 tylko chęci i hodować

To co że nie wolno jak nie chce trzymać dłużej i bierz albo sp*******j. Nie weźmiesz ty to weźmie kto inny. Dostanie szpryce jakieś na wzmocnienie i pójdzie dalej. Jak chcesz dla siebie coś ładniejszego to i za 300 zł nie kupisz tego. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Damianek20 napisał:

Wierzbicki nawet nie chce słyszeć poniżej 8 procent już od wielu lat 

A to nie jeden on, u nas w świętokrzyskiem który by nie przyjechał to bierze  8% rzadko się zdarza żeby wziął mniej

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

To może zacznij kupować i wspierać rolników jak i tak od handlarza masz hf a płacisz setki za słowo że to nie hf?? Niejaki @alfa w temacie luźne rozmowy producentów mleka oświadczył że byczki będzie oddawał za darmo. Masa ludzi przytaknela że chętnie za 300 sprzedałaby. No ale tak to trzebaby poświęcić kilka godzin i podzwonić dla paru tysięcy to nie warto podnosić słuchawki 

Na Podlasiu może i tak ale u nas za mniej niż 700zl to nie kupisz nawet hf

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
37 minut temu, Rafi1979 napisał:

Dziękuje za odpowiedz. Czy w nowym roku można liczyć na jakieś delikatne podwyzki ? 

Ja uważam że na wiosnę cena powinna  pójść w górę .. ale to zależy od rolników czy dadzą się wkręcić w prognozy ekspertów z Kredyt LEWAKOL albo innych typu Bank PEJSAO itp 😅🇺🇸🇩🇪🇮🇱

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v